Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ŠMM įveda religinį lytiškumo ugdymą ir tai – ne visuomenės reikalas

Savaitės pradžioje žiniasklaidoje nuskambėjusi žinia, kad choreografas Šarūnas Kirdeikis laukiasi vaiko su nepilnamete – radikali socialinė iniciatyva, siekianti atkreipti dėmesį į Švietimo ir mokslo ministerijoje tyliai, „po kilimėliu“ bandomą priimti naują lytiškumo ugdymo programą.
Š.Kirdeikis nesilaukia vaiko su nepilnamete.
Š.Kirdeikis nesilaukia vaiko su nepilnamete. / Lauros Vansevičienės nuotr.

Nors Lietuvoje ankstyvų gimdymų skaičius išlieka aukštas, problemos ne tik nenorima spręsti, bet ji dar labiau gilinama toliau rengiant realių jaunimo poreikių neatitinkančią, religinėms interesų grupėms pataikaujančią lytiškumo programą.

„2016 m. jauniems žmonėms vis dar bandoma slapčia įbrukti 50 metų senumo informaciją. Dirbu su jaunimu ir žinau, kad paaugliams reikia duoti pagrindą tvirtai jaustis, daryti svarbius sprendimus gyvenime ir atsakyti už savo veiksmus, o ne primesti įsivaizduojamas, nepatikrintas tiesas ir rodyti pirštu, kaip turi elgtis „teisingas“ žmogus“, – sako Š.Kirdeikis.

Lauros Vansevičienės nuotr./Š.Kirdeikis nesilaukia vaiko su nepilnamete.
Lauros Vansevičienės nuotr./Š.Kirdeikis nesilaukia vaiko su nepilnamete.

Anot Statistikos departamento, Lietuvoje ankstyvame amžiuje gimdoma dvigubai daugiau nei Vakaruose. 2014 m. iš tūkstančio 15-19 m. merginų, Lietuvoje gimdė 13,3, pagal šį rodiklį Lietuva yra aštunta nuo galo Europos Sąjungoje.

Pavojaus signalus siunčia ir lytiškai plintančių infekcijų (LPI) paplitimas šalyje. Nors, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, paskutinį dešimtmetį bendras sergamumas LPI mažėjo, tačiau 2014 m. daugiau nei pusė naujai užsikrėtusiųjų chlamidioze ir gonorėja (atitinkamai 55,3 proc. ir 50,1 proc.), trečdalis sifiliu (32,9 proc.) ir beveik penktadalis ŽIV (19,2 proc.) buvo jaunimas nuo 20 iki 29 metų. Vidutiniškai pusę visų užsikrėtusiųjų LPI sudaro šios amžiaus grupės asmenys.

Šiuo metu Švietimo ir mokslo ministerijoje rengiama nauja „Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai bendroji programa“. Nors dokumentas nėra įslaptintas, ministerija atsisakė žmogaus teisių portalui manoteises.lt, kurį administruoja Lietuvos žmogaus teisių centras, leisti susipažinti su jo turiniu, taip ignoruodama Visuomenės informavimo įstatymą. Nusiuntus ministerijai centro užklausą dėl galimybės dalyvauti darbo grupės posėdyje, kuris buvo atviras stebėtojams, iš ŠMM atsakymo nesulaukta.

Lauros Vansevičienės nuotr./Š.Kirdeikis nesilaukia vaiko su nepilnamete.
Lauros Vansevičienės nuotr./Š.Kirdeikis nesilaukia vaiko su nepilnamete.

Manoteises.lt iš patikimų šaltinių gavo rengiamos programos juodraštį, kurio esminės nuostatos šokiruoja: „Nors statistika grėsminga, rengiamoje programoje neplanuojama jaunimui paaiškinti apie LPI ir kontracepciją, susilaikymas nuo lytinių santykių iki santuokos kaip vienintelis tinkamas būdas apsisaugoti nuo LPI, nors statistika rodo, kad moterys Lietuvoje vidutiniškai tuokiasi 27 m., o vyrai – 29 m. Tai reiškia, kad dėl to, jog ministerija, kuriai vadovauja Audronė Pitrėnienė, nesugeba atsispirti religinių organizacijų lobizmui, toliau bus neapsaugoti jauni žmonės Lietuvoje“, – sako manoteises.lt redaktorė Jūratė Juškaitė.

Manoteises.lt duomenimis, naują programą planuojama parengti iki birželio 1 d., o remiantis jos principais lytiškumo mokyti jau nuo naujų mokslo metų pradžios rugsėjį.

Lauros Vansevičienės nuotr./Š.Kirdeikis nesilaukia vaiko su nepilnamete.
Lauros Vansevičienės nuotr./Š.Kirdeikis nesilaukia vaiko su nepilnamete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius