Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raimondas Šukys: finansuojant per mažai rezidentūros studijų vietų, skatinama emigracija

Vyriausybės sprendimas finansuoti mažiau rezidentūros studijų vietų nei prašė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) gali paskatinti jaunų žmonių emigraciją, teigia sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys.
Raimondas Šukys
Raimondas Šukys / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Nesuteikus galimybės visiems medicinos studijų absolventams studijuoti rezidentūroje Lietuvoje, švaistomos valstybės lėšos ir skatinama jaunų žmonių emigracija“, – teigiama ministerijos pranešime.

„SAM nepritaria Vyriausybės sprendimui mažinti medicinos rezidentūros studijų vietų skaičių ir pabrėžia, kad atsakomybė dėl šešerius metus Lietuvoje mediciną studijavusių jaunuolių emigracijos tenka nutarimą inicijavusiai Švietimo ir mokslo ministerijai bei medikus ruošiantiems universitetams“, – pareiškė SAM. 

Vyriausybė trečiadienį pritarė Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) siūlymui 2012 metais valstybės finansuojamoms biomedicinos rezidentūros studijoms skirti 385 vietas. Tuo metu SAM prašė skirti 410 vietų.

Anot SAM, iš šio skaičiaus atėmus veterinarijos gydytojų ir odontologų rezidentūros studentams skirtas vietas, valstybės finansuojamų rezidentūros studijų neteks 25 medicinos studijų absolventai.

„Negalima atmesti tikimybės, kad sumažintas valstybės finansuojamų rezidentūros studijų vietų skaičius paskatins pagrindines studijas baigusius medikus kvalifikaciją įgyti ir likti dirbti ne Lietuvoje“, – teigia R.Šukys.

Pasak jo, medicinos gydytojo parengimas pagrindinėse studijose kainuoja apie 60 tūkst. litų, bet tik baigęs rezidentūrą gydytojas įgyja medicinos specialisto kvalifikaciją – tampa kardiologu, oftalmologu, neurologu, šeimos gydytoju.

„Negavęs valstybės paramos užbaigti mokslus studentas turi dvi išeitis – studijuoti nemokamai rezidentūrą užsienyje (kur yra labai laukiamas ir kviečiamas) arba iš viso atsisakyti svajonės gelbėti žmonių gyvybes. Kurį variantą studentas pasirinktų, tai negali būti priimtina Lietuvos valstybei“, – teigia ministras.

ŠMM, siūlydama 385 nemokamas rezidentūros vietas, argumentavo, kad taip būtų paliekamas 2011 metų priėmimo lygis.

Vyriausybė pagal įstatymą iki kovo 11 dienos turi patvirtinti, kokiam kiekiui rezidentų numato finansuoti studijas. ŠMM aiškinimu, procesas šiemet užtruko dėl lėšų stygiaus finansuoti naujai priimamų rezidentų studijas 2013 metais.

Pernai dėl priėmimo į rezidentūrą taip pat kilo nesklandumų, nes vasarą dėl lėšų trūkumo Vyriausybė sumažino planuojamų finansuoti rezidentų skaičių. Tačiau iki mokslo metų pradžios rasta būdų, kaip finansuoti visų planuotų būsimųjų medikų studijas, prie sprendimo prisidėjo ir tai, kad rezidentūros kainas peržiūrėjo universitetai.

Iš viso medikai mokosi nuo 10 iki 13 metų: šešerius metus trunka vientisosios studijos, vėliau metų trukmės praktika – internatūra ir galiausiai, per 3-6 metus trunkančias rezidentūros studijas pasirenkama profesinė kvalifikacija.

Greta subsidijos studijų kainai padengti rezidentai gauna stipendiją, jiems taip pat mokami atlyginimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius