-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Moksleiviai renka Europos parlamentą“ rinkimuose daugiausiai moksleivių simpatijų atitektų liberalams

Vyresniųjų klasių moksleiviai savaitgalį balsavo pirmą kartą Lietuvoje surengtuose mokomuosiuose Europos Parlamento (EP) rinkimuose. Daugiausia balsų mokiniai atidavė už tradicines politines jėgas – liberalus, socialdemokratus ir konservatorius.
Diskusijos akimirkos. KTU archyvo nuotr.
Diskusijos akimirkos. KTU archyvo nuotr.

Mokomaisiais elektroniniais EP rinkimais baigėsi kovą-gegužę vykęs socio-edukacinis projektas „Moksleiviai renka Europos Parlamentą“, kurį vykdė Kauno technologijos universiteto (KTU) Viešosios politikos ir administravimo institutas (VPAI) ir LR Švietimo ir mokslo ministerija.

Mandatus išdalintų 7 partijoms

Suskaičiavus rezultatus paaiškėjo, kad rinkimuose balsavę keli tūkstančiai 9-12 kasių moksleivių EP mandatus išdalintų net 7 politinėms partijoms. Iki šiol Lietuvą Europos Parlamente atstovaudavo ne daugiau nei 6 partijos.

Moksleiviai labiausiai simpatizuoja LR Liberalų sąjūdžiui – šiai partijai jie skirtų 3 mandatus. Po 2 mandatus tektų Lietuvos socialdemokratų partijai ir Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams. Po 1 mandatą mokiniai skirtų Darbo partijai, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, Lietuvos žaliųjų partijai ir partijai „Tvarka ir teisingumas“.

Projekto akimirkos. KTU archyvo nuotr.
Projekto akimirkos. KTU archyvo nuotr.

Mandatų negautų Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija „Valdemaro Tomaševskio blokas“, Liberalų ir centro sąjunga, Tautininkų sąjunga.

Dalyvavo 3 tūkst. moksleivių

„Moksleiviai renka Europos Parlamentą“ koordinatorė, KTU VPAI docentė Audronė Telešienė pabrėžė, kad jaunimas yra paveikus tokioms pilietiškumo ugdymo ir rinkėjų aktyvumo skatinimo priemonėms.

„Moksleiviai aktyviai dalyvauja jiems patrauklia forma pasiūlytose veiklose. Per kelis projekto vykdymo mėnesius politika pavyko sudominti kelis tūkstančius jaunosios kartos atstovų, kurie dar net neturi balsavimo teisės ir pareigos“, – sakė A. Telešienė.

Projekto akimirkos. KTU archyvo nuotr.
Projekto akimirkos. KTU archyvo nuotr.

Projekto metu buvo surengta tiesiogiai transliuota nacionalinė pamoka „EP: veikla, atstovai, galimybės“ ir dvi diskusijos – „Ką gali Europos Parlamentas ARBA Kodėl aš turėčiau balsuoti“ bei „Kaip man pasirinkti kandidatą?“. Moksleiviai taip pat aktyviai dalyvavo klausimų europarlamentarams ir EP kandidatams bei esė „Kas yra geras pilietis?“ konkursuose.

Tiesiogiai diskusijose dalyvavo daugiau nei 500 mokinių, o renginių vaizdo įrašai jau yra peržiūrėti apie tūkstantį kartų. Į projekto veiklą įsijungė virš 120 visos šalies mokyklų, aktyviai dalyvavo apie 3 tūkst. vyresniųjų klasių moksleivių.

Rekordiškai mažas rinkėjų aktyvumas

Nepaisant didėjančių Europos Parlamento galių ir svarbos priimant visoms ES narėms svarbius sprendimus, į rinkimus ateina vis mažiau gyventojų. Itin mažai balsuotojų savo valią pareiškia Lietuvoje. 2009 m. EP rinkimuose dalyvavo tik 21 proc. rinkimų teisę turinčių mūsų šalies gyventojų, o jaunų rinkėjų skaičius siekė vos 12 proc.

Projekte dalyvavo per 2 tūkst. moksleivių iš visos Lietuvos. KTU archyvo nuotr.
Projekte dalyvavo per 2 tūkst. moksleivių iš visos Lietuvos. KTU archyvo nuotr.

„Moksleiviai renka EP“ diskusijose dalyvavę europarlamentarai ir kandidatai į EP pabrėžė, kad būtina ugdyti politiškai sąmoningą visuomenę, ypatingą dėmesį skiriant jaunimui ir būsimiesiems rinkėjams – moksleiviams. KTU Viešosios politikos ir administravimo instituto inicijuotas projektas yra vienas iš būdų patrauklia forma politika sudominti jaunus žmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius