Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiojoje Britanijoje antrąkart dėl mokesčių už mokslą protestuojantys studentai susirėmė su policija (nuotraukos, video)

Trečiadienį įpykę britų studentai užpuolė vieną policijos automobilį ir susirėmė su pareigūnais, kai tūkstančiai žmonių žygiavo Londono gatvėmis, protestuodami prieš Vyriausybės planus padidinti įmokas už aukštąjį mokslą trigubai.
Protestuojantys studentai
Protestuojantys studentai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša naujienų agentūra AFP, skaičiuojama, kad jau antrą kartą šį mėnesį vykusiuose studentų protestuose Londone dalyvavo apie 10 tūkst. žmonių. Pranešama, kad trečiadienį demonstracijos vyko ir kituose Didžiosios Britanijos miestuose.

Maždaug po tris tūkstančius studentų dalyvavo eitynėse Mančesteryje ir Braitone, dar maždaug tūkstantis liejo savo pyktį Kembridže, kurio universitetas laikomas vienu prestižiškiausių pasaulyje.

Londone įpykusių jaunuolių minia apgulė ir mėgino apversti policijos mikroautobusą, stovintį eitynių kelyje. Vėliau jie išdaužė mikroautobuso langą ir šokinėjo ant jo stogo.

Dalis studentų baltas Užsienio reikalų ministerijos (URM) pastato sienas išmargino užrašais „Revoliucija“ ir „Smokit diržų veržimui“, tuo tarpu keletas jaunuolių peršoko užtvarus ir mėgino patekti į Gynybos ministerijos pastatą.

„Esame čia tam, kad parodytume Vyriausybei, kokie pikti galime būti, kai sukylame“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas studentas, kai užsilipo ant URM pastato lango ir mėgino įsiveržti į vidų.

Esame čia tam, kad parodytume Vyriausybei, kokie pikti galime būti, kai sukylame, – sakė vienas studentas.

„Noriu mokytis universitete, noriu nuveikti ką nors gera per savo gyvenimą, tačiau dėl šių (biudžeto išlaidų) karpymų tai tapo beveik neįgyvendinama“, – apgailestavo 15-metė moksleivė Bethany Hawker ir prisipažino, kad pabėgo iš pamokų su dviem draugais, kad galėtų dalyvauti protestuose. 

Vis dar vilkinti mokyklos uniformą su mėlynu dryžuotu kaklaraiščiu mergina teigė, kad jos mama gyvena iš pašalpų ir vos suduria galą su galu.

Priešingai nei per protestus, prieš dvi savaites užklupusius nepasiruošusį Skotland Jardą, trečiadienį šimtai policininkų tramdė minias ir net panaudojo prieš demonstrantus gumines lazdas. 

Sutemus ir atvėsus, policijos atskirtas studentų būrys nusivylė, o Vaitholo gatvėje, kurioje yra daug Vyriausybės pastatų, buvo padegta autobuso stotelė ir nuniokotas policijos mikroautobusas.

Po to policija apsupo demonstrantų minią iš visų pusių ir kelias valandas neleido daugumai protestuotojų išeiti iš apsuptos zonos.

Kai sutemo, kai kurie demonstrantai uždegė laužus iš po ranka pasitaikiusių medžiagų, toliau daužė stiklus ir rašinėjo ant pastatų sienų. Po truputį policija išstūmė demonstrantus iš Didžiosios Britanijos sostinės centro. Per šiuos neramumus buvo suimti 32 žmonės.
 

Per susirėmimus nukentėjo ir du policininkai. Vienam jų lūžo ranka, kitas buvo pargriautas ir neteko sąmonės. Pranešama, kad sužeista penkiolika demonstrantų.

Studentų protesto akcijos vyko ir Liverpulio, Šefildo, Bristolio, Oksfordo, Lidso, Niukaslio, Kardifo, Glazgo bei Edinburgo universitetuose.

Be to, kai kuriose Londono, Kembridžo, Lidso ir Vinčesterio mokyklose studentai atsisakė eiti į paskaitas.

Pagrindinis demonstrantų nepasitenkinimo taikinys buvo Liberalų demokratų partija, kuri iki rinkimų žadėjo nebalsuoti už mokesčio už mokslą didinimą. Vis dėlto liberalai demokratai pakeitė savo poziciją, kai prisidėjo prie valdančiosios koalicijos su Konservatorių partija. 

Anot Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Davido Camerono oficialaus atstovo, žmonės turi teisę dalyvauti teisėtuose ir taikiuose protestuose, tačiau juose neturi būti vietos smurto protrūkiams ar bauginimams.

Liberalų demokratų partijos vadovas Nickas Cleggas paragino studentus prieš pradedant protestus suvokti Vyriausybės siūlymus ir sutikti su mokesčio už mokslą didinimu.

„Nekenčiu žadėti to, ko negaliu ištesėti. Mes žadėjome tai, ko nesugebėjome padaryti. Liberalai demokratai nelaimėjo rinkimų, o esant koalicijoje būtina ieškoti kompromisų“, – sakė N.Cleggas.

Šiuo metu Anglijos universitetai gali imti iš studentų – Europos Sąjungos šalių piliečių ne daugiau nei 3 290 svarų (13,4 tūkst. litų) per metus, bet šis skaičius nuo 2012 metų rugsėjo, kaip planuojama, augs iki devynių tūkst. svarų (36,7 tūkst. litų).

Jeigu mokslo kaina bus didesnė nei 6 tūkst. svarų (24,5 tūkst. litų), aukštoji mokykla mažiau aprūpintiems studentams pasiūlytų paskolas ir stipendijas.

Kita vertus, absolventams pradėti grąžinti paskolas reikės tik tada, kai jų metinis uždarbis pasieks 21 tūkst. svarų (85,8 tūkst. litų) ribą.

Per eitynes prieš dvi savaites protestuotojams pavyko įsiveržti į Konservatorių partijos būstinę, įsikūrusią Milbanko gatvės 30-ajame numeryje, prestižiniame Londono Vestminsterio rajone.

Studentų grupės „Education Activist Network“, organizavusios protestą prieš dvi savaites, atstovas pareiškė: „Mes turime teisę į protestą, mes turime teisę į pilietinį neklusnumą, mes turime teisę į tai, kad galėtume mokytis.“

VIDEO: Police Van Destroyed in 2nd London Student Protest 24 Nov 2010

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius