Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ERASMUS patirtis: ERASMUS gali atverti svajonių duris (nuotraukos)

Dar žiemą svajingai pildžiau dokumentus ERASMUS studijoms Danijoje, Suomijoje arba Airijoje. Negalėjau patikėti kai „erasmusininkų“ sąraše pamačiau savo pavardę. Pasiruošimas studijoms sukėlė ir streso, ir džiaugsmo, bet net iki skrydžio ir pirmo žingsnio Suomijoje nebuvau tikra niekuo. Jaučiau džiaugsmą, stresą, norą viską pamatyti, išgirsti, išmokti...
Simona su kitais „erasmusininkais“
Simona su kitais „erasmusininkais“ / Simonos Petronytės nuotr.

Pasiruošimas naujam gyvenimo etapui

Mielieji studentai, galite rengtis nesirengę, bet ERASMUS gyvenimas pateiks daug staigmenų, todėl siūlau pasidomėti gyvenamąja vieta, kainomis, būtinai labai atidžiai perskaitykite visas sutartis, o svarbiausia – būkite pasiruošę nuotykiams dėl dokumentų, universitete, naujoje šalyje ir t.t. Svarbiausia, nepasimesti ir būti drąsiems. Nebijokite, ten visada yra žmonių, kurie mielai jums padės bet kokiu klausimu. Be to, tikrai patariu: „ask Google“ (klauskite „Google“) arba „ask Facebook“ (klauskite „Facebook“. Pastarajame sukurta daug grupių ir puslapių, kuriuosi rasite ERASMUS studentų. Tik nesivaržykite ir klauskite! Kartą paragavęs ERASMUS, jau niekad nebebūsi „piktas“ studentas, priešingai – norėsi visam pasauliui pasakoti kaip gera būti „erasmusininku“!

Mokslas. Dėstytojai. Studentai. 

Studijomis Tamperės universitete, Suomijoje, likau sužavėta. Teisybę pasakius, visada buvau maksimalistė ir devintukas man jau buvo vos ne didžiausia gyvenimo katastrofa, tačiau džiaugiuosi, kad studijos užsienyje atvėrė akis. Pagaliau kritiškiau pradėjau vertinti gaunamas žinias, dėstytojus ir jų patirtį. Tikrai pamačiau, kad jie stengiasi studentams perteikti žinių, tačiau nebruka sausos teorijos ar savo nuomonės. Jiems svarbiausia, kad studentai pradėtų kritiškai mąstyti, išsakytų savo nuomonę ir aktyviai papildytų jų pateikiamą informaciją. Neįkainuojama buvo tai, kad apie žiniasklaidą ir jos sistemas išgirdau tarptautiniu aspektu.

Kartą paragavęs ERASMUS, jau niekad nebebūsi „piktas“ studentas, priešingai – norėsi visam pasauliui pasakoti kaip gera būti „erasmusininku“!

Mano pasirinktuose kursuose mokėsi studentai iš įvairiausių šalių: Meksikos, Ispanijos, Italijos, Lenkijos, Suomijos, Rusijos ir kitur. Dėstytojai vertina studentą ir jo nuomonę, todėl jūsų, kaip studentų ir pradedančiųjų specialistų įnašas į paskaitą yra labai didelis. Netgi mokytis pradėjau kitaip. Kai kurioms paskaitoms reikėjo kas savaitę perskaityti po kelias knygas ar šūsnį straipsnių, tačiau jie niekada nepaklausdavo nė vieno teorinio klausimo ir net neliepdavo žodis į žodį atkartoti, pavyzdžiui, Marksizmo teorijos. Nepykite, miela dėstytoja, bet ir dabar idealiai nepamenu, ką K.Marksas ar J.Habermasas norėjo pasakyti savo teorijomis, nors tikrai mokiausi koliokviumui. Jei tektų mokyti studentus, tikrai remčiausi tarptautine patirtimi. Mieli dėstytojai ir studentai, svarbiausia mums visiems suvokti, kad žinios sensta labai greitai ir nebūtina įsiminti visko iš eilės. Tikrai žinau, kad išmokau daug naujų dalykų apie social media, computer mediated communication, žiniasklaidą įvairiose Europos šalyse ir kt. Vertinu tas žinias, nes kai ko gal ir jūs nežinote. Dabar apie žiniasklaidos procesus, naujoves ir kitus reiškinius mąstau globaliai. Aišku, ne viskas buvo rožėmis klota, bet, jei jau sugebėjau atsiskaityti projektą prieš tris šimtus žmonių ir nebijoti, vadinasi, kažko tikrai išmokau. Juk Lietuvoje kartais baisu ir prieš devynis „budelius“ pristatyti savo prezentaciją.

ERASMUS linksmybės

Jau pirmąją dieną sutikau daug žmonių iš viso pasaulio. Apsvaigo galva nuo kalbų įvairovės ir žmonių gausos, nes Tamperės universitete kiekvieną semestrą studijuoja daugiau nei tūkstantis studentų iš viso pasaulio. Per semestrą susirandi tiek draugų, kad visą gyvenimą gali keliauti į Pietų ir Šiaurės Ameriką, Rusiją, Australiją, Japoniją, Kiniją ir kitur. Čia tampi viena šeima: geri rytinę kavą, pietauji, vakarieniauji, eini pasivaikščioti naktį, plauki kruiziniu laivu į Švediją, važiuoji traukiniu į Helsinkį pasivaikščioti ir pačiuožinėti lauko ledo arenoje, skambant senoms geroms meilės dainoms, o būna ir taip, kad visą savaitgalį praleidi bibliotekoje be miego 48  val., nes šis universitetas turi naktinį mokymosi kambarį. Keista, kai penktadienio ar šeštadienio naktį šis kambarys būna pilnas besimokančių studentų, kurie vienas kitam padeda, pataria, atneša kavos ar palydi naktipiečių į beprotiškai brangų „McDonald`s“ restoraną. Čia surasti žmonės – aukso vertės. Išvažiuojant visi verkia ir liūdi, o tu giliai širdyje juos vadini mažuoju broliuku arba brangia drauge.

Asmeninis patarimas – net jei nenorite mokytis svetur – bandykite savo laimę ir važiuokite.

Ką davė ERASMUS?

Neįkainuojamą gyvenimišką patirtį, naują požiūrį ir daug naudingų žinių. Kritiškai pažvelgiau į studijas Lietuvoje, studentų ir dėstytojų požiūrį, save ir dar daug dalykų. Supratau, kad besimokant Lietuvoje mes labai sureikšminame įvertinimą už savo darbą, dažnai neįvertiname dėstytojo, pervertiname save. Taip, mes esame jauni maksimalistai, tikime, kad žinome labai daug ir turime neįkainuojamos patirties, tačiau, mieli kolegos, mes esame pradedantys specialistai ir mums dar reikia daug bei sunkiai mokytis. Sakydama mokytis, turiu omenyje, nuolatinį tobulėjimą SAVO pastangomis. Mielieji, nelaukite, kol universitetas ar dėstytojas jums ant lėkštutės paduos sukramtytas „teisingas“ žinias, stenkitės patys kuo daugiau sužinoti, ieškoti, rašyti, skaityti, dalyvauti. Vertinkite vieni kitus ir tada tikrai Lietuvos akademinė bendruomenė padės išaugti stipriems komunikacijos specialistams. Žinoma, nenuvertinkite savęs, jūs galite būti tikri šaunuoliai ir baigę studijas ar besimokydami galite būti jaunais specialistais, kurti savo žiniasklaidos organizacijas ar projektus, bet visada išlikite kritiški. ERASMUS – tai puiki patirtis jums kaip studentams jauniems specialistams ir žmonėms. Asmeninis patarimas – net jei nenorite mokytis svetur – bandykite savo laimę ir važiuokite.

Be bakalauro ir magistro VDU, ERASMUS studijų Tamperės universitete, atliktos žurnalistinės praktikos ir naujo suvokimo apie mokslą bei žinias, prisipažinsiu, neturėčiau to, ką dabar turiu. Nėra jokios krizės ar blogų universitetų, dėstytojų ar studentų, yra tik blogas požiūris į viską, todėl nustokime viskuo skųstis ir kibkime į darbus! Kai daug dirbi, atsiveria svajonių durys.

Buvai išvykęs studijuoti svetur pagal ERASMUS mainų programą? Dar neišblėso  ten patirti įspūdžiai bei nuotykiai? Pasidalyk ERASMUS patirtimi su kitais studentais. Savo pasakojimą ir keletą nuotraukų siųsk el. paštu studentai@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius