Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

KTU rektorius: „Mes norime ne tik išlikti, bet ir lyderiauti“

Tarptautinėje žinių ir išsilavinimo parodoje „Studijos 2014“ ketvirtadienį visuomenei pristatytos svarbiausios Kauno technologijos universitete (KTU) vykstančios permainos ir siekiai bei naujasis šiuolaikiškas universiteto vizualinis identitetas.
Petras Baršauskas
Petras Baršauskas

„Pastaruoju metu KTU vyksta žymūs pokyčiai, aktyviai dirbame prie daugiau nei 30 naujų Atsinaujinimo projektų, Universitete padaryta daug darbų, todėl atėjo laikas apie tai kalbėti viešai ir atvirai. Permainos yra kryptingai vykdomos, kadangi mes norime ne tik išlikti, bet ir lyderiauti, o to siekiant, privalome tapti konkurencingu universitetu daugelyje sferų – nuo studijų ir mokslo iki ateities technologijų kūrimo bei perdavimo“, – pristatydamas pokyčius KTU tvirtino rektorius Petras Baršauskas.

2013-ųjų pavasarį buvo priimta KTU mokslo ir studijų atsinaujinimo programa 2013–2014 m. (toliau – Atsinaujinimo programa). Tai – didžiausia pačios aukštosios mokyklos inicijuota vidinė reforma Lietuvoje per visą atkurtos nepriklausomybės laikotarpį.

Permainos yra kryptingai vykdomos, kadangi mes norime ne tik išlikti, bet ir lyderiauti, o to siekiant, privalome tapti konkurencingu universitetu daugelyje sferų – nuo studijų ir mokslo iki ateities technologijų kūrimo bei perdavimo.

Jau per pirmuosius jos įgyvendinimo metus nuveikta daug svarbių darbų: sutelktas mokslinis ir akademinis potencialas, įtvirtintos tarpkryptinės studijos, technologijos atvertos verslui, KTU tapo užsienio studentų, lektorių ir mokslinių tyrimų traukos centru, sutaupyti milijonai administracinių ir komunalinių išlaidų.

Sutelktas mokslinis ir akademinis potencialas

Siekiant geriau išnaudoti studijų ir mokslo potencialą buvo pertvarkyti fakultetai, mokslo institutai, katedros ir centrai. Iš 14 liko 9 fakultetai. Stambesni fakultetai siūlo platesnes studijų kryptis, atveria naujas mokslinių tyrimų galimybes, universitetas kasmet sutaupo 2,6 mln. litų.

14 mokslo institutų buvo reorganizuoti į 9. Taip sutelktas mokslininkų potencialas, sudaromos galimybės bendradarbiauti skirtingų sričių ir krypčių tyrėjams. Taupomos institutų administravimui skiriamos lėšos.

114 katedrų ir centrų pertvarkius į 73, vidutinis darbuotojų skaičius juose padidėjo 70 proc. Šis pokytis leidžia efektyviau išnaudoti tyrėjų potencialą. Atliekami įvairiapusiškesni, gilesni moksliniai tyrimai.

Naujas požiūris į studijų programas

Įgyvendinant Atsinaujinimo programą KTU įtvirtintas tarpdiscipliniškumas. Studentams suteikta galimybė rinktis iš daugiau nei 370 tarpkryptinių studijų programų derinių, sukurtos 4 naujos tarpsritinės specializacijos.

Nuo 2015-ųjų studijų programas rengs ne vienos katedros specialistai, o nepriklausomų ekspertų grupės, sudarytos iš 3 Universiteto socialinių partnerių atstovų, 3 studentų ir 5 KTU ekspertų.

Prezidentei demonstruojama sistema akliesiems/ KTU archyvas
Prezidentei demonstruojama sistema akliesiems/ KTU archyvas

Už studijų programų įgyvendinimą ir jų rezultatus atsakingi bus ne fakultetų dekanai, o nepriklausomi studijų programų direktoriai. Jie rūpinsis, kad kiekvieną programą dėstytų geriausi specialistai, kad ji atitiktų studentų ir darbdavių lūkesčius.

Skatinant studentų akademinę ir asmeninę pažangą, KTU įdiegta pirmoji Lietuvoje kompleksinė mentorystės programa. Studentams studijų procese padeda 235 mentoriai.

Prioritetas – technologijų pritaikomumas

Atsinaujinimo programoje ypatingas dėmesys skirtas technologijų pritaikomumui. Kartu su partneriais „App Camp“, „Omnitel“ ir „Samsung“ buvo įkurta viena didžiausių ir moderniausių Lietuvoje mobiliųjų aplikacijų laboratorijų. Pritraukti 400 tūkst. litų investicijų į jos įrangą ir paslaugas.

KTU nuotr./KTU studentai
KTU nuotr./KTU studentai

KTU Inovacijų ir verslo centre (IVC) pradėjo veikti pirmasis Lietuvos universitetuose startuolių inkubatorius „Start-Up Space“. Per pusantrų metų jame veiklą pradėjo 27 naujos įmonės, sukurta 50 išradimų prototipų, pritraukta daugiau nei pusė milijono litų investicijų. KTU IVC per pirmuosius veiklos metus atliko verslo ir pramonės užsakymų už beveik 2 mln. litų.

2014 m. pradeda veikti KTU nacionalinės atviros prieigos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centras, kuris yra slėnio „Santaka“ dalis. Į centro statybą investuoti 55 mln. litų, į naujausią mokslinę ir technologinę įrangą – 90 mln. litų.
Tarptautinių studentų padaugėjo 51 proc.

Stambesni fakultetai siūlo platesnes studijų kryptis, atveria naujas mokslinių tyrimų galimybes, universitetas kasmet sutaupo 2,6 mln. litų.

Kauno technologijos universitetas tapo užsienio studentų, lektorių ir mokslinių tyrimų traukos centru. 2013 m. studijų programų užsienio kalba padaugėjo dvigubai, o užsienio studentų skaičius išaugo 51 proc. Universitete studijuoja studentai iš 43 šalių. Pasirašyta 450 bendradarbiavimo sutarčių su daugiau nei 200 pasaulio aukštojo mokslo institucijų.

Atliekant mokslinius tyrimus ir kuriant inovacijas bendradarbiaujama su stipriausiais pasaulio universitetais: Kembridžo, Stanfordo, Aalto, Milano technikos, Masačiusetso technologijų institutu.

KTU organizuojama darbų mugė „Karjeros dienos”
KTU organizuojama darbų mugė „Karjeros dienos”

KTU yra ne tik tarptautinis, bet ir žaliasis universitetas. Įdiegus popieriaus atliekų rūšiavimo sistemą buitinių atliekų kiekis sumažėjo 35 proc., per mėnesį sutaupoma 45 tūkst. litų. Universitete veikia elektros ir elektronikos atliekų rūšiavimo ir vadybos sistema. Studentų bendrabučiuose pradėtas buitinių atliekų rūšiavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius