Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rasa Laiconienė: „Studentai nori mokytis, o ne tinginiauti“

Sakoma, kad geriausiai suprasti problemą ir ją spręsti galima tik pačiam akis į akį su ja susidūrus. Mano darbas man suteikia galimybę tarsi iš vidaus pažvelgti į Lietuvos aukštojo mokslo sistemą, joje vykstančius pokyčius ir ateities perspektyvas. Mano galva, vienas aktualiausių ir daugiausia permainų žadantis yra vieningos, daugelyje Europos Sąjungos šalių veikiančios, kreditų perskaičiavimo sistemos (ECTS) įvedimas Lietuvoje.
Temos: 1 Studentai

Darbdavių ir universitetų dialogas – kelias į sėkmę

Prisipažinsiu – pati, kaip darbdavė, gavusi kvietimą dalyvauti ECTS projekte, apsidžiaugiau. Savo darbe beveik kasdien matau, kad studijuojant tokią praktišką specialybę, kaip socialinis darbas, prireikia labai daug praktinių įgūdžių. Kyla logiškas klausimas – kur ir kokios trukmės turėtų būti praktinis mokymas? Atsakymas į šį klausimą ir bus vienas iš ECTS projekto rezultatų.

Darbdaviai per šį projektą turi galimybę glaudžiau bendradarbiauti su mokymo įstaigomis ir įvertinti, kokius darbo rinkos ir aukštojo mokslo iššūkius mums dabar tenka įveikti, kokių sugebėjimų, įgūdžių bei žinių reikia jaunam žmogui, kad jis taptų savo srities specialistu. Darbdavių ir aukštųjų mokyklų dialogas, perskaičiuojant kreditus, padės pagerinti esamą studijų kokybę – nuspręsti daugiau praktinių ar teorinių paskaitų valandų reikia disciplinai. Taip pat vienas svarbiausių dalykų yra tai, kad studijų metu studentas įgytų kuo daugiau praktinių įgūdžių ir tai jam padėtų efektyviau pradėti darbą ir supažindintų su realybe.

Man viena vertingiausių patirčių tapo galimybė išgirsti, kaip jaunam žmogui sekasi pritapti naujame darbe. Juk dažnai taip nutinka, kad naujas darbuotojas garsiai neišdrįsta pasakyti, kas yra negerai, todėl šis projektas suteikia galimybę išgirsti konstruktyvios kritikos ir skatina darbdavius suprasti, kaip jie galėtų padėti jaunam specialistui. Taip pat paaiškėjo, kad baigusiems studijas žmonėms pritrūksta darbo su dokumentais patirties, todėl perskaičiavus kreditus galbūt atsirastų vietos ir šiai disciplinai. Tikiu, kad tik žinodamas savo klaidas gali judėti pirmyn.

Patys studentai nori geresnės studijų kokybės

Man buvo labai įdomu dalyvauti tyrimų focus grupėse ir stebėti bakalauro bei magistro socialinio darbo programas baigusių absolventų susitikimą. Paaiškėjo, kad tą pačią discipliną skirtingu metu studijavę žmonės skirtingai vertindavo dalyko reikalingumą. Vieni teigė, kad dalykas jiems buvo labai naudingas, o kiti manė, kad tai buvo tik laiko gaišimas. Taip nutiko, nes jie mokėsi pas skirtingus dėstytojus. Tokios skirtingos nuomonės rodo, kad universitetai turėtų daugiau dėmesio atkreipti į dėstytojus, nes nuo jų darbo metodų priklauso net studento nuomonė apie universitetą. Tikiuosi, kad kai kreditai bus perskaičiuoti pagal ECTS sistemą, viskas išsigrynins – paaiškės ir ko studentas tikisi iš dėstytojo ir ko dėstytojas tikisi iš studento.

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad, pavyzdžiui, socialinio darbo studentams trūksta žinių apie įvairias ligas, nes jiems dažnai tenka dirbti su senais žmonėmis. Įvairiose studijų programose iš tikrųjų yra nemažai spragų ir, išklausius studentų lūkesčius, savęs paklausiau: kaip mes galėsime į studijų programą įtraukti naujų dalykų, neišbraukdami senųjų? Studentų nenoras atsisakyti jau anksčiau dėstytų disciplinų rodo jų motyvaciją ir norą tobulėti. Jei jie to nenorėtų, lengviausias kelias būtų nieko nekeisti ir plaukti pasroviui, tačiau jie žengia sudėtingesniu keliu ir siekia aukštesnių standartų.

Laukia dar ilgas kelias

Nepaisant to, kad tiek studentai, tiek darbdaviai, tiek aukštosios mokyklos siekia bendradarbiavimo, tačiau prieš akis dar laukia ne viena problema ir jos sprendimų paieškos. Vienas aktualiausių klausimų yra tas, kad baigę vienos studijų programos bakalaurą, magistro studijoms žmogus pasirenka visai kitą specialybę. Šiais metais pati dalyvavau socialinio darbo magistro laipsnio darbų gynime ir mačiau, kaip kartais gabus žmogus, gindamasis savo darbą, negali atsakyti į elementarius klausimus, nes neturi pamatinių socialinio darbo žinių – bakalauro laipsnį buvo įgijęs kitoje specialybėje. Taip nutinka tikrai ne todėl, kad pats besimokantis žmogus nesidomi savo studijuojama disciplina, tačiau jam yra dėstomi bendrieji dalykai. Įsivaizduokite, kas nutiktų įdarbinus tokį žmogų? Būtų tikrai sunku, nes, pavyzdžiui, vadovui pavedus jam sudaryti konkretų socialinės pagalbos planą, jis nežinotų kokius socialinio darbo metodus tikslingiau pasirinkti. Tokiu atveju tektų daug mokytis pačiam. Todėl tikiuosi, kad ECTS kreditų perskaičiavimo projektas padės užpildyti šias spragas ir sureguliuoti studijų procesą.

Viliuosi, kad ECTS projektas padės iš naujo įvertinti tai, ką turime ir ką galime turėti ateityje. Nepaisant to, kad mūsų laukia dar ilgas kelias ir teks įveikti ne vieną kliūtį, tačiau tvirtai tikiu, kad mūsų pastangos turės rezultatų ir aukštasis mokslas priartės prie tokio, kokį svajojame jį turėti.


Rasa Laiconienė yra Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Socialinių reikalų ir sveikatos departamento Socialinės paramos skyriaus vedėja

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius