Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunimas viliojamas į profesines mokyklas: galite uždirbti tūkstančius eurų per mėnesį

Švietimo ir mokslo ministerija kartu su verslininkais suka galvas, kaip jaunimą dar labiau sudominti profesinėmis studijomis ir sudaryti geras sąlygas, įgijus teorinių žinių, jas pritaikyti praktikoje. Jaunimui ministerija greit pasiūlys perspektyvių programų, kurias plėtojant prisidės ir verslininkai.
Mokestis už studijas
Studijas / 123rf.com nuotr.

Darbo biržos duomenimis, šiuo metu Vilniuje trūksta įvairių sričių specialistų – nuo konditerių iki mūrininkų. Juos rengiančiose profesinėse mokyklose mokomųjų dalykų kasmet gausėja, tačiau, anot verslininkų, nepakankamai. Kvalifikuotų darbuotojų kai kurioms įmonėms tenka ieškoti užsienyje.

„Matome didžiulį poreikį, bet Lietuvos profesinės mokyklos per mažai ruošia ir neruošia tokios kvalifikacijos darbuotojų, kurie dirbtų žaliosios energetikos srityje“, – teigė Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas.

Lietuvos profesinės mokyklos per mažai ruošia ir neruošia tokios kvalifikacijos darbuotojų, kurie dirbtų žaliosios energetikos srityje

Pasak A. Arlausko, aukštos kvalifikacijos specialistus įdarbinančios įmonės turėtų būti suinteresuotos pačios prisidėti prie jaunimo mokymų, organizuoti jiems praktinių užsiėmimų vietas.

Vieni iš saulės elementų ir modulių gamintojų lyderių Lietuvoje sako, kad jaunimui yra galimybė pasirinkti specialybę šalyje. Būtent praktika galėtų nukreipti juos į siauresnę sritį.

„Būtų idealu, kad būtų didesnė sąveika tarp mokymo įstaigų ir darbdavių ar bent jau didesnių įmonių, kuriose būtų galima atlikti praktiką. ŠMM galėtų atsiklausti, kokių darbuotojų mums reikės po metų, po dviejų, pradėti adaptuoti praktiką mūsų gamykloje, vertinti, ar žmonėms patinka, ar ne, paruošti juos siauresnei specifikai“, – teigė „BOD Group“ vadovas Vidmantas Janulevičius.

Švietimo ir mokslo ministras sako, esą svarbu, kad jau kinta požiūris į profesinį mokymą, ateina mokytis jaunimas su aukštuoju išsilavinimu. Dėl to steigiama vis perspektyvesnių programų, o prie jų prisideda suinteresuoti verslininkai.

Yra lėktuvų aptarnavimo technikai, kurių algos prasideda nuo 5–7 tūkst. eurų

„Yra lėktuvų aptarnavimo technikai, kurių algos prasideda nuo 5–7 tūkst. eurų. Nežinau, ar nuo rugsėjo 1 d. jau bus ši studijų programa, gal nuo spalio ar nuo lapkričio, bet esame finišo tiesiojoje pradėti ruošti tokius technikus Kaune kartu su mechanikos mokykla, „Ryanair“ ir „Avia Baltic solution“ grupe“, – sakė švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Verslininkai taip pat palaiko ministro sprendimą abiturientams įvesti privalomą matematikos egzaminą. Bet pastebi, kad jaunimui be matematikos žinių dar trūksta bendro užsienio šalių kultūros, istorijos suvokimo, todėl užsimena, kad gal reikėtų dar šios srities privalomojo egzamino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius