Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Postcrossing'as gaivina tradicinį paštą

Rodos, dar ne taip seniai laiškai buvo kone vienintelis būdas susisiekti atstumo išskirtiesiems. Popieriaus laiške sudėliotus jausmus nešdavo pašto karveliai, pasiuntiniai, be baimės mylių mylias joję eikliais žirgais, o laiškų vertė kartais prilygdavo gyvybei. Vėliau nekantriai laukdavome paštininkų – gal jų kuprinėlėje slepiasi ilgai laukta žinia…
Postcrossing'as gaivina tradicinį paštą.
Postcrossing'as gaivina tradicinį paštą. / Liepos Chockevičiūtės nuotr.

Šiandien ranka laiškus rašome gerokai rečiau. Internetas ir mobilusis telefonas iš esmės pakeitė žmonių bendravimo įpročius. Tapome pasiekiami visur ir visada. Tačiau tikro, ranka rašyto laiško ilgesys išliko. Galų gale iš jo gimė tarptautinis projektas, vadinamas anglišku žodžiu postcrossing. Jo iniciatorių dėka, šiandien daugybė žmonių iš viso pasaulio siunčia atvirukus kitiems judėjimo nariams ir džiaugiasi gaudami juos patys.

O buvo taip...

Postcrossing’o projektą prieš kelerius metus sumanė portugalų studentas Paulo Magalhães. „Mintį sukurti postcrossing’ą pakišo kitas projektas – bookcrossing’as (mainymasis knygomis viešose miesto erdvėse, – aut. past.), kuris puikiai perteikė mainų idėją ir virtualios erdvės pritaikymą, jungiant žmones, turinčius nevirtualų hobį“, – postcrossing’o priešistorę pasakoja idėjos autorius portugalas Paulo Magalhães.

Kai gavau pirmąjį atviruką, pajutau tą popierinių laiškų gavimo džiaugsmą. Mane apėmė fantastiškas kaifas ir azartas! Džiaugiasi Vytauto Didžiojo universiteto politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto pirmakursis Mantas.

Tačiau idėjos autorius prisipažįsta, kad paskatos buvo savanaudiškos: „Aš tiesiog norėjau gauti daugiau atvirukų. Tai buvo idėja, kuri viską užvedė.“ Taip 2005 m. vasarą startavo puslapis www.postcrossing.com, nemokamai kviečiantis prisijungti visus, kuriems tikro atviruko siuntimas įprasmina šiltesnį ir nuoširdesnį ryšį nei susirašinėjimas elektroniniais laškais ar trumposiomis žinutėmis. Taigi prasidėjęs kaip laisvalaikio užsiėmimas, dabar postcrossing’as yra milžiniškos sėkmės susilaukęs projektas, pralenkęs bet kokius autoriaus lūkesčius. Šiuo metu postcrossing’o sistema vienija daugiau nei 200 tūkstančius narių iš 203 šalių, o visi iki šiol siųsti daugiau nei 3 milijonai atvirukų bendrai yra sukorę 20 milijardų kilometrų kelią.

Užsiimti postcrossing’u – paprasta!

Visų pirma reikia užsiregistruoti portale www.postcrossing.com. Iš sistemos gausite pašto adresą, kurio savininkas gali būti bet kas – nuo anglų kalbos mokytojos Soyos iš Suomijos, iki prancūzo vyndario Pjero. Su adresu gausite ir specialų atviruko ID kodą, kurį laiško gavėjas užregistruos sistemoje atvirukui pasiekus savo tikslą. Iškart po užregistarvimo, jūsų adresas gali būti automatiškai pateikiamas bet kuriam kitam žmogui, besinaudojančiam sistema, todėl niekada nežinai, iš kurio pasaulio kampelio tavo pašto dėžutę pasieks atvirukas. Vienu metu galite siųsti ne daugiau nei penkis atvirukus, tačiau šis skaičius auga sulig jūsų aktyvumu.

Maloni priklausomybė...

„Kai gavau pirmąjį atviruką, pajutau tą popierinių laiškų gavimo džiaugsmą. Mane apėmė fantastiškas kaifas ir azartas!“ – džiaugiasi Vytauto Didžiojo universiteto politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto pirmakursis Mantas. Per šiuos metus vaikinas jau yra sulaukęs 209 atvirukų iš viso pasaulio. „Postcrossing‘as suteikia malonų vienybės ir bendrumo jausmą“, – sako studentas, postcrossing’ą laikantis galimybe praplėsti geografinį ir kultūrinį akirati.

P.S. Malonių potyrių ir linksmų atvirukų!

Aplankykite tinklalapį vdusa.lt.

15min.lt nuort. /Studis
15min.lt nuort. /„Studis“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius