Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Povilas Karlonas: „Iš studijų Londone labai įstrigo mokymo sistema“

Povilas Karlonas, studijavęs Mykolo Romerio universitete Teisės fakultete, bakalauro studijomis liko patenkintas, tačiau magistrantūra jį gan nuvylė. Povilas labai džiaugiasi, kad turėjo progą studijuoti antrą magistrą Londone, „University College London“ (UCL). Jis teigia, jog pasirinkti universitetą padėjo norimų studijuoti dalykų programų analizė, dėstytojai, kurie juos dėstė, bei ten studijavusių žmonių patarimai.
„University College London“
„University College London“ / Asmeninio archyvo nuotr.

Kas paskatino pasirinkti studijas užsienyje ir kodėl būtent Londone?

Teisės magistro studijas užsienio universitete pasirinkau norėdamas gauti aukšto lygio žinių bagažą, pasisemti žinių ir patirties iš teisės akademikų ir praktikų, kurie dirba mieste, visuotinai pripažintame pasauliniu teisės ir finansų centru. Anglosaksų teisės sistema yra bene labiausiai išsivysčiusi pasaulyje. Kai kurie šiais laikais aktualūs klausimai jau yra išspręsti dar XIX a. teismų sprendimais, kurie didele dalimi formuoja visą mokslą. Londonas ir jame dirbantys profesionalai diktuoja pasaulines teisės ir finansų mokslo madas bei formuoja novatoriškiausią praktiką. Studijos taip pat man leido gerokai patobulinti savo anglų kalbą, kurią šiandien yra būtina mokėti.

Buvau atsirinkęs kelis Londono universitetus, kuriuose norėjau studijuoti. Pasirinkti padėjo norimų studijuoti dalykų programų analizė, dėstytojai, kurie juos dėstė, ir informacijos apie juos paieška, taip pat ten studijavusių ar vis dar studijuojančių žmonių patarimai.

Kaip sekėsi su dokumentais?

Daugumoje universitetų paraiškų pateikimas vyko internetu (tik vienam reikėjo dokumentus siųsti paštu). Problemų nekilo jokių. Naudojama moderni paraiškų pateikimo sistema leidžia sklandžiai internetu pateikti visus reikalingus dokumentus.

Kas labiausiai patiko?

Iš studijų Londone labai įstrigo mokymo sistema: paskaitas dažniausiai dėsto du dėstytojai – akademikas ir praktikas. Jie dėsto pakaitomis, vienas pateikia teorinę dalį, o kitas praktinę – kaip teorinis pagrindas (teisės aktai, teismų praktika ir kt.) pritaikomas pritaiko realių sandorių metu.

Taip pat studentams suteikiama galimybė naudotis labai didelėmis elektroninėmis duomenų bazėmis (LexisNexis, Westlaw, HeinOnline ir kt.). Lietuvoje (MRU) taip pat buvo galimybė ribotai jomis naudotis, tačiau paskaitas dėstantys dėstytojai jų neišnaudojo realiai nepateikdami studentams informacijos, ką kur rasti, ko ieškoti ir ką paskaityti – būdavo apsiribojama lietuvių autorių darbais, nežiūrint tarptautinės praktikos ir kitokių aiškinimų. Nebent studentas savarankiškai tai galėjo daryti – tačiau niekas nedarė, nes jų to neprašė. Londone dėstytojai tokias duomenų bazes išnaudoja pilnai – didelę dalį literatūros galima buvo rasti būtent ten, nelaukiant skaityklose eilėje atsišviesti.

Apskritai gyvenimas Londone mane žavėjo. Mandagūs žmonės, pavyzdžiui, bare užkliudžius žmogų ir išpylus jo gėrimą, jis atsiprašo, nors tu esi kaltas, ir taip pat atsiprašai, nors visur yra išimčių (šypsosi), tempas, gyvenimas, laisvumas, daugiakultūrinis kontekstas...

Kokie buvo pirmieji įspūdžiai atvykus į naują vietą ir palikus namus bei draugus Lietuvoje?

Iš pradžių miestas vargino, nes reikia priprasti prie greito gyvenimo ritmo. Tačiau po poros mėnesių negalėjau jo įsivaizduoti kitaip. Jis man labai patiko. Grįžus į Vilnių viskas atrodo gerokai lėčiau.

Kaip sekėsi mokytis?

Mokytis sekėsi neblogai. Pirmas porą savaičių buvo šiek tiek sunkiau su kalba, konkrečiai – specifiniais anglų kalbos terminais, tačiau juos išmokus, viskas sekėsi gerai. Iki tol mano darbe Lietuvoje anglų kalba buvo pagrindinis įrankis, todėl bendravimui, skaitymui ir rašymui tai nesudarė problemų.

Ar liko laiko papildomoms veikloms, pramogoms? Kaip leisdavai laisvalaikį?

Magistro studijos nėra intensyvios paskaitų skaičiumi, tačiau reikiamo perskaityti puslapių skaičiumi (bent jau teisės studijos). Tačiau laisvo laiko tikrai gali atrasti (jei labai nori ir padirbėti). Mes ir keliavome (kadangi iš Londono pigių skrydžių galima rasti daug), ir naktinį gyvenimą matėme. Jau nekalbant apie koncertus – Londone beveik kiekvieną savaitgalį gali rasti koncertą, į kurį norėtum nueiti, aišku, jei tik kišenė leidžia. Taip pat daugybė parkų, kuriuose geru oru gali kelti pikniką.

Kaip planuodavai savo biudžetą?

Aš nedirbau. Kai kurie bendrakursiai bandė, tačiau po ne itin daug, kadangi buvo didelės skaitymo apimtys. Biudžetą savo, žinoma, prisižiūrėdavau, kadangi Londonas – gan brangus miestas. Pragyvenimo lengvumas priklauso nuo pajamų. Pinigus Londone išleisti labai lengva, tuo labiau, kad ypač brangus transportas ir būsto nuoma.

Kodėl manai, jog studijuoti užsienyje verta labiau, nei Lietuvoje?

Užsienio universitetas tau suteikia išskirtinę galimybę pasisemti žinių iš tokių žmonių, kurie atitinkamą mokslą patys kuria ir jį įgyvendina praktikoje. Universitetas suteikia puikias galimybes mokytis, tobulinti savo kalbą, prieiti prie duomenų bazių ir knygų, studijų metu susipažįsti su skirtingų kultūrų įdomiais žmonėmis, prapleti savo akiratį, įvairiuose universitetuose nemokamai gali dalyvauti žymių žmonių paskaitose, pavyzdžiui, Vladimiro Putino, įvairių pasaulinio garso investuotojų, teisininkų, profesorių, studijų vertinimo objektyvumas yra didesnis gerokai, karjeros centras rengia naudingus mokymus ir paskaitas.

Ar rekomenduotum vykti lietuviams mokytis į šį universitetą?

Tikrai rekomenduoju ir, kiek žinau, vis daugiau lietuvių jį atranda, nors iki šiol retas lietuvis ten studijuodavo. Tai vienas geriausių Anglijos ir viso pasaulio universitetų. Daugiau informacijos apie universitetą: http://www.ucl.ac.uk/

Kuo užsiimi baigęs studijas?

Po studijų grįžau dirbti į advokatų kontorą, kurioje dirbau prieš išvykdamas. Šią vasarą išlaikiau advokato kvalifikacinį egzaminą ir šiuo metu dirbu advokatu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius