-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dvyliktokas lietuvių startuolio praktikantas: „Nebijokite ieškoti patinkančių dalykų“

„Kur stoti? Ką dirbti? Toks klausimas greičiausiai iškyla nemažai daliai mokinių, ypač būsimiems abiturientams. Klausimas ne iš lengvųjų, nes sprendimas gali nulemti tavo ateitį. Tad spręsti reiktų atsakingai, apgalvotai bei argumentuotai“, – savo mintimis dalijasi Ignas, vienuolika klasių baigęs moksleivis iš Klaipėdos, atvykęs į Vilniuje vieno lietuvių startuolio biure organizuojamą vasaros praktiką.
Ignas Gustainis
Ignas Gustainis / „Vinted“ nuotr.

Programavimas nuo 8 metų

Igną programavimas sudomino dar ankstyvoje vaikystėje, kai pirmąkart susimąstė, kaip veikia kompiuteryje esantis žaidimas. Kuo toliau, tuo labiau Ignas gilinosi į programavimo specifiką:

„Būdamas vienuolikos parašiau pirmąsias kodo eilutes. Taip ir užsikabinau – dešimtoje klasėje pavyko įstoti į Nacionalinę moksleivių akademiją, kurioje susipažinau su daugybe naujų žmonių bei įgavau dar daugiau patirties. Vienuoliktoje klasėje iškovojau I laipsnio diplomą Lietuvos mokinių informatikos olimpiadoje. Tai buvo didžiulis paskatinimas toliau tobulėti.“

Praktika – žvilgsnis į realų darbą

„Praktika leidžia įgyti pirmosios patirties konkrečioje darbo srityje. Tai ypač svarbu, nes pradedi suprasti, ko gali tikėtis dirbdamas pagal pasirinktą specialybę. Smalsumas, kaip vyksta realus darbas, atvedė mane į vasaros praktiką lietuvių startuolyje. Čia praktikantai laikomi visaverčiais, dirba su tais pačiais projektais, kaip ir nuolatiniai darbuotojai. Čia niekas nelaiko už rankos“, – dalijasi savo pirmosiomis įžvalgomis moksleivis. Dirbdamas su labiau patyrusiais kolegomis per šį trumpą laikotarpį jis išmoko gerokai daugiau, negu būtų išmokęs savarankiškai.

„Labai įdomu buvo patirti, jog tavo sprendimai daro tiesioginę įtaką 12 milijonų „Vinted“ programėlės vartotojų“, – sakė moksleivis.

Praktika padėjo Ignui apsispręsti tęsti savo programuotojo karjerą po mokyklos renkantis programavimo studijas ir dirbant programuotoju šiame ar kitame startuolyje.

Studijų pasirinkimo svarba

Moksleivio nuomone, skubotas ir netinkamas studijų krypties pasirinkimas gali ilgainiui brangiai kainuoti: „Dar prieš pradedant studijas svarbu rasti karjeros kryptį, kuri tau patiktų. Pasukęs netinkama kryptimi rinkdamasis studijas, o vėliau nusprendęs persiorientuojant į kitą specialybę, prarastum nemažai laiko. Galiausiai, iš anksto žinodamas, ko nori, galėsi anksčiau pradėti domėtis patinkančią sritimi, įgyti patirties.“

Todėl Ignas linki visiems moksleiviams nepabūgti aktyviai ieškoti patinkančių dalykų: „Šiuo metu egzistuoja daugybė iniciatyvų, skatinančių tobulėti įvairiausiose srityse – naudokitės proga!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius