Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Po doktorantūros – į mokslo laboratorijas

Tai - ypač svarbi žinia doktorantūros studijas baigiantiems jauniesiems mokslininkams. Lietuvos mokslo taryba paskelbė pirmąjį paraiškų konkursą stažuotėms po doktorantūros finansuoti. Jas galima atlikti Lietuvos mokslo ir studijų institucijose.
Moksliniai tyrimai
Moksliniai tyrimai / 123rf.com

Jaunieji mokslininkai, kurie pasirinko tyrėjų veiklą ir kurių doktorantūros studijos artėja prie pabaigos, sulaukė svarbios žinios. Jiems suteikiama galimybė atlikti poros metų trukmės stažuotę – imtis tiriamųjų mokslo darbų ir tam gauti finansavimą.

Lietuvos mokslo taryba ką tik paskelbė pirmąjį kvietimą teikti paraiškas – finansuoti „Stažuočių po doktorantūros studijų skatinimo veiklos“ projektus.

Jiems lėšų bus skiriama pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos priemonę „Mokslininkų, kitų tyrėjų, studentų mokslinės kompetencijos ugdymas per praktinę mokslinę veiklą“.

Stažuočių, į kurias kviečiami ir mūsų šalies, ir užsienio jaunieji mokslininkai trukmė – iki poros metų, o kiekvienas stažuotojas konkurso būdu gaus iki 73 tūkst. eurų.

Šie pinigai bus skirti padengti išlaidoms, kurių tyrėjui prireiks moksliniams tyrimams atlikti, taip pat – išvykoms į mokslo centrus užsienyje, ekspedicijoms bei Lietuvos mokslo ir studijų institucijų išlaidoms, susijusioms su tyrėjų stažuotėmis.

Užsienio šalių tyrėjams numatoma finansuoti kelionę į Lietuvą ir grįžimą po stažuotės.

Iš viso įvairiose mokslo srityse per pirmąjį kvietimą ketinama finansuoti apie 60 podoktorantūros stažuočių, ir tam numatyta skirti 4,35 mln. eurų.

Per 2017–2021 metus stažuotėms po doktorantūros studijų Lietuvoje bus skirta per 10 mln. eurų.

Skatina tiriamuosius darbus

Projektai, kuriems Europos Sąjungos fondų investicinių lėšų skiriama pagal priemonę „Mokslininkų, kitų tyrėjų, studentų mokslinės kompetencijos ugdymas per praktinę mokslinę veiklą“, turi ir tam tikrą tikslą.

Jų paskirtis – skatinti tų stažuočių sistemos plėtrą, kurias jaunieji mokslininkai atlieka po doktorantūros studijų. Tai suteikia jiems galimybę kelti mokslinę kvalifikaciją, įgyti savarankiško mokslinio darbo įgūdžių. Tačiau projektai, kurių jie imasi, nėra skirti konkretiems produktams sukurti ar komercinio bei technologijų perdavimo apimtims didinti.

Pasak Lietuvos mokslo tarybos pirmininko profesoriaus Dainiaus H. Paužos, jauni žmonės, kurie apgina disertaciją ir įgyja daktaro laipsnį, jau gali savarankiškai imtis mokslinių tyrimų.

„Jauniesiems mokslininkams tai – kritinis laikas. Jie turi imtis savarankiškos veiklos, bet pinigų tam juk dažniausiai neturi. O ir įgūdžių – taip pat.

Tad podoktorantūros stažuotė, kuriai skiriama lėšų, jauniesiems mokslo daktarams suteikia finansinį tvirtumą – galimybę atlikti tyrimus, gilintis į mokslinę veiklą, įsitvirtinti mokslo bendruomenėje, kelti kvalifikaciją“, – sakė profesorius D. H. Pauža.

Tiesa, stažuotojais gali būti jaunieji mokslininkai, kurie daktaro laipsnį įgijo ne daugiau kaip prieš penkerius metus.

Juos į stažuotes gali priimti bet kuris šalies universitetas ir valstybinis mokslinių tyrimų institutas, turintis meno ar mokslo doktorantūros teisę ar kartu su universitetais dalyvaujantis rengiant mokslininkus.

Patirties jau sukaupta

Per ankstesnį Europos Sąjungos finansinį periodą – pagal 2007–2013 metų programą – podoktorantūros stažuotes yra atlikę 225 jaunieji mokslininkai.

Stažuotės po doktorantūros buvo pradėtos organizuoti 2009 metais, kai Lietuvos mokslo taryba ėmėsi vykdyti Europos Sąjungos struktūrinės paramos projektą „Podoktorantūros (post doc) stažuočių įgyvendinimas Lietuvoje“.

Anot profesoriaus D. H. Paužos, skiriant lėšų tokioms stažuotėms, jaunieji mokslininkai skatinami siekti karjeros. Atlikę tyrimų ir įgiję patirties jaunieji mokslininkai jau būna geriau pasirengę dalyvauti šalies ir tarptautiniuose konkursuose. Jie geba atlikti valstybės užsakomuosius ar mokslininkų inicijuotus tyrimus.

Informaciniai renginiai

Lietuvos mokslo taryba, paskelbusi pirmąjį konkursą paraiškoms teikti, organizuoja informacinius – praktinius seminarus.

Į juos kviečiami jaunieji mokslininkai – pareiškėjai, kurie, teikdami paraiškas savo moksliniams tyrimams sieks finansavimo pagal veiklą „Stažuočių po doktorantūros studijų skatinimas“.

Renginiuose bus suteikiama bendroji informacija apie tai, kokie keliami reikalavimai, kad projekto išlaidos būtų tinkamos finansuoti. Bus paaiškinta, kokia taikoma darbo užmokesčio apskaičiavimo metodika, kokie yra fiksuotieji įkainiai. Bus suteikta ir žinių, kaip užpildyti paraišką projektui finansuoti.

Informaciniai renginiai vyks Kaune ir Vilniuje.

Kaune renginys vyks balandžio 26 dieną viešbučio „Daugirdas“ (T. Daugirdo g. 4) Kolonų konferencijų salėje. Pradžia – 9.00 val.

Vilniuje renginys vyks 2017 m. balandžio 27 dieną, Lietuvos mokslo tarybos (Gedimino pr. 3) Didžiojoje salėje. Pradžia – 9.00 val.

Finansuoja Europos socialinis fondas

www.esinvesticijos.lt

www.lmt.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius