Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje kelią skinasi Harvardo studijos

Studijuoti Harvarde neišvažiuojant iš Lietuvos – apie tai svajoja ne vienas mokslo ir karjeros aukštumų siekiantis studentas. Tokia galimybė Lietuvoje jau yra.
„Investuok Lietuvoje“ Investicijų plėtros departamento vadovas Justinas Pagirys
„Investuok Lietuvoje“ Investicijų plėtros departamento vadovas Justinas Pagirys / ISM nuotr.

Prieš trejus metus ISM Vadybos ir ekonomikos universitete pradėta dėstyti Harvardo universiteto programa atvira tiek studentams, tiek jau dirbantiems profesionalams.

„Konkurencingumo mikroekonomika: įmonės, klasteriai ir ekonomikos plėtra“ kursas verslo studijose ir viešojo sektoriaus srityje yra vienas populiariausių pasaulyje. Programą gali studijuoti ir savo žinias pagilinti šio universiteto magistrantūros studentai, tarp kurių ir Lietuvos didžiųjų įmonių vadovai bei viešojo sektoriaus atstovai.

Šiuo metu integruotą magistrantūros studijų dalyką šiame universitete jau yra išklausiusios keturios magistrantų grupės.

Kursas padeda verslo ir viešojo sektoriaus specialistams ieškoti efektyvių valdymo sprendimų. Daugiausia dėmesio skiriama konkurencingumo temai: analizuojama verslo įmonių, miesto, regionų bei skirtingų pasaulio valstybių konkurencingumas.

Laiko pamatiniu

Šią programą Pietryčių Azijoje studijavęs „Investuok Lietuvoje“ Investicijų plėtros departamento vadovas Justinas Pagirys teigė, kad ši patirtis jam buvo kone pamatinė.

„Iš tiesų kursas buvo labai vertingas: šios studijos moko suprasti, kaip atsiranda ir yra kuriamas konkurencinis pranašumas, kaip galima formuoti kompanijos strategiją ir valstybės politiką ekonominei gerovei kurti. Mokoma kritiškai žiūrėti į santykį tarp kompanijos sėkmės ir jos socio-ekonominės aplinkos“, – teigė J.Pagirys.

Pasak jo, žinios apie ekonominę plėtrą, investicinę aplinką, klasterius ir šalių konkurencingumą būtų ypač naudingos Lietuvos politikams. Dirbdamas „Investuok Lietuvoje“ J.Pagirys teigė dažnai besinaudojantis būtent šių studijų medžiaga.

Mokoma kritiškai žiūrėti į santykį tarp kompanijos sėkmės ir jos socio-ekonominės aplinkos, – teigė J.Pagirys.

„Aš pats Harvardo verslo mokyklos kursą išklausiau Singapūre, studijuodamas viešosios politikos magistro programą. Kodėl „Nokia“ sėkmingai išsivystė Suomijoje, o ne Japonijoje? Į šiuos klausimus padeda atsakyti vieno įtakingiausių pasaulio ekonomistų sukurta studijų programa. Konkurencingumo žinių Lietuvoje ypatingai trūksta, todėl tai, kad jau ir Lietuvoje dėstoma ši programa, vertinu itin palankiai“, – teigė pašnekovas.

Aktualus ir politikams

ISM Vadybos ir ekonomikos universitete Konkurencingumo mikroekonomikos kursą dėstanti akademinių reikalų prodekanė Virginija Poškutė teigia matanti didelę šio dėstomo kurso naudą ne tik universiteto verslo studijų studentams.

„Kursas aktualus ir visuomenėje sprendimus priimantiems asmenims – verslininkams, viešojo sektoriaus atstovams, politikams. Kurso metu įgyjamos kompetencijos įgalina sprendimų priėmėjus matyti konkurencingumą lemiančią visumą, ypatingai, jei siekiama ilgalaikio poveikio, o ne populistinių, dažnai tik iš pirmo žvilgsnio patrauklių, sprendimų. Bendradarbiavimas su prestižine Harvardo universiteto verslo mokykla turi neįkainojamos naudos rengiant ateities lyderius ir kuriant geresnes ekonomines ir socialines sąlygas mūsų šaliai“, – teigė V.Poškutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius