Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LSAS: studijų paskolų sistemai tobulinti reikalingas ne tik palūkanų finansavimas

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) teigiamai vertina Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymą valstybės remiamas paskolas paėmusiems studentams valstybės lėšomis apmokėti palūkanas studijų metu, tačiau primena, jog galimybės gauti valstybės remiamą paskolą studijų kainai apmokėti neatitinka studentų poreikių – šios paskolos yra suteikiamos tik kartą per metus.
Knyga
Knyga. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Manome, jog priėmus sprendimą valstybės lėšomis padengti palūkanas visiems paskolą paėmusiems studentams gali būti palengvinta studijų metu krentanti finansinių įsipareigojimų našta bei sudarytos didesnės galimybės labiau susikoncentruoti į studijas“, – sako LSAS prezidentė Ieva Dičmonaitė.

Tačiau šiuo metu studentai, norėdami gauti valstybės paskolą vienam semestrui ar vieneriems metams studijų kainai apmokėti, į valstybinį studijų fondą gali kreiptis tik vieną kartą per metus – rudenį, kai tuo tarpu paskolos pragyvenimo išlaidoms yra teikiamos du kartus per metus.

Todėl LSAS dar kartą atkreipia dėmesį į tai, jog studentai, dėl nesudarytos galimybės gauti valstybės remiamą paskolą studijų kainai apmokėti du kartus per metus, atsiduria itin nepalankioje situacijoje, nulemiančioje tolimesnes studijų galimybes: dalis studentų, neturėdami galimybės gauti paskolos pavasario semestro metu, yra priversti nutraukti studijas. Studentus atstovaujanti organizacija siūlo sudaryti galimybę valstybės garantuojamą paskolą studijų kainai apmokėti gauti ne tik rudens, bet ir pavasario semestro metu.

„Palūkanų apmokėjimas studijų metu sušvelnintų paskolų gavimo sąlygas, tačiau šios lėšos nukeliaus bankams ir, vertinant ilgalaikėje perspektyvoje, tai nėra naudinga valstybei. Todėl valstybinės studijų paskolų sistemos sukūrimas būtų daug naudingesnis –  valdžios institucijos turėtų priimti reikiamą sprendimą bei skirti reikiamas lėšas valstybinio paskolų studijoms fondo sukūrimui", – sako I. Dičmonaitė.

Primename, jog LSAS jau ir anksčiau yra sakiusi, jog vertinant ilgalaikę perspektyvą Lietuvai saugiau būtų turėti valstybinį studijų paskolų fondą nei paskolas studentams teikti per komercinius bankus. LSAS taip pat atkreipia dėmesį, jog apie paskolas negali būti kalbama, kaip apie pagrindinę priemonę, garantuojančią studijų prieinamumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius