-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oksfordo universiteto studentas Kaune mokėsi priimti gimdymus

Iš Lietuvos kilę dr. Karolis Bauža ir Tumas Beinortas studijuoja Oksfordo universitete (Anglija), tačiau Lietuvoje yra vis dažnesni svečiai. Neseniai vykusios viešnagės metu kolegos sėmėsi teorinių žinių, praktinių įgūdžių bei toliau tęsia bendradarbiavimą, kurdami naujus projektus, sujungsiančius Oksfordą ir Kauną.
Oksfordo universiteto studentas Kaune mokėsi priimti gimdymus. L. Pankratjevaitės nuotr.
Oksfordo universiteto studentas Kaune mokėsi priimti gimdymus. L. Pankratjevaitės nuotr.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovės profesorės Rūtos Nadišauskienės nuomone, nuolatos jaunėjančiame klinikos kolektyve visada smagu išvysti jaunus ir siekiančius tobulėti žmones. Žinoma gydytoja tiki, jog didžiajai daliai pedagogų yra smagu matyti savo mokinių tobulėjimo kelią. 

„Pirmieji du lietuviai iš Oksfordo atliko pusę savo akušerijos ir ginekologijos ciklo Lietuvoje. Nauda, be abejonės, buvo abipusė. Vieni iš kitų pasisėmėme nemažai patirties. Ypač daug diskutavome apie paciento ir gydytojo bendravimą“, – kalbėjo profesorė.

Karolis stebėjo OSKE (objektyuvaus struktūrinio klinikinio egzamino,-aut.past.) tipo akušerijos – ginekologijos ir neonatologijos ciklo egzamino eigą. Būsimas mokslininkas pastebėjo, jog studentams buvo labai sunku ir neįprasta bendrauti su pacientę vaidinusia bendramoksle. Aiškindami diagnozę ir siūlomą gydymą studentai vartoja daug pacientui nesuprantamų terminų. Oksforde taikoma kitokia praktika. Čia bendravimo su pacientais technikos mokomasi jau nuo pirmųjų kursų.

Prof. R. Nadišauskienės nuomone, gydytojo darbe tinkamas bendravimas su pacientais yra vienas svarbiausių uždavinių.  Juk gydytojo pareiga yra ne tik ištirti ligonį, nustatyti diagnozę, gydyti medikamentais ar chirurginiu būdu. „Net ir besirinkdami savo profesiją žinome, kad mūsų misija yra padėti žmonėms, gydyti juos.  Nuoširdus bendravimas, gebėjimas suprantamai kalbėti su pacietu ir jo artimaisiais bei mokėjimas profesionaliai pasakyti ne tik gerą, bet ir blogą žinią – nepamainomi. Tačiau Lietuvoje tai kol kas yra paliekama kiekvieno mediko savimonei“, – pridūrė klinikos vadovė.

Pats dr. K. Bauža į Oksfordą grįžo pakilios nuotaikos. „Ši ciklo dalis buvo itin naudinga. Man pavyko ne tik nemažai išmokti, bet ir pamatyti tikrąją klinikos virtuvę. Pamačiau, jog klinikoje gydytojai dirba puikiai“, – gerų žodžių Akušerijos ir ginekologijos klinikos kolektyvui negailėjo Oksfordo universiteto studentas.

Noriu tapti akademinės medicinos dalimi, o tai reiškia net tris darbus viename: klinikinį, mokslinį ir pedagoginį.

Daugiausiai laiko Karolis praleido dirbdamas gimdymo skyriuje. Pacientėms sutikus jis dalyvavo gimdymuose. Anot pašnekovo, praktikos metu pasitaikė ir ne vienas komplikuotas gimdymas, tačiau akušerių ir ginekologų dėka, tiek mamos, tiek ir mažyliai jautėsi puikiai. „Išmokau vertinti priešgimdyvinę moters bei vaisiaus būklę, tirti vaisių nėštumo metu, bendrauti su pacientėmis gimdymo bei konsultacijų metu“, – įgytas patirtis vardijo iš Lietuvos kilęs gydytojas.

Kaip vieną vertingiausių patirčių jis įvardijo galimybę dirbti HybridLab simuliacijų kambaryje. Čia klinikos gydytojai ir studentai gali išbandyti save greitai vertindami kritinės būklės pacientus, praktikuodami rečiau pasitaikančius atvejus. Visa tai padeda sumažinti gydytojo klaidos tikimybę.

„Noriu tapti akademinės medicinos dalimi, o tai reiškia net tris darbus viename: klinikinį, mokslinį ir pedagoginį. Oksforde sutinku gydytojų, kurie klinikine praktika užsiima vieną ar du kartus per savaitę, o visą likusį laiką skiria moksliniams tyrimams. Ateityje norėčiau dirbti regeneracinės medicinos srityje“, – sakė profesoriaus laipsnio sieksiantis pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius