Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Netinkamai pasirinkti bėgimo bateliai gali turėti pasekmių sveikatai

Renkantis batelius sportui, remtis vien kainos ir grožio kriterijumi – didelė klaida. Specialistai pabrėžia, kad skirtingoms sporto šakoms skirti bateliai pasižymi ir kitokiomis savybėmis. Šiame tekste aptarsime, kaip išsirinkti bėgiojimui tinkamiausius batelius arba ką daryti išsirinkus netinkamus.
Individualūs įdėklai
Individualūs įdėklai / Orto24.lt

Netinkamai pasirinkti batai sukėlė problemų

Ne vienerius metus savarankiškai sportuojantis vilnietis Ignas pats įsitikino, kad netinkamai pasirinkta avalynė gali sugadinti ne tik sporto malonumą, bet ir turėti pasekmių sveikatai.

Kad mano įsigyta avalynė nėra tinkama, iš pradžių net neįtariau. Skausmą pajutau po ketvirtos treniruotės. Tada supratau, kad tai gali būti naujų batelių sukelta problema.

„Bėgiojant avint naujais sportiniais bateliais, kuriuos įsigijau su niekuo nesikonsultavęs, atsirado skausmas aukščiau kelio. Niekada neturėjau jokių sąnarių problemų, nesu patyręs jokių traumų, viršsvorio neturiu, todėl netikėtai atsiradęs kojos skausmas nustebino. Kad mano įsigyta avalynė nėra tinkama, iš pradžių net neįtariau. Skausmą pajutau po ketvirtos treniruotės. Tada supratau, kad tai gali būti naujų batelių sukelta problema“, – pasakoja pašnekovas.

Kaip pasakoja vilnietis, vėliau jis išsiaiškino, kad parduotuvėje įsigijo ties pėdos viduriu gaubtą padą turinčius batus, skirtus linkusiems į pilnapadystę. Tokie batai jam netiko, nes pilnapadžiu jis nėra. Ignas sako, kad iki tol su panašia problema susidūręs nebuvo – anksčiau treniruočių metu avėti batai jam tiko, nes juos avėjo ne vienerius metus ir jokių nemalonių pojūčių jausti neteko. Kadangi naujai įsigyti bateliai jam netinka dėl savo savybių, vėl teks ieškoti naujų. „Šį kartą teks rinktis atsakingiau, nes vien grožio kriterijaus nepakanka. Žinau ir tai, kad vien pasimatuoti batus nepakanka“, – sako vaikinas.

Ką žinoti būtina?

Orto24.lt/Individualūs įdėklai
Orto24.lt/Individualūs įdėklai

Elektroninės parduotuvės Orto24.lt ortopedo-techniko Viliaus Mikolaičio teigimu, perkant batelius bėgimui svarbu žinoti kelis esminius dalykus. „Bėgimo bateliai yra itin lengvi, su platesniais padais, lankstūs ir amortizuojantys, tuo tarpu kitų sporto šakų avalynė gali skirtis savo specifika. Todėl, pavyzdžiui, krepšinio avalynė, kuri daugiau apsaugo achilo sausgyslę, pasižymi plonesniu padu ir aukštesniu užkulniu“, – sako specialistas.

Pradedantiems bėgikams ar naujus batus besirenkantiems bėgimo entuziastams pašnekovas rekomenduoja atkreipti dėmesį į avalynės patogumą, lengvumą ir amortizacines savybes. Pasak jo, vasariniai bėgimo bateliai turėtų būti plonais šonais, tuo tarpu rudeniniai-žieminiai – storesniais šonais, taigi ir sunkesni. Svarbu žinoti ir tai, kad bėgiojant žmogaus pėda šiek tiek padidėja, todėl reikia pirkti puse arba visu dydžiu didesnę avalynę nei avite įprastai.

Ne mažiau svarbu žinoti ir tai, kad sporto klubui įsigyti bateliai nebūtinai tiks bėgiojimui lauke. Kad nepakenktumėte savo sąnariams bėgiodami lauke, praverstų avalynė gilesniu protektoriumi, tik bėgimui ant takelio sporto klube perkama avalynė gali būti mažesniu protektoriumi, žemesniu padu, suteikiančiu geresnį sukibimą su takeliu.

Įsigiję netinkamus batelius, neskubėkite jų išmesti

Orto24.lt/Individualūs įdėklai
Orto24.lt/Individualūs įdėklai

Puikių rezultatų galima pasiekti ir išnaudojant turimus sportinius batelius, juose pakeičiant vidpadžius į sportinius.

„Žinoma, svarbu atkreipti dėmesį ir į kainą – dauguma mėgėjų gali paslysti ant patrauklios reklamos ir gerokai permokėti už sportinę avalynę, kurios išskirtinumas – tik populiarus logotipas. Puikių rezultatų galima pasiekti ir išnaudojant turimus sportinius batelius, juose pakeičiant vidpadžius į sportinius. Taip kartu ir prailginamas avalynės tarnavimo laikas ir gaunama mediciniškai patikima pagalba kojoms“, – rinktis protingai skatina V. Mikolaitis.

Orto24.lt ortopedo-techniku teigimu, sportuojantiems žmonėms šiandien pravartu pasidomėti ir šiuolaikinių ortopedinių priemonių, kurios suteikia komforto sportuojant ir apsaugo nuo traumų, pasirinkimu.

Bėgikams rekomenduojama atkreipti dėmesį į turimos avalynės įdėklus (padukus) – išėmus gamyklinius ir juos atnaujinus naujais ortopediniais, bėgikai dėl padidėjusio stabilumo gali net kelis kartus sumažinti audinių patempimo traumų riziką, o specialūs amortizavimo mechanizmai sugeria patiriamus smūgius pėdoje. Šiaurietiško ėjimo entuziastams įdėklai gali padėti įveikti ilgesnius takus dėl tinkamai perskirstomų krūvių pėdai. Krepšininkams rekomenduojama išbandyti specialius įdėklus būtent jiems, kurie sumažina riziką neteisingai pakreipti pėdą po šuolio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius