-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ERASMUS patirtis: Prahoje studijuoti sunkiau, nei Didžiojoje Britanijoje

Trečius metus studijuodamas Londone, MIDDLESEX universitete, pasinaudojau galimybe išbandyti ERASMUS studijas Prahos Karolio universitete. Ten praleidau pirmąjį pusmetį, kuris užtruko 4,5 mėnesio, tačiau, rodos, kad tai buvo vienas akies mirktelėjimas. Užbėgant įvykiams už akių, iš karto galiu pasakyti, kad tai buvo geriausias studijų laikotarpis.
Mindaugas su ERASMUS draugais
Mindaugas su ERASMUS draugais / Mindaugo nuotr.

Sutikau daugybę naujų žmonių iš įvairiausių šalių – tiek iš Europos, tiek ir iš kitų kontinentų. Pats Prahos miestas ir jo siūlomos pramogos tikrai praskaidrina kiekvieno studento kasdienybę.

Į Prahą pasirinkau vykti vienintelis iš savo grupės. Mano kolegos pabijojo, nes pavyzdžiui britai, yra girdėję ir laikosi įsitikinimo, kad rytų ir centrinėje Europoje studijos yra kur kas sunkesnės nei Jungtinėje Karalystėje. Man asmeniškai niekada neteko išbandyti aukštojo mokslo Lietuvoje, tačiau Karolio universitete, Prahoje, sunkumų neiškilo. Tiesa, mokomuosius dalykus teko rinktis iš magistro studijų modulių, nes Karolio universitetas tarptautinių santykių ir politikos mokslų bakalauro studijų programos nesiūlo.

Iš dalies mano kolegos buvo teisūs sakydami, kad Prahoje studijuoti nebus lengva. Tarkim, savo universitete, Anglijoje, privalau turėti keturis mokomuosius dalykus, kurie sudaro 120 akademinių kreditų. Tai reiškia, kad vienas modulis apima 30 kreditų, tuo tarpu Karolio universitete vienas mokomasis modulis apima nuo 2 iki 8 kreditų. Savo ERASMUS studijų sutartyje, aš privalėjau gauti 60 „angliškų“ kreditų, tačiau Čekijoje tai reiškė perpus mažiau, tai yra 30, todėl rinkausi 5 modulius po 6 kreditus, o tai reiškia jog teko mokytis 5 dalykus per vieną pusmetį vietoj 4 per metus. Kaip bebūtų, kiekvienas modulis buvo sudarytas ta pačia struktūra kaip ir Didžiojoje Britanijoje: 8–10 puslapių esė, individuali 20–30 minučių prezentacija bei egzaminas raštu arba žodžiu.

Karolio universitetas puikiai organizavo renginius, tarp jų – ERASMUS vakarėlius bei kelionės po Čekiją ir aplinkines valstybes: Austriją, Vokietiją, Vengriją, Slovakiją ir Lenkiją. Vidurio Europos studentai ir atvykę iš toliau galėjo pamatyti iš tiesų nemažai. Tuo tarpu vakarėliai buvo organizuojami kasdien, neatsižvelgiant į paskaitų laiką (beje, studentams tai nelabai ir rūpėjo). Pagirtina tai, kad kiekvienam vakarėliui buvo nuomojami geriausi ir populiariausi Prahos naktiniai klubai, į kuriuos studentai patekdavo už minimaliausią kainą (50 Čekijos kronų – apytiksliai 8 litai) su ISIC pažymėjimu.

Beje, ERASMUS studijų programa yra finansuojama Europos Sąjungos. Studentams yra suteikiama stipendija (tačiau ne visiems, kai kurie vyksta su nuline stipendija), kurios suma priklauso nuo šalies bendrojo pragyvenimo lygio, iš kurios ir į kurią studentas vyksta studijuoti arba, tiksliau, studentauti. Asmeniškai aš, iš Britų tarybos gavau 368 eurus kiekvienam mėnesiui, kurių tikrai užteko susimokėti už bendrabutį (125 eurai) ir papramogauti savęs neribojant.

Tai tiek bendros informacijos šiam kartui. Laukite vaizdingesnių pasakojimų iš ERASMUS gyvenimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius