Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos ir Šiaulių universitetai ketina bendradarbiauti aktyviau

Problemų dėl studentų pritraukimo turintys Klaipėdos ir Šiaulių universitetai žada aktyviau bendradarbiauti.
Šiaulių universiteto stendas
Šiaulių universiteto stendas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Šios aukštosios mokyklos šiemet studentų nesurinko atitinkamai į 12 ir 7 studijų programas.

Pasak Klaipėdos universiteto rektoriaus Vlado Žulkaus, universitetai jau vykdo bendrus projektus, keičiasi dėstytojais, tačiau ketinama bendradarbiavimą plėsti. Artimiausiu metu abiejų universitetų rektoriai planuoja susitikti su švietimo ir mokslo ministru Gintaru Steponavičiumi ir pristatyti planuojamus bendrus veiksmus bei aptarti aukštojo mokslo regionuose aktualijas.

„Mes ir dabar turime kai kurių bendrų projektų, bet galbūt bendradarbiavimą plėsime. Mes ir dabar dėstytojais keičiamės: daug yra dėstytojų, kurie atvažiuoja pas mus ir mūsų dėstytojai nuvažiuoja ten. Tai nėra todėl, kad Klaipėdos universitetui būtų blogai arba Šiaulių universitetui būtų blogai. Paprasčiausiai yra tikslinga kai kur pasidalinti studijų programomis“, – BNS sakė Klaipėdos universiteto rektorius.

Tai, kad kai kurios Klaipėdos universiteto programos šiemet nesurinko pirmakursių, pasak V.Žulkaus, jam nebuvo staigmena.

„Jeigu kalbėtume apie mūsų universitetą, tai nebuvo nelauktas rezultatas. Mes prognozavome ir mūsų prognozės, deja, išsipildė. Šias programas reikia, be abejo, keisti“, – dėstė jis. Pasak jo, ir į pakeistas programas studentai gali būti renkami nebe kasmet, o pavyzdžiui, kas dvejus metus.

„Kai kurios programos gali ir išnykti. Gyvenimas nestovi vietoje“, – teigė jis.

Rektoriaus teigimu, kol kas nekalbama, kad reikėtų į tokias pat ar panašias programas rinkti kursus tik viename iš šių dviejų universitetų, tačiau neatmetama, kad toliau mažėjant studentų skaičiui, tai gali tekti daryti ateityje.

„Reikia trupučio laiko, kad įsitikintume, kad reikia kažką jungti ar panašiai, galbūt kalbėsime ir apie tai, bet tai nėra pats būtiniausias dalykas, nes mūsų regionai yra savotiškai padalinti. Vakarų Lietuvos ir Šiaurės Vakarų regionuose yra pakankamai daug jaunų žmonių, kurie nori studijuoti ir nėra būtina daryti iš dviejų panašių programų vieną. Bet jeigu gyvenimas parodys, kad studentų sumažės, mes galbūt kažką panašaus ir darysime“, – kalbėjo V.Žulkus.

Daugiausiai šiemet nerentabilių specialybių – Klaipėdos universitete (12), tarp jų – evangeliškoji teologija, medicinos technologijos, įvairios vokiečių, lietuvių ir rusų kalbų, muzikos ir dailės programos.

Antroje vietoje pagal stojančiųjų „numarintas“ programas – Šiaulių universitetas, kuriame abiturientai nenorėjo studijuoti fizikos, pradinukų ugdymo, dailės ir rusų filologijos – iš viso 7 programų.

Trys studijų programos nesurinko studentų Europos humanitariniame universitete ir Dailės akademijos Kauno fakultete.

Tarp kolegijų daugiausiai stojančiųjų „numarintų“ programų buvo Telšių Socialinių mokslų kolegijoje – septynios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius