Europos studentai: Lietuvoje trūksta pagarbos žmogaus teisėms

Studentų atstovai iš visos Europos sukritikavo Lietuvoje pastebėtą nepagarbą žmogaus teisėms, seksualinėms mažumoms, engiant taikių susirinkimų, eisenų. Tokia pozicija buvo suformuota 58–ajame Europos studentų sąjungos Tarybos susitikime (angl. k. European Students Union – ESU). ESU susitikimas vyko š.m.gegužės 4–8 dienomis Madride (Ispanija).

Susitikime Lietuvos studentams atstovavo Lietuvos studentų sąjungos (LSS) viceprezidentė tarptautiniams ryšiams Karina Ufert ir LSS akademinio proceso ir socialinių reikalų koordinatorius Dovydas Kinderys.

„Susitikime Europos studentai aktyviai diskutavo apie Lietuvoje vykusius Baltic Pride renginių ciklo įvykius. Daugumos nuomone buvo pritarta, jog atšaukiant eisenas, nutraukiant eisenas joms net neįpusėjus, jų metu smurtaujant ir nepagarbiai besielgiant aplinkiniams yra pažeidžiamos pagrindinės žmogaus teisės.

Susitikime Lietuvos studentų sąjungos atstovai inicijavo suformuoti visų Europos studentų poziciją dėl panašių renginių vykdymo bei žmogaus teisių laikymosi Europos valstybėse.

Studentų atstovai pritarė, jog nepaisant žmonių socialinių grupių, taikios eisenos turi būti toleruojamos ir gerbiamos visose Europos demokratinėse valstybėje. Nereikia pamiršti, jog bet kokių socialinių grupių atstovai – pensininkai, neįgalūs, studentai ar homoseksualai – visi turi lygias teises saviraiškai, taikioms eisenoms ar demonstracijoms“, – teigė Lietuvos studentų sąjungos viceprezidentė tarptautiniams ryšiams Karina Ufert.

Studentų susitikimo metu LSS viceprezidentė tarptautiniams ryšiams, Karina Ufert, buvo išrinkta į ESU vykdomąjį komitetą. Vykdomojo komiteto atstovai padeda formuoti, įgyvendinti ESU tikslus bei pagrindines veikimo gaires ir koordinuoja kitų organizacijos komitetų veiklą. Be vykdomojo komiteto narių rinkimų, taip pat buvo renkami akademinių reikalų, plėtros, audito komiteto nariai.

Susitikime Europos valstybių studentai rinko ir naująjį ESU prezidentą. Prezidentu buvo išrinktas Belgijos nacionalinės studentų sąjungos atstovas Bert‘as Vandenkendelaere.

Renginyje, be rinkimų, taip pat buvo vykdytas seminaras, tema „Visuomenės finansavimas ir aukštojo mokslo socialinė dimensija: investicija ar išlaidos?“ (angl. k. „Public funding and social dimension of higher education: investing into the future or borrowing from it?“). Seminare dalyviai, pristatė Europos valstybių aukštojo mokslo apmokestinimo tyrimo rezultatus. Renginio dalyviai aptarė Europos valstybėse esamą studentų socialinė padėtį, aukštojo mokslo apmokestinimo klausimus.

Primename, kad Lietuvos studentų sąjunga yra aktyvi Europos Studentų sąjungos (ESU) narė nuo 1998 m. ESU vienija 50 nacionalinių Studentų sąjungų iš 37 šalių. Europos Studentų sąjunga savo veiklą pradėjo 1982 m. Ji atstovauja visų Europos studentų interesams aukštojo mokslo klausimais, bendradarbiauja su Europos Taryba, UNESCO, Bolonijos propaguotojais Europoje ir kitomis Europos aukštojo mokslo klausimus nagrinėjančiomis institucijomis.

Europos studentų sąjungos patvirtintą poziciją (anglų k.) galima rasti www.lss.lt dokumentų skiltyje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius