Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moksleivi, teisę išmanysi – gyvenime nepaklysi!

Moksleiviai kviečiami aktyviai dalyvauti teisinio švietimo iniciatyvoje – Nacionalinėje teisinių žinių olimpiadoje.
Aukštųjų mokyklų mugė
Aukštųjų mokyklų mugė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kovo 14 d. prasidedančios iniciatyvos tikslas – ugdyti Lietuvos jaunimo teisinį sąmoningumą ir supratimą apie teisinę valstybę, teisinę kultūrą, valstybės teisės sistemą.

„Gyvename globaliame pasaulyje, aktyviai bendraujame socialiniuose tinkluose, mėgaujamės saviraiškos laisve, daug keliaujame, todėl teisinės žinios – ypač jaunam žmogui – yra daugiau nei būtinos,“ – sako olimpiadą globojanti teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

Iniciatyvos rengėjai siekia atkreipti jaunimo ir kiekvieno Lietuvos gyventojo dėmesį, kad teisinės žinios svarbios kiekvienam – bendraujant internetu, atostogaujant, darbo santykiuose, įsigyjant prekes, tvarkant nuosavybės klausimus, vaiko-šeimos-mokyklos santykiuose, apsaugant savo privatumą, vengiant diskriminacijos ir daugybėje kitų situacijų. Antrą kartą vyksiančios iniciatyvos organizatoriai tikisi sulaukti dar didesnio mokyklų ir moksleivių aktyvumo.

„Olimpiadą kartu su visomis pagrindinėmis Lietuvos teisinėmis organizacijomis rengiame ne tik dėl didėjančio susidomėjimo teisės žiniomis mokyklose. Bendraudami su moksleiviais pastebime, kad teisinių žinių – ypatingai „teisės ir pareigos“ sąsajos dar trūksta, taip pat ir atsakymų į kasdienius klausimus nepilnamečių darbo, vartojimo, bendravimo elektroninėje erdvėje, padarytos žalos atlyginimo, eismo įvykių ir kitose nepilnamečiams ir suaugusiems aktualiose srityse,“ – teigia olimpiados iniciatorių atstovė Mykolo Romerio universiteto profesorė Lyra Jakulevičienė.

Nacionalinė teisinių žinių olimpiada vyks dviem turais. Pirmasis etapas vyks visos Lietuvos mokyklose bei gimnazijose balandžio 7 d. Jo metu mokiniai laikys teisinių žinių testą. Apie 300 geriausiai testą išlaikiusių moksleivių pateks į finalinį etapą, kuriame turės galimybę pabendrauti su teisinių profesijų atstovais (advokatais, teisėjais, prokurorais) ir susipažins su teisiniais aspektais, aktualiais moksleiviams. Ne moksleiviai iniciatyvoje dalyvauti galės pildydami teisinių žinių testą naujienų portale 15min.lt

„Lietuvos advokatūros vardu norėčiau pakviesti aktyviai dalyvauti teisinių žinių olimpiadoje. Galbūt Jus tai paskatins pasirinkti įdomų ir iššūkių kupiną teisininko kelią. Teisininko profesija šiandien yra ypatingai svarbi ne tik dėl savo universalumo ir galimybių – ji skatina mus visus būti pilietiškais ir įsitraukti į atsakingą savo valstybės kūrimą“, – Advokatų tarybos pirmininkas prof. dr. Ignas Vėgėlė.

Olimpiados nugalėtojų laukia vertinti iniciatyvos partnerių įsteigti prizai. Pagrindinis prizas – advokatų kontoros Eversheds Saladžius įsteigta teisės studijų stipendija.

Pirmojoje nacionalinėje moksleivių teisinių žinių olimpiadoje dalyvavo virš 800 moksleivių, daugiau kaip 70 mokyklų ir gimnazijų iš visos Lietuvos. Daugiausiai moksleivių į finalą pateko iš Alytaus, Kauno, Vilniaus, Panevėžio miestų ir rajonų mokyklų bei gimnazijų.

Olimpiada vykdoma kaip bendra Teisingumo ministerijos, Mykolo Romerio universiteto ir Lietuvos advokatūros iniciatyva. Olimpiados partneriai – Švietimo ministerija, Lietuvos Aukščiausias teismas, Nacionalinė teismų administracija, Antstolių rūmai, Lietuvos teisininkų draugija, privačios bendrovės. Informacinis partneris – naujienų portalas 15min.lt

Daugiau informacijos: www.teisekiekvienam.lt; teisekiekvienam@mruni.eu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius