-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip keisis kūno kultūros mokytojai?

Kūno kultūra, viena iš seniausių Lietuvos sporto universiteto (LSU) studijų programų, pernai tarptautinių ekspertų akredituota šešeriems metams, keičia pavadinimą– nuo ateinančių mokslo metų ji vadinsis Fizinis ugdymas ir sportas. Ši programa ne tik pakeis pavadinimą, bet ir atsinaujins, siūlys patrauklesnį turinį ir galimybes.
Baigę Fizinio ugdymo ir sporto studijų programą studentai įgis dvigubą kvalifikacinį laipsnį – taps pedagogikos ir sporto bakalaurais.  LSU nuotr.
Baigę Fizinio ugdymo ir sporto studijų programą studentai įgis dvigubą kvalifikacinį laipsnį – taps pedagogikos ir sporto bakalaurais. LSU nuotr.

Nori dirbti ir pedagogais, ir treneriais

„Kūno kultūros studijų programos studentai jau senokai pageidavo, kad būtų įtraukta daugiau sporto disciplinų, o po studijų jie galėtų dirbti pedagogais ir treneriais. Taigi atsižvelgę į poreikius keičiame studijų programos pavadinimą ir tobuliname jos turinį.

Sėkmingai baigę Fizinio ugdymo ir sporto studijų programą studentai įgis dvigubą kvalifikacinį laipsnį – taps pedagogikos ir sporto bakalaurais. Tikimės, absolventams atsivers daugiau galimybių įsidarbinti, bus gera paskata patiems kurti savo verslą ir naujausiomis fizinio ugdymo bei sporto mokslo žiniomis dalytis su kitais“, – teigia LSU Sporto edukologijos fakulteto dekanas doc. dr. Arūnas Emeljanovas.

Šį birželį studijas baigė 56 jaunieji kūno kultūros specialistai, tarp jų – garsi sportinių šokių šokėja, įvairių televizijos projektų dalyvė ir laimėtoja Eglė Straleckaitė. Anot dekano doc. dr. A. Emeljanovo, vieni iš šių absolventų jau nuo trečio ar ketvirto kurso dirba pagal specialybę mokyklose, švietimo ir ugdymo skyriuose, kiti nusprendė gilinti žinias ir pasirinko magistrantūros studijas, o kai kurie pasirengę tarnauti Lietuvos kariuomenėje.

Iškart po studijų propaguoti fizinį aktyvumą

Laura Tumynaitė, pernai tapusi diplomuota pedagogikos bakalaure, iškart po studijų sulaukė pasiūlymo dirbti fizinio aktyvumo specialiste Tolerancijos ir fizinės gerovės ugdymo centre.

„Be galo džiaugiuosi prisijungusi prie šaunios komandos, kuri padeda vaikams, jaunuoliams ir suaugusiesiems atsikratyti antsvorio, suteikia žinių apie sveiką mitybą, moko juos būti fiziškai aktyvius, rūpinasi jų fizine gerove, skatina pasitikėti savimi ir nuolat judėti pirmyn. Svorio metimas, reguliarus fizinis aktyvumas, zumbos šokiai, aerobika, pratybos baseine, šiaurietiškasis ėjimas – visų šių veiklų mokiausi LSU, tad dabar į jas stengiuosi įtraukti ir mūsų centro lankytojus, – džiaugiasi L. Tumynaitė, suspėjanti derinti mėgstamą darbą ir edukologijos magistrantūros studijas LSU. – Vasarą dirbu vadove mūsų centro Profesinio orientavimo bei tolerancijos ir bendradarbiavimo dienos stovykloje, organizuoju ir vykdau įvairias edukacines veiklas. Esu sertifikuota zumbos trenerė, taigi vedu šią mankštą. Labai noriu, kad kuo daugiau žmonių pajustų, jog fizinis aktyvumas – ne prievolė, o malonumas.“

Baigę Fizinio ugdymo ir sporto studijų programą studentai įgis dvigubą kvalifikacinį laipsnį – taps pedagogikos ir sporto bakalaurais.  LSU nuotr.
Baigę Fizinio ugdymo ir sporto studijų programą studentai įgis dvigubą kvalifikacinį laipsnį – taps pedagogikos ir sporto bakalaurais. LSU nuotr.

LSU veiklos ir kūrybingumo nestigo

Mokydamasi mokykloje Laura intensyviai sportavo, buvo Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės narė. Ketino studijuoti kineziterapiją, bet, nepavykus įstoti į valstybės finansuojamą vietą, pasirinko Kūno kultūros studijų programą. Anot Lauros, ir per bakalauro studijas, ir dabar ji jaučiasi sėdinti savo rogėse. „Jau pirmaisiais studijų metais mane viliojo Studentų atstovybės veikla, tik vis nedrįsau prisijungti. Ilgainiui įsitraukiau į įvairius renginius, sulaukiau dėstytojų kvietimų dalyvauti Sporto edukologijos fakulteto studentų tarybos, Kūno kultūros studijų programos komiteto, projektų veikloje. Tai skatino mane daugiau domėtis ne tik studijų programa, bet ir iš arčiau pažinti Universitetą“, – sako Laura.

Stažuotės užsienyje – neįkainojama patirtis

Kiekvienais studijų metais Laura sėmėsi žinių ir užsienyje. Pirmame kurse vyko į Italiją, kur dalyvavo dešimties dienų intensyvioje fizinio aktyvumo programoje. Ši programa jai taip patiko, kad kitąmet nedvejodama vėl įsitraukė į intensyvią programą – šįkart sveikos mitybos tema. Būdama trečiakursė Laura pagal Erasmus mainų programą studijavo Švedijoje, Malmės universitete. „Mokydamasi Malmės universitete ne tik patobulinau anglų kalbos žinias, nes buvau vienintelė Erasmus studentė lietuvė, bet ir įgijau naujų kūno kultūros ir sporto žinių, sužinojau, kaip žmonių fiziniu aktyvumu rūpinamasi Švedijoje ir kitose šalyse“, – pasakoja Laura.

Labai naudinga buvo ir stažuotė Suomijoje. Per dvi savaites trukusią programą Laura susipažino su sporto valdymo ir organizavimo subtilybėmis bei naujovėmis. „Kiekvienam studentui rekomenduočiui išvykti studijų užsienyje, nes tai praplečia akiratį, suteikia galimybę sutikti įdomių žmonių, imtis naujos veiklos“, – tikina svetur pasidairiusi LSU studentė.

Baigę Fizinio ugdymo ir sporto studijų programą studentai įgis dvigubą kvalifikacinį laipsnį – taps pedagogikos ir sporto bakalaurais.  LSU nuotr.
Baigę Fizinio ugdymo ir sporto studijų programą studentai įgis dvigubą kvalifikacinį laipsnį – taps pedagogikos ir sporto bakalaurais. LSU nuotr.

Tarp 12 Europos jaunųjų kūno kultūros lyderių

Laura džiaugiasi ir naujausiu bei kol kas didžiausiu profesiniu laimėjimu – įveikusi didelę atranką ji pateko į Europos tarptautinės kūno kultūros federacijos jaunųjų lyderių projektą. Šio projekto tikslas – suteikti galimybę studentams ir jauniems dėstytojams susipažinti su fizinio ugdymo problemomis, įsilieti į tarptautinę šios srities mokslininkų bendruomenę. Lapkričio mėnesį Laura pakviesta į Maroką, į Rabato miestą. Karališkojo vadovų instituto Jaunimo ir sporto centre jaunieji lyderiai daug dėmesio skirs šiuolaikinėms kūno kultūros ir sporto kryptims, jų kaitai daugiakultūrėje visuomenėje.

Kartu su bendraminčiais gvildenant globalias kūno kultūros problemas Laurai ramybės neduoda savo šalies situacija. „Tikiu, kad naujų idėjų kupini mano bendramoksliai, fizinio aktyvumo ugdytojai, šiuo geruoju virusu užkrės ne tik vaikus, mokinius, bet ir vyresniuosius, senjorus“, – tikina iniciatyvi LSU magistrantė Laura Tumynaitė, brandinanti mintį vėliau sukti į edukologijos doktorantūros studijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius