Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ikimokyklinėms įstaigoms rengiama saugaus eismo ugdymo metodika

Jau ne pirmus metus Saugaus eismo komisijoje prie Lietuvos Vyriausybės svarstomas klausimas, kaip atnaujinti ikimokyklinėse vaikų ugdymo įstaigose ir mokyklose edukacinį kursą, kurio metu fakultatyvinių užsiėmimų metu vaikams ir paaugliams buvo ugdomi saugaus eismo įgūdžiai – dabar šios misijos ėmėsi nevyriausybinė organizacija Nacionalinė pagalbos nukentėjusiems autoįvykiuose pagalbos asociacija (NPNAA).
Pėsčiųjų perėja
Pėsčiųjų perėja / Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr.
Temos: 2 Ugdymas Mokykla

Lietuvoje pernai sumažėjo eismo įvykių, kuriuose žuvo arba buvo sunkiai sužeisti žmonės. Deja, tarp aukų – nemažai vaikų. Tiek kelių policijos pareigūnams, tiek eismo saugumo ekspertams ir pedagogams aišku, kad trumpas karo keliuose atokvėpis – tai tik kruopštaus darbo pradžia. Ne paslaptis, kad dėl sudėtingos ekonominės situacijos valstybei stinga lėšų šiai veiklai ir užtikrinamos tik būtiniausios eismo saugumo priemonės. Pirmiausia, kelių priežiūra. Edukacinės programos, socialinės reklamos priemonės, kurias vykdo Susisekimo ministerija, skirtos ugdyti daugiausiai vairuotojų ir suaugusių eismo dalyvių sąmoningumą bei eismokultūrą. Todėl NPAA prezidento Algirdo teigimu, asociacija kreipėsi pagalbos į tarptautinius fondus. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo ir Norvegijos finansinio mechanizmo subsidijų schemos „Nevyriausybinių organizacijų sektoriaus stiprinimas Lietuvoje“ fondai išnagrinėjo asociacijos paraišką ir nutarė skirti paramą – minėtų Europos Sąjungos institucijų sprendimu NPNAA pavesta įgyvendinti paprojektį „Eismo saugumas – kiekvieno pareiga Nr.2004–LT0008–NVO–IEEE/NOR–02–107“.

NPNAA 2005 m. įkūrė pasirengę kovoti už eismo saugumą entuziastai, turintys idėjų, kaip sumažinti nukentėjusiųjų eismo įvykiuose skaičių, užtikrinti jų prevenciją ir padidinti saugumą šalies keliuose. Tarp idėjų – saugaus eismo įgūdžių vaikams ugdymas ikimokyklinėse įstaigose, tačiau šalyje iki šiol nėra glaustos, vieningos ir veiksmingos ikimokyklinių įstaigų auklėtinių saugaus elgesio eismo vietose ugdymo metodikos. Paprojektis „Eismo saugumas – kiekvieno pareiga“ skirtas sukurti „Saugaus eismo suvokimo ir įgūdžių formavimo ikimokyklinėse įstaigose metodiką“, nes be jos neįmanoma veiksmingai diegti reikalingas žinias ir normas, užtikrinančias, kad eismo kultūra taptų bendros visuomenės kultūros dalimi ir kiekvieno individo elgsenos norma.

Naujoji metodika padės pedagogams ir vaikų tėvams per 3–4 metų laikotarpį, kurį ikimokyklinėje įstaigoje praleidžia vaikai, įtvirtinti jų sąmonėje saugaus elgesio keliuose ir gatvėse įgūdžius bei eismo dalyvio pareigų ir teisių suvokimo pagrindus.

„Saugaus eismo suvokimo ir įgūdžių formavimo ikimokyklinėse įstaigose metodikai“ parengti sudaromas specialus „Klausimynas ikimokyklinių įstaigų auklėtiniams ir jų tėvams bei pedagogams“, leisiantis išaiškinti, kaip mažieji visuomenės nariai supranta savo saugumą, aplinkoje slypinčius pavojus ir rizikas, parodyti, ar jie suvokia, kad į darželį būtina keliauti saugiai, ir atskleisti, ar mažyliai supranta savo kaip kelių eismo dalyvių vietą jame?

Klausimyno rengime dalyvauja pedagogai, psichologai, eismo saugumo specalistai. Apklausos dabar vyksta 40 šalies mokyklų ir vaikų darželių, jose bus apklausta 2000 vaikų, o taip pat jų tėvai ir vaikų ugdymo darbuotojai. Surinktą informaciją apibendrinsspecialistai, o gautų išvadų pagrindu bus sukurta „Saugaus eismo suvokimo ir įgūdžių formavimo ikimokyklinėse įstaigose metodika“.

Kadangi projekto vykdymas numato, jog bus sukurti 10 regioninių asociacijos centrų, tai leis išplėsti veiklą, suburti daugiau savanorių ir išsamiau informuoti visuomenę apie nesaugią situaciją šalies keliuose. Žiniasklaidoje pasirodys platesnė informacija apie NPNAA veiklą, bus stiprinamas bendradarbiavimas su vyriausybinėmis institucijomis, o tai padės siekti bendrų ir visuomenei reikšmingų tikslų – mažinti eismo įvykių ir juose nukenčiančių eismo dalyvių, ypač vaikų, skaičių.

Projekte numatyta užmegzti glaudesnius ryšius su Europos transporto saugumo komisija (ETSC), su kuria NPNAA bendradarbiauja jau penkerius metus, bei įstoti į Europos asociaciją nukentėjusiems autoįvykiuose remti, į Lietuvą bus pakviesti tarptautiniai ekspertai, kurie padės rengti metodiką ir įvertinti eismo saugumo situaciją šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius