Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paminėtas Vilniaus universiteto Teisės fakulteto 370 metų jubiliejus

Vilniaus universitete iškilmingai paminėtas Teisės fakulteto 370 metų jubiliejus. Fakultetas įsteigtas 1641 metų spalio 11 d. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vladislavo IV Vazos privilegija, o Lietuvos vicekancleriui Kazimierui Leonui Sapiegai suteikus universitetui fundaciją Teisės fakultetui išlaikyti. Tai buvo pirmoji aukštoji teisės mokykla Lietuvoje.
Vilniaus universitetas
Vilniaus universitetas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Iškilmingas jubiliejaus minėjimas vyko Šv. Jonų bažnyčioje, jame dalyvavo aukščiausių šalies teisėsaugos ir teisėtvarkos institucijų, verslo atstovai, politikai, žymūs teisininkai. Daugelis jų – VU Teisės fakulteto auklėtiniai. Į renginį atvyko ir būrys dabartinių Fakulteto studentų.

Apžvelgdamas VU Teisės fakulteto istorijos aspektus Fakulteto dekanas prof. Vytautas Nekrošius pasidžiaugė: „Per visą  ilgą Fakulteto istoriją sugebėta išsaugoti tradicija čia labai stipri. Tai visų pirma čia puoselėjamos vertybės: laisvas žmogus, įstatymo viršenybė, pagarba Konstitucijai. Šiame fone šiandien kelia nerimą bandymai apriboti Universiteto konstitucines teises – jo savarankiškumą, autonomiškumą. Tai mums visiškai nepriimtina. Be to, šie veiksmai kelia rimtų klausimų dėl reformos konstitucingumo“.

Teisės fakultetą 370 metų jubiliejaus proga pasveikino Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Ji pabrėžė: „Savo profesine veikla priklausote mokslo ir gyvenimo sričiai, kuri , pasakyčiau, neturi teorijos, kadangi teisininkų teoriniai darbai ir nuostatos anksčiau ar vėliau, viena ar kita forma tampa valstybės ir piliečių gyvenimo praktika. Iš čia ir išskirtinis visuomenės dėmesys jūsų profesinei bendruomenei, ir išskirtinė jūsų atsakomybė ne tik dabarčiai, bet ir ateičiai, kiekvieno žmogaus gyvenimui čia ir dabar, o kartu – valstybės istorijai. Nuoširdžiai linkiu, kad jūsų pastangas ženklintų tiesa ir garbė, kitos valstybinės, bendruomeninės ir žmogiškosios vertybės“.

Iškilmių metu Vilniaus universiteto Teisės fakulteto jubiliejiniais medaliais apdovanoti Fakultetui labiausiai nusipelnę žmonės. Susirinkusiems koncertavo Vilniaus universiteto meno kolektyvai.
Po jubiliejinio minėjimo Vilniaus universiteto bibliotekos Baltojoje salėje atidaryta paroda „Iustitia est fundamentum omnium (Teisingumas yra visko pamatas). Teisės studijoms ir mokslui Vilniaus universitete 370 metų“. Čia surinkti eksponatai iš pačio seniausio Fakulteto istorijos laikotarpio:  statutai,  kodeksai, senųjų teisinių dokumentų rankraščiai, kita įdomi, retai eksponuojama istorinė medžiaga. Paroda veiks iki lapkričio 5 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius