Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl užtikrinti vaikų užimtumą vasarą – visų mūsų pareiga?

Pirmąją š. m. vasaros dieną Švietimo ministerijos, Prezidento kanceliarijos, Lietuvos savivaldybių asociacijos bei įvairių NVO jaunimo ir moksleivių organizacijų atstovai Tarptautinės vaikų gynimo dienos proga Lietuvos vaikų ir jaunimo centre susirinko padiskutuoti apie vaikų užimtumą vasaros atostogų metu.
Vaikai
Vaikai / Fotolia nuotr.

Ar vasaros stovyklos turi būti skirtos tik poilsiui ir pramogoms? O gal tai – galimybė tęsti ugdymąsi, kuris vyksta ištisus metus mokykloje ir neformalaus ugdymo užsiėmimuose?

Kaip papildomo ugdymosi galimybes vasaros metu padaryti prieinamesnes kuo didesniam skaičiui Lietuvos vaikų? Tai – kertiniai klausimai, kurie buvo svarstomi visos diskusijos metu.

Vasaros stovyklų biudžetas padidintas 30 proc.

„Birželio 1 d. daugelis mokyklų baigia savo darbą. Be abejo, labai svarbu, kad šiuos 3 mėnesius vaikai būtų tinkamai užimti“, – teigė ŠMM viceministrė Natalija Istomina.

2016 m. ŠMM vaikų vasaros edukacijai skyrė 450 tūkst. Eur. Tai – 30 proc. didesnė suma nei 2015 m., leidžianti padengti 21-os stacionarios vasaros stovyklos organizacines išlaidas.

2016 m. ŠMM vaikų vasaros edukacijai skyrė 450 tūkst. Eur. Tai – 30 proc. didesnė suma nei 2015 m.

„Siekiame suteikti didesnes galimybes globojamiems vaikams ir vaikams iš socialiai remtinų šeimų patekti į stovyklas. Yra įvesta dar viena nauja nuostata, kad vaikai, kurie yra ugdomi ne lietuvių kalba, taip pat turėtų galimybę integruotis į lietuviškąsias stovyklas“, – teigė viceministrė.

ŠMM šią vasarą taip pat inicijuoja akciją „Atverk duris vasarai“, kurios metu skatina mokyklas, bibliotekas, muziejus ir kitas įvairias nevyriausybines įstaigas atverti duris vasarą ir suteikti vaikams galimybes prasmingai leisti atostogas.

Diskusijos „Gera stovykla – kas tai?“ akimirkos / LVJC nuotr.
Diskusijos „Gera stovykla – kas tai?“ akimirkos / LVJC nuotr.

Pasiūlymas – keisti finansavimo modelį

„Gera stovykla yra orientuota į vaikų socialinių ir asmeninių kompetencijų, tokių kaip pasitikėjimas savimi, bendravimas, komandinis darbas, – ugdymas. Šiandien svarbios ne tik žinios, bet ir įgūdžiai, kuriuos, stovyklų metu per įvairius žaidimus ir komandines užduotis galima sustiprinti“, – tokį požiūrį išsakė LVJC vadovas Valdas Jankauskas.

Jo pastebėjimu, net ir padidinus valstybės lėšas, skiriamas stovyklų organizavimui, užimtumas nėra pakankamas.

Gera stovykla yra orientuota į vaikų socialinių ir asmeninių kompetencijų, tokių kaip pasitikėjimas savimi, bendravimas, komandinis darbas, ugdymą.

„Turime atverti galimybes NVO, studentų organizacijoms rengi užsiėmimus. Šiuo atveju reiktų kalbėti apie lėšų perskirstymą. Manau, jog gera idėja būtų neformalaus švietimo krepšelį pratęsti bent mėnesiui, o vėliau – gal ir dviem. Tai leistų sumažinti paslaugų kaštus ir padidinti užsiėmimų prieinamumą“, – teigė LVJC vadovas.

Jo pastebėjimu, siekiamybė, jog 1–2 savaitės trunkančios vasaros stovyklos, kurias pilnai apmoka valstybė, taptų natūralia ugdymosi proceso tąsa pasibaigus formalaus ugdymo užsiėmimams. Tokios praktikos galime pasisemti iš Prancūzijos švietimo sistemos.

„Stovyklos turi tapti ugdymosi pratęsimu, kurio pagrindinis motyvas – kad vaikas norėtų eiti į stovyklą, jam tai būtų įdomu, ir per tą įdomumą ugdyti tas kompetencijas, kurių ugdyti mokykloje nėra laiko“, – akcentavo V.Jankauskas.

Prisidėti kviečiami visi

LVJC organizuojamoje šventėje lankėsi ir šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jai diskusijoje atstovavusi jos patarėja Almeda Kurienė teigė, jog vasaros metu turime užtikrinti, kad mūsų šalies vaikai būtų užimti ir saugūs.

Užimtumas, prezidentūros atstovės teigimu, šiuo atveju, žengia koja kojon su saugumu, kadangi be priežiūros ir veiklos palikti vaikai, ypač tie, kurių šeimos yra padidintos rizikos grupės, gali patekti į neigiamos įtakos aplinką.

Prezidentūra šiuo metu inicijuoja akciją „Padovanok vaikui vasarą“, kurios metu visi – tie, kurie gali paremti finansiškai, ir tie, kurie nori prisidėti savo savanoriška veikla – gali padovanoti vaikui kelialapį į stovyklą.

„Kol kas tik 20 proc. vaikų iš socialiai remtinų šeimų gali dalyvauti stovyklose. Norėtume, kad šie skaičiai būtų didesni“, – savo lūkesčius išsakė prezidentūros atstovė.

Ypatinga svarba – dieninėms stovykloms

Savivaldybių asociacijos atstovų teigimu, vaikų užimtumo vasaros metu rodikliai gerėja. „Praeitais metais savivaldybės skyrė beveik 400 tūkst. Eur, o 2016 m. tam yra skirta beveik 643 tūkst. Eur, ir atitinkamai didėja skaičius vaikų, galinčių pasinaudoti stacionariomis stovyklomis“, – teigė Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovė Roma Žakaitienė.

Tačiau, R.Žakaitienės pastebėjimu, visos stovyklos trunka apie 3, 5 ar 7 dienas, todėl labai sveikintina, jog atsiranda dieninės stovyklos, kurios yra beveik visose savivaldybėse, ir joms yra skiriama apie 200 tūkst. Eur.

Sveikintina, jog atsiranda dieninės stovyklos, kurios yra beveik visose savivaldybėse, ir joms yra skiriama apie 200 tūkst. Eur.

„Į dienines stovyklas ateina tie vaikai, kurie negali išvažiuoti ir nėra niekuo užimti. Jos yra patrauklios vaikams iš socialiai remiamų šeimų. 2015 m. dieninėse stovyklose dalyvavo daugiau kaip 16 tūkst. vaikų. Tai – 22 proc. vaikų iš socialiai remiamų šeimų“, – akcentavo savivaldybių asociacijos vadovė.

R.Žakaitienė, kaip ir V.Jankauskas, pabrėžė, jog planuojant 2017 m. biudžetą, būtina atkreipti dėmesį į neformalaus ugdymo krepšelio pratęsimą ir vasaros periodu, kuris užtikrintų daugiau galimybių plėsti vasaros užimtumo veiklų spektrą

Stovyklos komanda turi būti kompetentinga

Jaunimo ir su jaunimu dirbančių NVO atstovai – skautai, ateitininkai, šauliai akcentavo, kad svarbu skirti dėmesį ne tik stovyklų ir vasaros veiklų finansavimui, bet jų vykdytojų parengimui.

Šią mintį antrino ir LJVC vadovas V.Jankauskas: „Stovyklos, kurias finansuoja valstybė, turi būti kuo aukštesnės edukacinės kokybės, kuri ypač priklauso nuo pedagogo, vadovaujančio stovyklai, kvalifikacijos. Kuo vadovas labiau kompetentingas, tuo gilesnis ir intensyvesnis minėtųjų kompetencijų ugdymosi rezultatas.“

Šiuo atveju ypatingas dėmesys turėtų būti vadovų kompetencijos kėlimui ir tinkamam jų paruošimui. Ne ką mažiau svarbus yra ir stovyklose dirbančio personalo entuziazmas bei motyvacija. Ja paprastai trykšta stovyklose savanoriaujantys studentai ar įvairių NVO atstovai, todėl jų įtraukimas į šias veiklas – būtinas.

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė taip pat išsakė pastebėjimus, jog tėvams trūksta patikimos informacijos apie vaikų stovyklas bei kokybišką ugdymą. Atkreiptinas dėmesys ir į tai, jog vis daugiau tėvų ieško stovyklų, kuriose ugdytis bei poilsiauti gali ne tik vaikai, bet ir visa šeima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius