LSAS: studentų praktikų „tikslas“ – darbdavio parašas?

Artėjant studentų praktikų metui aiškėja, jog dauguma oficialiai aukštųjų mokyklų nurodytų darbdavių nesutinka priimti studentų, o įmonių, galinčių priimti studentus ir užtikrinti tinkamai atliktą praktiką, užtenka vos keliems procentams norinčių studijų metu įgytas žinias išbandyti praktikoje. Dažnai darbdaviai nurodo, jog į praktiką priimtų, tačiau tinkamų sąlygų (studentui skirti praktikos vadovą, užtikrinti, jog studentas įgys reikiamas žinias) dėl lėšų ir darbuotojų stokos negalėtų užtikrinti.
Naujasis LSAS vadovas – Arūnas Markas
Naujasis LSAS vadovas – Arūnas Mark / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tyrimo metu Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) apklausė beveik 70 įmonių, kurios aukštųjų mokyklų interneto puslapiuose siūlomos kaip galimos praktikų vietos – 64 proc. apklaustųjų darbdavių nurodė nesirengiantys apskritai priimti praktikantų, dalis jų netgi „siūlė“ studentams rinktis alternatyvią galimybę – užskaityti praktiką realiai jos neatliekant.

„Praktikų tendencijos aukštosiose mokyklose nekinta – praktika įmonėse dažniausiai atliekama fiktyviai, siekiama susirinkti tik mokymo įstaigų reikalaujamus parašus, kadangi aukštosiose mokyklose dažnai nėra reikalaujama detalios praktikos ataskaitos, per mažai dėmesio skiriama atsiskaitymui už atliktus darbus jos metu. Atlikus praktiką nesusiformuoja studijuojamai specialybei reikalingi įgūdžiai, kas itin svarbu siekiant visapusiško aukštojo išsilavinimo. Todėl ne tik studentai, bet ir aukštosios mokyklos turi būti suinteresuotos, kad studentas įgytas teorines žinias pritaikytų praktikoje, keltų savo, kaip būsimo specialisto, kvalifikaciją“, – sako LSAS prezidentas Arūnas Mark.

LSAS kreipėsi į aukštąsias mokyklas, kurių nurodytos praktikos įmonės buvo apklaustos, prašydama užtikrinti, jog prasidėjus praktikos procesui studentai nesusidurs su tyrime paaiškėjusiomis problemomis.

„Tinkamas praktikų organizavimas padėtų išspręsti ir dalies absolventų nedarbo problemas, nes studentams būtų sudaryta galimybė jau studijų metų įgyti darbo patirties bei surasti potencialų darbdavį. Atsižvelgiant į tai, jog praktikos yra ne mažiau svarbi studijų dalis nei paskaitos ar laboratoriniai darbai, į LR Mokslo ir studijų įstatymą buvo įtraukta nuostata, jog už studentų praktikos organizavimą atsakinga aukštoji mokykla. Deja, ši nuostata daugelyje mokyklų vis dar neveikia” – teigia Arūnas Mark.

Studentų praktikos yra atliekamos 2–3 kartus per studijų laikotarpį, dažniausiai jos trunka mėnesį laiko. Praktikos yra neatsiejama studijų proceso dalis. Jų metu studentai turi galimybę pritaikyti įgytas teorines žinias. Pastaraisiais metais daugelis tyrimų atskleidžia, jog būtent universitetinių aukštųjų mokyklų studentams trūksta praktinių įgūdžių, tai apsunkina absolventų darbo paieškas.

Siekdama paskatinti diskusijas, kaip užtikrinti LR Mokslo ir studijų įstatymo įgyvendinimą, LSAS kreipėsi ir į LR Švietimo ir mokslo ministeriją. LSAS siūlo efektyvinti aukštojo mokslo bei verslo sektoriaus bendradarbiavimą studentų praktikų atlikimo srityje bei sukurti specialią duomenų bazę, kurioje visos praktikų atlikime dalyvaujančios šalys turėtų galimybę rasti reikiamą informaciją: praktikų atlikimo vietų pasiūlą/paklausą, studentų, ieškančių praktikos atlikimo vietos, duomenis, informaciją apie studentų pasiekimus praktikų atlikimo metu bei kitus svarbius tinkamam praktikos organizavimui reikalingus duomenis.

Daugiau Studentų blogo naujienų rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius