-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gintaras Steponavičius pripažįsta, kad 2014 metams patvirtinta stojimo į aukštąsias mokyklas tvarka nebuvo tinkamai aptarta

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius sutinka, kad 2014 metams patvirtinta stojimo į aukštąsias mokyklas tvarka nebuvo tinkamai aptarta, bet pažymi, kad moksleiviai dar turi laiko pasiruošti naujovėms.
Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius
Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Kasmet likus dvejiems metams iki stojimo į aukštąsias mokyklas su Aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui (organizuoti – BNS) yra ruošiamos ir tvirtinamos priėmimo sąlygos. Jos vasarą buvo diskutuotos. Pripažįstame, kad klausimas yra jautrus ir diskusijų turbūt nepakako. Todėl žiūrėdami į situaciją mes šiuo metu koncentruojame visas pajėgas, kad visų pirma būtų aiškiai suprasta, kokio pobūdžio tai yra pakeitimai. Daugeliu atveju tikrai įsigilinus nemaža dalis vienoliktokų ir pedagogų supranta, kad ne kiekviena musė yra dramblys kalbant apie pakeitimų mastą“, – trečiadienį žurnalistams sakė ministras.

„Pabrėžiu – dveji metai iki stojimo yra dar ne toks trumpas laikotarpis“, – pridūrė jis.

2014 metais stojant į universitetus ir kolegijas konkursinis balas bus formuojamas iš keturių mokomųjų dalykų valstybinių brandos egzaminų arba metinių įvertinimų.

Dviejų dalykų (lietuvių kalbos ir literatūros bei pagrindinio dalyko) bus įskaitomi tik valstybinio brandos egzamino rezultatai, o kitų dviejų – valstybinio brandos egzamino rezultatai arba atitinkamai perskaičiuoti metinio pažymio vertinimai. Tačiau egzaminų laikymas duos aukštesnius balus.

Šiuo metu norintieji stoti į kolegiją turi būti išlaikę du valstybinius egzaminus, o stojantieji į universitetą – tris.

Dar viena po dvejų metų įvedama naujovė ta, kad norint įstoti į nemokamą vietą aukštojoje mokykloje reikės pasiekti nustatytą užsienio kalbos mokėjimo lygį.

Norintieji patekti į valstybės finansuojamą studijų vietą universitete turės mokėti užsienio – anglų, vokiečių ar prancūzų – kalbą B2 lygiu, stojant į kolegiją – B1 lygiu. Šį lygį bus galima nustatyti laikant valstybinį egzaminą, kalbos mokėjimą bus galima pagrįsti ir pateikiant tarptautinius užsienio kalbų žinojimo įvertinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius