Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko reikia, kad taptum geru logistikos vadybininku

Eksportas – vienas pagrindinių šalies ekonomikos augimo garantų. Lietuvos prekių bei paslaugų eksportas auga kasmet, ateities tendencijos taip pat džiuginančios, nes Lietuva vis aktyviau skverbiasi ir į naujas rinkas. Taigi, logistika – viena perspektyviausių sričių mūsų šalyje. Tačiau koks iš tikrųjų yra logistikos vadybininko darbas? Kokios savybės, žinios reikalingos šiame darbe? Logistikos studijas siūlanti V. A.Graičiūno aukštoji vadybos mokykla į pokalbį – video konferenciją apie šios profesijos subtilybes pakvietė mokslų daktarę, logistikos dėstytoją Kristiną Čižiūnienę bei savanoriškos organizacijos „Kitas variantas“ steigėją ir vadovą, lektorių Tomą Kaulinską.
Kaip pritapti kolektyve?
Kvalifikuoti darbuotojai / Fotolia nuotr.

Logistikos perspektyvos

„Transportas važiavo ir važiuos, logistika vis plečiasi ir yra viena iš perspektyviausių sričių“ – video konferencijos metu pasakoja K. Čižiūnienė. Jos teigimu, ši sritis yra gana universali, savo nišą čia gali atrasti bene kiekvienas norintis. „Juk yra ne viena logistikos rūšis – transporto, verslo, gamybos, pirkimo bei tiekimo, kompiuterinė logistika ir t.t. Kvalifikuotų darbuotojų poreikis nuolat auga“.

Pasak K. Čižiūnienės, renkantis šią profesiją svarbu suprasti, jog darbas logistikos srityje – tai nuolatinis bendravimas su klientais, personalu, komandos nariais. Perspektyvus šios srities specialistas turi būti ne tik komunikabilus, bet ir strategiškai mąstantis.

„Šiame darbe bene kasdien tenka susidurti su įvairiomis stresinėmis situacijomis (pavyzdžiui, prarastas krovinys), tad labai svarbu nesibaiminti nenumatytų situacijų ir gebėti jas suvaldyti“,- pritaria Tomas Kaulinskas.

Paklausti, kas dar svarbu norintiems dirbti logistikos srityje, pašnekovai minėjo gebėjimą bendrauti užsienio kalbomis, greitą sprendimų priėmimą. Taip pat, kaip ir beveik bet kurioje kitoje srityje, svarbu mokėjimas dirbti komandoje, efektyvus laiko planavimas, asmeninis noras tobulėti, atsidavimas darbui, iššūkių nebijojimas bei gebėjimas mokytis iš savo klaidų.

„Shuterstock“ nuotr./Darbuotojas
„Shuterstock“ nuotr./Darbuotojas

Darbdavių lūkesčiai naujiems darbuotojams

Studijuodami ar ką tik baigę studijas, žmonės skuba ieškotis darbo vietos. K Čižiūnienės teigimu, atlikti tyrimai rodo, jog daugiausia galimybių įsidarbinti logistikos versle turi pagrindinėmis anksčiau minėtomis savybėmis bei gebėjimais pasižymintys kandidatai: mėgstantys komandinį darbą, mokantys užsienio kalbas, išmanantys savo sritį, derybų meną, retoriką, etiką. Darbdaviai iš studentų taip pat paprastai tikisi atsakomybės bei motyvacijos, kompiuterinių žinių. Tarptautinėje rinkoje ypač naudingos ir reikalingos yra teisinės žinios. Šiuo atveju būsimiems darbuotojams pasitarnauja logistikos verslo vadybos bei gretutinės teisės ir verslo studijos. Šią programą, suteikiančią dvigubą kvalifikacinį laipsnį, siūlo ir V. A. Graičiūno aukštojo vadybos mokykla.

Žinoma, teorinės žinios, tinkamos asmeninės savybės – labai svarbu, tačiau reikia nepamiršti ir praktikos. „Logistikos versle padaryta klaida gali kainuoti daug – nuo kelių šimtų iki keliasdešimt tūkstančių eurų nuostolių įmonei ar žmogui. Tai parodo, kokia svarbi yra darbuotojo patirtis“,- pasakoja K. Čižiūnienė. Kaip įgyti taip reikalingos patirties? Visų pirma, logistikos dėstytoja rekomenduoja tinkamai išnaudoti studijų praktiką. „V. A. Graičiūno aukštojoje vadybos mokykloje praktika per 3 metus atliekama net du kartus (antrame ir trečiame kursuose). Tai – pakankamas laikotarpis praktiškai susipažinti su darbo specifika, įgauti pirmosios patirties. Svarbiausia – pačio studento motyvacija“. Šiai minčiai pritaria ir T. Kaulinskas: „Praktika – fantastiška galimybė, į kurią reikėtų žiūrėti atsakingai. Išbandykite save, įgaukite patirties – paklokite vertingus pamatus ateičiai“.

Taigi, komunikabiliems, strategiškai mąstantiems, nebijantiems iššūkių bei atsakomybės abiturientams V. A. Graičiūno mokykla siūlo rinktis Logistikos verslo vadybos studijas. Daugiau informacijos apie dėstomas disciplinas, studentų priėmimą ir kt. rasite http://www.avm.lt/lt/aukstojo_mokslo_studijos/studiju_programos/logistikos_verslo_vadyba.html

Video konferencijos „Ko reikia, kad taptum logistikos vadybininku?“ įrašą rasite - http://www.avm.lt/lt/naujienos_ir_renginiai/atviru_duru_dienos.html

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius