Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazimiero Simonavičiaus universitetas išaugo – keliasi į naujas patalpas

Vienas sparčiausiai Lietuvoje augančių universitetų – Kazimiero Simonavičiaus universitetas (KSU) – keliasi į naujas patalpas. Jei statybos darbai vyks sklandžiai, numatoma, jog Universiteto bendruomenė naujus mokslo metus pradės jau naujajame pastate, Dariaus ir Girėno gatvėje, Vilniuje.
Kazimiero Simonavičiaus universiteto patalpų vizualizacija / KSU nuotr.
Kazimiero Simonavičiaus universiteto patalpų vizualizacija / KSU nuotr.

Senosiose patalpose nebeišsitenka

Darius Verbyla / KSU nuotr.
Darius Verbyla / KSU nuotr.

KSU kanclerio Dariaus Verbylos teigimu, Universiteto bendruomenė tiesiog nebetelpa senosiose patalpose: „Universitetui įsikūrus 2012 m., turėjome 300 studentų, šiandien jų skaičius išaugęs dvigubai“. Kancleris pažymi, jog Universitetas ketina ir toliau augti bei plėstis.

Priežastis, kodėl keliamasi į naująjį pastatą yra ne tik studentų skaičiaus augimas, tačiau ir siekis sukurti aplinką, atitinkančią studentų ir dėstytojų poreikius, leidžiančią aktyviai dalyvauti mokymosi procese.

D. Verbyla pabrėžia, kad siekia, jog studentai noriai leistų laiką Universitete ir laisvu nuo paskaitų metu: „Norime, kad studentai „gyventų“ universitete – praleistų čia kuo daugiau laiko. Kad tai pasiektume, turime sudaryti tinkamą ir patrauklią aplinką mokymuisi, grupiniam darbui“.

Šiuolaikiškoms studijoms reikia šiuolaikiškų erdvių

Skaidra Mikalajūnienė / KSU nuotr.
Skaidra Mikalajūnienė / KSU nuotr.

Architektė Skaidra Mikalajūnienė sako, kad, kurdama naujojo KSU pastato interjero projektą, siekia sukurti erdves, tinkančias aktyviam mokymuisi: „Mes kuriame tokį universitetą, kuriame studentai ir dėstytojai yra lygiaverčiai studijų dalyviai.

Praėjo tie laikai, kai į dėstytoją buvo žiūrima lyg į aktorių ant scenos. Dėstytojo dėmesys turi būti nukreiptas į studentus , o ne į savo retorinius sugebėjimus. Jo paskaitos tikslas – įtraukti studentus į aktyvų mokymosi procesą. Šis pastatas rekonstruojamas būtent taip, kad atitiktų studentų ir dėstytojų poreikius ir kurtų tinkamą aplinką aktyviam mokymuisi“.

Kuriamos auditorijos bus psichologiškai ir fiziologiškai patogios – įrengta moderni vėdinimo ir šildymo sistema, geras apšvietimas, vyraus švarios, gaivios spalvos. Atsiras galimybė lengvai transformuoti ir stumdyti ne tik baldus, tačiau ir sienas, taip pritaikant erdves pagal situaciją ir poreikį.

Dėmesys studentui

S.Mikalajūnienė pabrėžia, kad siekiant, jog studentas visą dėmesį sutelktų į mokymąsi, svarbu užtikrinti komfortą: „kiek laiko gali išsėdėti ant nepatogios kėdės? Daugiausiai 20 minučių, vėliau dėmesį trauks nugaros skausmai, o ne paskaitos turinys“.

Todėl naujojo pastato interjere didelis dėmesys skiriamas baldų ergonomiškumui ir ypatingiems studentų poreikiams, pavyzdžiui, kairiarankiui netinka dešiniarankio kėdė su staliuku, jam reikia staliuko priešingoje kėdės pusėje.

Kazimiero Simonavičiaus universiteto patalpų vizualizacija / KSU nuotr.
Kazimiero Simonavičiaus universiteto patalpų vizualizacija / KSU nuotr.

„Kreipiame dėmesį į smulkmenas, kurios labai svarbios: kabliukai krepšiams, dėklai vandens buteliukams ir t.t. Studentas turi jausti, kad apie jį galvojama, kad jis svarbus Universitetui“, – teigia interjero architektė.

S.Mikalajūnienė taip pat priduria, kad naujajame KSU pastate bus sukurta daug patogių, atpalaiduojančių poilsio zonų ir jaukių kampelių pokalbiams, laisvalaikiui bei savarankiškam darbui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius