Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„KTU Technorama“: studentų kūrybingumas nustebino investuotojus

Integruotame mokslo, studijų ir verslo centre – „Santakos“ slėnyje gegužės 21 d. šurmuliavo gausus būrys jaunųjų mokslininkų ir talentingų studentų. Jau 13-tąjį kartą Kaune vyko jaunųjų mokslininkų darbų paroda – konkursas „KTU Technorama“. Kauno technologijos universiteto (KTU) kartu su partneriais – Lietuvos sveikatos mokslų universitetu (LSMU) ir Lietuvos energetikos institutu (LEI) – organizuojamame renginyje akademinei verslo atstovams, miestiečiams ir miesto svečiams buvo pristatoma beveik 60 inovatyvių technologinių sprendimų, kurių autoriai – kūrybingi ir idėjų nestokojantys jaunuoliai.
Technorama 2014
Technorama 2014

Rekordinis prizinis fondas

Šiais metais, parodos organizatorių ir rėmėjų dėka, surinktas rekordinis prizinis fondas – beveik 18.000 litų – buvo išdalintas penkiolikai geriausių parodos darbų, nominuotų įvairiose kategorijose. Darbus vertino 16 narių komisija, sudaryta iš akademinės bendruomenės ir verslo atstovų. Daugiau nei keturias valandas trukęs komisijos narių bendravimas su parodos dalyviais ir intensyvi diskusija, skiriant nominacijų laimėtojus neleido suabejoti, jog dauguma parodos eksponatų buvo verti išskirtinio dėmesio.

Didžiausias dėmesys – praktiškiems sprendimams

Pagrindinį KTU Rektoriaus įsteigtą prizą (2.000 Lt) - laimėjo KTU Transporto inžineriją studijuojantis Aistis Augustaitis. Komisija liko sužavėta šio studento techninės kūrybos rezultatais – parodoje buvo eksponuojami net trys jo sukurti mechanikos inžinerijos darbai, išsiskiriantys metodiškumu. Įspūdingiausias jų - universali motorinė transporto priemonė „Vartaliotas – Zvimba“. UAB „Practica Capital“ partnerio Anatolijus Faktorovičius teigimu, atsižvelgiant į augančius technologinių įmonių poreikius, šalyje būtina ugdyti mechanikos inžinerijos specialistus, nes be jų spartus techninis progresas tampa neįgyvendinama užduotimi.

Parodos organizatoriaus – Nacionalinio inovacijų ir verslo centro (NIVC) įsteigtą 1.500 litų vertės prizą ir „Parodos startuolio“ nominaciją laimėjo KTU Informatikos fakulteto studentų darbas - mobilioji programėlė „Važiuoju-Vežu“, vartotojams leidžianti patogiai ieškoti pigesnio transporto alternatyvų arba rasti bendrakeleivių. Tai - pirmoji tokio tipo mobilioji aplikacija Lietuvoje, aktuali visiems, norintiems keliauti pigiau, sumažinti išlaidas ir tausoti gamtą.

Inovatyviausiu parodos darbu pripažintas KTU Elektronikos ir elektros fakulteto studento Justino Barakausko darbas „Galios stiprintuvas akustinių sistemų testavimui“. Tai – rinkoje analogų neturintis ir aukščiausius šiandienos reikalavimus atitinkantis, specializuotas prietaisas, skirtas garso stiprinimo ir atkūrimo sistemų analizei ir tyrimams. Studento technologinis sprendimas leidžia įvertinti įvairių garso šaltinių kokybės parametrų lygį ir gali tapti nepakeičiama priemone garso įrašų studijoms ir kitoms muzikos industrijos srityje veikiančioms įmonėms.

Plačiausiai versle pritaikomo darbo nominaciją laimėjo KTU studento Jono Dikavičiaus darbas apie naujo tipo statybinių mišinių kūrimą, panaudojant juos priešgaisrinėse aliuminio – stiklo konstrukcijose. KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto studentui pavyko ištobulinti mišinio ugnies atsparumo savybes, išlaikant geras mechanines mišinio savybes ir naudojant tik aplinkai draugiškas mišinio sudedamąsias dalis.

Sėkmingas bandymas sujungti meną ir technologijas

Pagrindinį parodos prizą - UAB „Practica Capital“ įsteigtą vardinę 5.000 litų vertės stipendiją, skirtą tolimesniam produkto vystymui ir tobulinimui, laimėjo unikalus Mindaugo Badoko darbas „Desys“ - bevielis judesio daviklis, skirtas atliekamiesiems menams. Nedidelis prietaisas išplečia meninio pasirodymo ribas į virtualią erdvę - gestus ir atlikėjo judesius „Desys“ verčia garsais, o pats įrenginys gali būti laikomas naujos kartos interaktyviu muzikos instumentu, pritaikomu šiuolaikiniame teatre, šokyje bei muzikiniame pasirodyme.

„Tai jau ne pirmas realizuotas Mindaugo projektas – tai buvo vienas iš signalų, rodančių autoriaus dedikaciją, potencialą ir norą kurti. Kitas svarbus momentas, vertinant laimėtoją - noras atspindėti parodos dvasią. Manome, jog darbas turi savyje jungti kelias disciplinas – „Desys“ idealiai atitiko šį reikalavimą – jame apjunti inžineriniai, technologiniai ir dizaino sprendimai, o šis projektas jau dabar pretenduoja pereiti į sėkmingą verslo pradžios etapą“, - kalbėdamas apie svarbiausius vertinimo kriterijus, sakė UAB „Practica Capital“ atstovas Donatas Keras.

Tarpdalykinę muzikologiją KTU studijuojančio Mindaugo teigimu, laimėjimas ir išskirtinis komisijos dėmesys jo darbui buvo netikėtas, bet labai malonus. „Mano darbas įrodo, jog šiuolaikines technologijas galima pritaikyti menui. Komisijai tai padarė didelį įspūdį, turbūt ne veltui sakoma, jog menas gali išgelbėti pasaulį“,- džiaugėsi vardinės stipendijos laimėtojas. Paklaustas apie artimiausius planus, Mindaugas užsiminė, jog netrukus atkeliausianti papildoma įranga paspartins projekto eigą ir netrukus „Desys“ galės būti pristatytas minios finansavimo (angl. crowd funding) kampanijai.

Pagrindinis tikslas – ugdyti verslumo įgūdžius

Specialųjį KTU Realaus laiko kompiuterių sistemų centro įsteigtą prizą (1.000 litų) laimėjo KTU Statybos ir architektūros fakulteto atstovų darbas „Ekolaviškis – penkių kiemų kaimas“, sukurtas vadovaujanis principu „veikti su gamta, o ne prieš ją“. Suprojektuotas sklypas padalintas į kelias funkcines zonas (gyvenamą, pramogų, vandens ir transporto stovėjimo), o projekte naudojami vien tik atsinaujinantys energijos šaltiniai.

Pirma vieta ir skatinamasis 1.000 litų prizas skirtas KTU Informatikos fakulteto studentų Tomo Valatkevičiaus ir Andrius Židonio darbui „Virtualus stereoskopinis turas“. Antrąją vietą ir 700 litų prizus komisija skyrė dviems darbams, o papildomais skatinamaisiais 500 litų vertės prizais buvo apdovanoti net šeši taikomieji parodos dalyvių darbai.

„Džiugu, jog parodoje buvo pristatyta tiek daug skirtingo pobūdžio darbų. „KTU Technorama“ – gyvas įrodymas, jog Lietuvoje turime išskirtinio techninio talento išradėjų ir inovatorių mentalitetu pasižyminčių jaunų žmonių“, - sakė vienas iš parodos vertinimo komisijos narių, UAB „Practica Capital“ atstovas Donatas Keras.

Nacionalinio inovacijų ir verslo centro (NIVC) organizuojamo renginio idėja - praplėsti su technologiniais sprendimais dirbančių jaunųjų mokslininkų, tyrėjų ir startuolių technologinių ir vadybinių idėjų akiratį, siekiant praktiškai įgyvendinti ir realizuoti unikalias idėjas. KTU mokslo prorektorės prof. Astos Pundzienės teigimu, tvari ateities technologijų plėtra neįsivaizduojama be inovacijų, o produktyvus talentingų studentų kūrybingumo ugdymas turi tapti viena iš prioritetinių švietimo sistemos sričių.

„Parodoje mums pavyko sukurti verslo sektoriui būdingą atmosferą, kurioje studentai galėjo išbandyti savo verslumo įgūdžius. Gebėjimas savo žinias pritaikyti versle ir mokėti pristatyti save potencialiems investuotojams ir verslo partneriams šiandien yra būtina sąlyga visiems jaunuoliams, norintiems sėkmingai vystyti savo idėjas“, - kalbėdamas apie tokio tipo renginių naudą, sakė NIVC direktorius dr. Almantas Danilevičius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius