-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Profesinės mokyklos kviečia į atvirų durų dieną

Balandžio 10 d. daugumoje šalies profesinių mokyklų vyks atvirų durų diena. Mokiniai, jų tėvai kviečiami apsilankyti, susipažinti su šių mokyklų galimybėmis: ko ir kaip galima mokytis, kokia įranga ir technika naudojama mokantis amato, kur galima atlikti praktikas ir kur įsidarbinti.
Virtuvėje svarbiausia turėti aštrius peilius.
Profesinės mokyklos kviečia į atvirų durų dieną / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Šiais mokslo metais į profesines įstojo rekordinis skaičius mokinių, dešimtadaliu daugiau nei planuota. Manau, kad populiarumą lemia ir besikeičiantis visuomenės požiūris į amato vertę, ir kvalifikuotų darbuotojų paklausa, ir modernus profesinis rengimas. Profesinis mokymas keičiasi iš esmės. Dauguma mokyklų turi atnaujintas mokymo bazes, kur mokoma dirbti naujausia įranga. Atėjęs į profesinę mokyklą žmogus įgyja kvalifikaciją ir gauna darbą, neretai labai neblogai mokamą, arba sukuria savo verslą“, – sako švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. 

Pastaraisiais metais profesinėse mokyklose kuriami modernūs sektoriniai praktinio mokymo centrai, aprūpinti pačia naujausia įranga, kurią naudoja gamybos, verslo įmonės. Profesijos mokytojai taip pat atnaujina savo žinias ir įgūdžius stažuodamiesi verslo bendrovėse. Bendradarbiaudamos su darbdaviais, profesinės mokyklos rengia tokius darbuotojus, kurių reikia darbo rinkai. 

Į profesines mokyklas priimami mokiniai nuo 14 metų. Teikiamas pagrindinis, vidurinis išsilavinimas ir kartu profesinė kvalifikacija. Apie 70 proc. viso mokymosi laiko skiriama praktikai. 

Iš viso daugiau  kaip 70  šalies profesinio mokymo įstaigų siūlo apie 400 įvairių profesinio mokymo programų: architektūros ir statybos, gamybos ir perdirbimo, inžinerijos, kompiuterijos, meno, socialinių paslaugų, sveikatos priežiūros, transporto, žemės ūkio, miškininkystės ir kt.

Kaip rodo pastarųjų metų mokinių pasirinkimai, dažniausiai norima įgyti statybininko, automechaniko, virėjo specialybę. Mažiausiai populiarios, bet darbo rinkoje paklausios, metalo apdirbimo ir mėsos perdirbimo kvalifikacijos. 

Lietuvos profesinės mokyklos siūlo ne tik stiprina praktinį mokymą, bet ir daug dėmesio skiria mokinių saviraiškai, užimtumui, prevencijai. Beveik kiekvienoje profesinio mokymo įstaigoje veikia sporto, menų, šokio, dainavimo,  kolektyvai. 

Profesinių mokyklų mokiniai gauna stipendiją, suteikiamas bendrabutis. 

Iš viso Lietuvos profesinėse mokyklose mokosi per 46 tūkst. mokinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius