Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių universiteto Tarybos pirmininkas: mieste turi likti atskiras universitetas

Šiaulių universiteto Tarybos pirmininkas Rimvydas Vaštakas sako, kad šiame mieste po pertvarkos turi likti atskiras universitetas.
Šiaulių universitetas
Šiaulių universitetas / Projekto partnerio nuotr.

Šiaulių universiteto dvidešimtmečiui skirtoje spaudos konferencijoje Seime R.Vaštakas taip pat džiaugėsi, kad universitetų steigėjas yra Seimas ir būtent čia bus sprendžiama dėl jų pertvarkos.

„Aš esu dėkingas, kad Seimas šito klausimo neperduoda spręsti jokiai kitai institucijai, kad galutinis sprendimas bus tų žmonių, kurie tiesiogiai jaučia atsakomybę. (...) Šiauliuose yra, buvo ir bus universitetas. Nesvarbu, kokiu pavadinimu, tai nebus fakultetas, tai bus atskira institucija, kelianti šito regiono lygį ir sukurianti sąlygas geresniam gyvenimui žmonėms šiame regione“, – kalbėjo universiteto tarybos pirmininkas.

Šiuo metu mokslo ir studijų institucijų pertvarkos planą rengia premjero Sauliaus Skvernelio sudaryta darbo grupė, savo pasiūlymus Vyriausybei ji turi pateikti iki balandžio pabaigos. Šiai darbo grupei pirmininkaujanti švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė kovo pabaigoje BNS sakė, kad klausimas, ar Šiauliuose po pertvarkos turėtų likti savarankiška aukštoji mokykla, yra sudėtingas.

„Tai yra sudėtingas klausimas. Yra sričių, kur Šiaulių universitetas turi potencialo ir vykdo unikalias studijas, tai yra reikalinga ir svarbu, aš kalbu apie specialiosios pedagogikos studijas, apie ikimokyklinį ugdymą, ir kaip užtikrinti šių specialistų kokybišką rengimą, apie tai ir diskutuoja grupė. Kokia institucija galėtų tai padaryti: ar tai gali būti savarankiškas universitetas, ar tai gali būti bendradarbiavimas su kitais universitetais, manau, visi variantai yra galimi“, – teigė ministrė.

Darbo grupė, kuri rengia minėtą planą, jau anksčiau yra sutarusi, kad Lietuvoje galėtų likti trijų tipų universitetinės aukštosios mokyklos: klasikinis plačios aprėpties universitetas, technologijos universitetas ir specializuota akademija. Pastarieji du tipai gali būti plačios aprėpties universiteto dalimi, skelbė ministerija.

Darbo grupė taip pat yra nutarusi, kad Vilniaus universitetų filialai Kaune ir Kauno universitetų filialai Vilniuje nėra tikslingi, tačiau didžiųjų universitetų filialai galėtų veikti mažesniuose miestuose, jei juose būtų pakankamas aukštąjį išsilavinimą turinčių specialistų poreikis.

Jungimosi su Šiaulių universitetu ketinimus yra išsakęs Vytauto Didžiojo universitetas. Svarstomas ir Šiaulių universiteto jungimasis su Vilniaus universitetu.

Galutinai dėl universitetų pertvarkos spręs Seimas.

Sausį premjeras S.Skvernelis, su švietimo ir mokslo ministre J.Petrauskiene pristatęs planuojamą aukštojo mokslo tinklo pertvarką, sakė, kad Lietuvoje galėtų likti iki penkių universitetų, nors pabrėžė, kad tai nėra galutinis skaičius.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 14 valstybinių universitetų bei kelios dešimtys kolegijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius