Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Matematiko profesija užėmė pirmąją vietą 2014 m. geriausių darbų reitinge

Šiemet matematikos valstybinį brandos egzaminą laikė 15 610 abiturientų, iš kurių išlaikė 88,1 proc., suklupo 11,9 proc., o 100 balų įvertinimą gavo 2,23 proc. laikiusiųjų. Kam ir nelabai pasisekė egzaminas – nusiminti nevertėtų. Šie metai abiturientams buvo nelengvi: teko ne tik stengtis gerai išlaikyti egzaminus, bet ir daug mąstyti apie tolesnį savo kelią, universitetų ir studijų programų rinkimąsi. Dalis dar ir šiandien yra neapsisprendę.
Vytautas Janilionis. KTU archyvo nuotr.
Vytautas Janilionis. KTU archyvo nuotr.

Jaunystėje tikrai reikia rinktis sunkesnius kelius, savo karjeros namą pradėti statyti nuo stiprių pamatų, nuo fundamentalių dalykų. Pasirinkę tiksliuosius mokslus, turėdami gerus pagrindus jūs – būsimieji studentai – tapsite laisvesniais, galinčiais rinktis daugiau karjeros kelių žmonėmis, o, prireikus, nesunkiai įveiksite ir kitas studijų programas.

Jūsų bendraamžiams, šiandien pasirinkusiems lengvesnį kelią, pavyzdžiui, socialinių mokslų studijų programą, keičiantis situacijai pasaulyje persikvalifikuoti į tiksliuosius mokslus bus labai sunku. Didelis tiksliųjų mokslų privalumas, kad jie nepriklauso nuo politikos, įstatymų, religijos ar kultūros. Matematika yra ta pati visose šalyse. Tai užtikrina didesnę galimybę rasti darbą ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos Sąjungos (ES) bei pasaulio šalyse.

Kasmet, pradedant 1988 m., JAV sudaromas geriausių darbų reitingas. 2014 m. reitingo pirmoje vietoje yra matematiko profesija, į pirmąjį dešimtuką pateko ir kitos „stipriai matematizuotos“ profesijos: statistikai, aktuarijai, kompiuterinių sistemų analitikai ir kt. Prognozuojama, kad iki 2022 m. darbo vietų skaičius matematikams augs 23 proc. 

Šiandien darbdaviai vertina matematikus dėl jų loginio mąstymo, kūrybiškumo, gebėjimo greitai adaptuotis įvairiose situacijose. Andrew‘sas Sterrettas savo knygoje „101 Careers in Mathematics“ detaliai pateikia plačias matematikų karjeros galimybes šiuolaikiniame pasaulyje.

Matematika yra keleto tūkstančių metų vystymosi istoriją turinti intelektinės veiklos sritis. Abstrakti matematikos objektų prigimtis leidžia matematikos rezultatus neribotai taikyti bet kurioje žmogaus veiklos srityje.

Prasidėjusi antikos laikais, kai naujiems faktams pagrįsti pradėti naudoti loginiai argumentai, per pastaruosius 50 metų stipriai išsiplėtė įvairiomis kryptimis, ir šiuo metu apima daugiau kaip 3 000 pripažintų matematikos tyrimų sričių. Ji plačiai taikoma ne tik inžinerijoje, informatikoje, fizikoje, biologijoje, medicinoje, bet ir kitose intelektinės veiklos srityse, kurioms reikalingas abstraktus mąstymas ir modelių formavimas (ekonomika, draudimas, finansai, sociologija, lingvistika, psichologija).

Be matematikos ir jos metodų tiesiog nebūtų įmanomas joks šiuolaikinis mokslas. Ir ne tik mokslas – visa ekonomika ir finansų rinka laikosi ant matematinių prognozių ir analizių; socialinių reiškinių modeliavimas tampa viena iš perspektyviausių veiklos sričių, be kurių išmanymo negali apsieiti ne tik verslininkai, bet ir politikai; joks inžinierius dar nėra sukūręs šiuolaikinio įrenginio arba sistemos, nesinaudodamas matematiniais skaičiavimais.

Vytautas Janilionis. KTU arcyvo nuotr.
Vytautas Janilionis. KTU arcyvo nuotr.

Kalbant apie matematiką, reikia nepamiršti išskirti dvi persidengiančias sritis – teorinę (grynąją) matematiką ir taikomąją matematiką. Matematikai-teoretikai toliau vysto matematikos mokslą, dirba mokslo tyrimo įstaigose bei universitetuose. Tai yra tikrieji matematikos teorijos „vystytojai“, atrandantys naujus dėsningumus ir kuriantys įvairius uždavinių sprendimo metodus. Pagal šių žmonių darbo ir veiklos specifiką labai dažnai įsivaizduojamos praktiniame gyvenime menkai pritaikomos matematikų galimybės, pamirštant, jog tai tėra tik viena matematikos sritis, orientuota į teorinę pusę.

Tuo tarpu taikomosios matematikos specialistai dirba visai kitokios krypties darbą – naudodami įvairias matematikos teorijas, skaičiavimo algoritmus, modeliavimo metodus, kompiuterius ir naujausią programinę įrangą, jie sprendžia praktinius ekonomikos, inžinerijos, draudimo, verslo ir kitų sričių uždavinius. Matematikai dalyvauja kuriant naujus gaminius, kompiuterių programinę įrangą, analizuojant įmonių veiklos duomenis, sprendžiant prognozavimo bei optimalaus valdymo uždavinius, tobulina ligų diagnozavimo sistemas medicinoje ir kt.

Šiais laikais taikomosios matematikos žinios, apimančios analitinius duomenų apdorojimo įgūdžius, gebėjimus sudaryti argumentuotas dėsningumo prognozes įvairiais laiko momentais, yra labai vertinamos ekonomikoje. Praktiškai neįsivaizduotina jokia stambesnė investicijų valdymo įmonė, komercinis ar valstybinis bankas, audito bendrovė, neturinti bent kelių diplomuotų taikomosios matematikos specialistų.

Be to, taikomosios matematikos specialistas įgauna daug platesnį žinių bagažą nei reikia dirbant su verslu ar ekonomika susijusį darbą. Ypač geros perspektyvos matematikams atsiveria naujos programinės įrangos kūrimo įmonėse, nes jų įgytas algoritminis mąstymas bei matematinių dėsningumų išmanymas leidžia žymiai paspartinti programų kūrimą ir jų tobulinimą. 

Šiuo metu vis tobulėjantys matematikos programų paketai leidžia greitai pritaikyti praktikoje vis sudėtingesnius matematikos metodus, o tai kelia aukštesnius reikalavimus taikomosios matematikos specialistų pasirengimui, kitaip tariant, jeigu dažnas matematikas galėtų dirbti organizacinį vadybininko darbą, tai labai retas, net ir patyręs vadybininkas, galėtų savo analizės bei prognozavimo žiniomis ir įgūdžiais susilyginti su vien tik bakalauro išsilavinimą turinčiu matematiku.

Būtent į šias praktines matematikos panaudojimo kryptis ir yra orientuota Kauno technologijos universiteto (KTU) bakalauro Taikomosios matematikos studijų programa, kurioje harmoningai suderintos matematikos, informatikos, inžinerijos ir ekonomikos mokslų studijos. Studijuodami šią programą, studentai susipažįsta su techninių ir verslo sistemų matematinio modeliavimo pagrindais, taikomųjų matematinių algoritmų kūrimu ir jų programiniu realizavimu.

Ši programa Universitete jau daug metų yra viena iš populiariausių. Ją puikiai įvertino ir tarptautiniai studijų kokybės ekspertai. Iš kitų Lietuvos matematikos krypties studijų programų ji išsiskiria tuo, kad orientuota į matematikos taikymus įvairiose srityse, tarpdisciplinines studijas, kūrybiškumą, stiprų parengimą informatikos srityje.

Studentai taip pat turi galimybę gauti dvigubą kvalifikacijos laipsnį. Jie antrame kurse gali rinktis vieną iš gretutinės krypties studijų programų: ekonomiką, finansus, informatiką, fiziką, medžiagas ir nanotechnologijas arba pedagogiką.

Žinoma, yra ir puikios galimybės tęsti studijas Lietuvos ir užsienio universitetų taikomosios matematikos, statistikos, finansų, ekonomikos, informatikos, fizikos ir daugelyje kitų technologijos ir fizinių mokslų krypčių magistrantūros studijų programose. Tolesnį pasirinkimą nulemia tik absolvento domėjimosi sritys ir interesai – na, o galimybių tikrai nestinga.

Taikomosios matematikos absolventai dirba labai plačiose sferose: sistemų analitikais, modeliavimo ir duomenų analizės specialistais, analitikais-programuotojais, tyrėjais, operacijų tyrimo specialistais, logistikos analitikais, biomatematikais, draudimo ir finansų matematikais įvairių įmonių ir įstaigų modeliavimo, projektavimo, informacijos analizės skyriuose, draudimo kompanijose, bankuose, vertybinių popierių biržose ir t. t.

Lietuvoje taikomosios matematikos absolventai dirba tokiose įmonėse kaip „Lietuvos draudimas“, LSMU, „Mondelez International“, SEB bankas, ,,Softera Baltic“, „Dematic Ltd.“, „NFQ grupė“,  „Lietuvos energija“, „General Financing“, „Ernst & Young“, „Vičiūnų“ įmonių grupė“, „Barclays Technology“, „Callcredit“.

Pasirinkę studijų programą Taikomoji matematika, turėsite perspektyvias karjeros galimybes, mokysitės šiuolaikiniame fakultete, įsiliesite į aktyvų studentišką gyvenimą (fakulteto studentų atstovybė FUMSA ne kartą pripažinta ,,aktyviausia KTU studentų atstovybe“). Studijų metu turėsite galimybę pagal mainų programą išvykti dalinėms studijoms ar praktikai į pasirinktą užsienio universitetą, įmonę.

Tikimės, jog tokia pasirinkimų įvairovė leis atskleisti visus geriausius individualius kiekvieno studento gebėjimus ir padės įgyvendinti kiekvieno profesines svajones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius