Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maištu pagarsėjusioje Vilniaus „Laisvės“ gimnazijoje – naujas vadovas: kokie pokyčiai laukia?

Gruodžio 23-ioji – paskutinė Vilniaus „Laisvės“ gimnazijos direktorės Vaidutės Šumkauskienės darbo diena. Ji nusprendė palikti mokyklą, kai gimnazistai sukilo prieš jos sprendimą atleisti mylimą mokytoją. Kol konkurso būdu bus išrinktas naujas vadovas, laikina vadove paskirta kaimyninės Barboros Radvilaitės pagrindinės mokyklos direktorė Inga Vargalienė.
Mokinių protestas
Mokinių protestas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Direktorė vadovaus dviem mokykloms

Kaip pasakojo Vilniaus mero patarėjas švietimo klausimais Albertas Lakštauskas, buvo nuspręsta, kad vadovauti mokyklai šioje sudėtingoje situacijoje turėtų neutralus žmogus, kadangi vadovui iš šalies bus lengviau spręsti įstaigos bendruomenėje susikaupusias problemas, kurių iš tiesų čia yra.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Albertas Lakštauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Albertas Lakštauskas

„Pasitarėme su Mokyklų vadovų asociacija ir priėmėme sprendimą, kad laikinai su savivaldybės švietimo skyriaus pagalba gimnazijai vadovaus kaimyninės Barboros Radvilaitės pagrindinės mokyklos direktorė Inga Vargalienė. Jos vadovaujamoje mokykloje šiuo metu nėra ypatingų probleminių klausimų, be to, toks laikinas vadovavimas dviem įstaigoms – įprasta praktika.

Mokyklų vadovų asociacija pritarė, kad tai geras laikinas sprendimas tokiai situacijai. Mokyklos yra visa šalia, taigi direktorei kelionė problemų nesudarys. Aišku, tai papildomas krūvis, bet ir motyvacija dirbti, nes yra pasitikėjimas. Šiandien su savivaldybės atstovais ji kaip tik perima darbus iš buvusios direktorės“, – tikino pašnekovas.

Nuolatinio direktoriaus teks palaukti du mėnesius

Pasak savivaldybės atstovo, nuolatinį direktorių mokykla turės ne anksčiau, kaip po dviejų mėnesių, kadangi konkursai pareigoms užimti užtrunka.

Teisininkai, paprašyti iš turimos informacijos įvertinti jo atleidimo procesą, konstatavo, kad bausmė visgi buvo neadekvati.

„Esame apsisprendę, kad tokiose mokyklose, kuriose situacijos sudėtingesnės, konkursus skelbiame skubos tvarka, bet esame šiek tiek priklausomi nuo Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros, kadangi pretendentai turi turėti galimybę pasitikrinti savo kompetenciją agentūroje, o ten yra eilė. Vis dėlto prašysime procesą pagreitinti, nes vis dėlto tai neeilinė situacija“, – teigė A.Lakštauskas.

Nuo kitų metų Vilniaus savivaldybė ketina pradėti mentorystės programą pradedantiems naujiems mokyklų vadovams. Kitaip tariant, bus skirtas žmogus, kuris padės naujam vadovui susigaudyti mokyklos situacijoje, prireikus jį pakonsultuos ir pan. Pernai tokia programa buvo vykdoma su direktorių pavaduotojais, nes jie dažnai tampa mokyklų vadovais. Jiems buvo rengiami specialūs susitikimai, kuriuose jie dalinosi patirtimi, kvalifikacijos kėlimo seminarai.

Mokytojo grąžinimo į darbą schema

Paklaustas, koks bus tolesnis ankstesnės direktorės atleisto lietuvių kalbos ir literatūros mokytojo Mariaus Janulevičiaus likimas, A.Lakštauskas patikino, kad teisininkai, paprašyti iš turimos informacijos įvertinti jo atleidimo procesą, konstatavo, kad bausmė visgi buvo neadekvati. Esą per vieną dieną užfiksuoti du nusižengimai (pirmasis – kad mokytojas per savo pamoką pagal iš anksto suderintą planą stebėjo savo kolegos pamoką, antrasis – barnis su budėtoja) nėra verti tokios nuobaudos.

15min nuotr./Marius Janulevičius
15min nuotr./Marius Janulevičius

Kadangi darbo santykiai nutrūkę, mokytojas privalo kreiptis į teismą, o teismas savo ruožtu turėtų pasiūlyti abiem pusėms susitaikyti. Tokia įprasta praktika.

„Direktorė, dar kartą jau pati įvertinusi situaciją, turėtų, matyt, priimti sprendimą grąžinti mokytoją į darbą“, – svarstė pašnekovas.

Kas laukia vadovaujančias pareigas užimančios mokytojo žmonos?

Kalbėdamas apie situaciją Vilniaus „Laisvės“ gimnazijoje, Vilniaus meras Remigijus Šimašius yra pasakęs, nėra normali situacija, kai vienos šeimos nariai dirba toje pačioje mokykloje, būdami vienas kito pavaldume. Gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui – M.Janulevičiaus žmona.

„Tai, kad mokytojo žmona yra direktoriaus pavaduotoja, pats savaime nėra pažeidimas, dėl kurio reikėtų imtis konkrečių veiksmų. Vis dėlto reikia sutikti, kad tokios situacijos, jei ir nesukelia atvirų konfliktų, kuria įtampą santykiuose ir turi įtakos kitų darbuotojų požiūriui į kolegas. Tai nėra gerai. Bandysime išsiaiškinti, kiek apskritai tokių atvejų yra savivaldybės mokyklose. Įvertinę mastus ieškosime sprendimų, kaip spręsti šią situaciją.

Vienas iš būdų – daryti tarp mokyklų specialistų mainus. Taip labai lengvai problema vienu metu būtų išspręsta net keliose mokyklose. Žinoma, tai žmonių apsisprendimas, bet kas nors gal kaip tik rastų sau patogesnę mokyklą, arčiau namų, arba dabar gal kas nors dirba ne visai pagal savo specializaciją, o atrastų labiau tenkinantį darbą“, – sakė A.Lakštauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius