-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ŠMM savivaldybėms leido nustatyti skirtingą krepšelį neformaliam švietimui

Savivaldybės vaikų būreliams galės savo nuožiūra skirti nuo 10 iki 20 eurų, nebebus leidžiama pinigų naudoti patalpų nuomai. Tai numatyta švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės patvirtintoje naujoje neformaliojo švietimo metodikoje, pranešė ministerija.
Švietimo ir mokslo ministerija
Švietimo ir mokslo ministerija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pagal ją, pernai nustatytą fiksuotą 15 eurų dydžio krepšelį savivaldybės savo nuožiūra galės didinti arba mažinti trečdaliu, t. y. vieno vaiko būreliui bus galima skirti nuo 10 iki 20 eurų. Krepšelio dydis galės kisti atsižvelgus į būrelius lankančių mokinių skaičių savivaldybėje.

Tuo pat metu taisyklėse reikalaujama, kad padidinus finansavimą konkrečiai programai turi būti pasiekti ir aukštesni ją lankančiųjų rezultatai.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Streikas mokykloje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Streikas mokykloje

Taip pat nustatyta, kad neformaliojo švietimo krepšelio lėšų negalima naudoti ilgalaikiam turtui įsigyti ar patalpoms nuomotis.

Savivaldybėms nebelieka ir prievolės kasmet iš naujo tvirtinti būrelius – tai galės būti padaryta ilgesniam laikui, sumažinti duomenų apie programas teikimo biurokratiniai reikalavimai.

A.Pitrėnienė tikina, kad nuo pernai spalio patvirtinta nauja neformaliojo švietimo finansavimo forma pasiteisino.

„Tik gaila, kad kai kurios savivaldybės nepanaudojo neformaliajam krepšeliui skirtų lėšų. Ir pačios savivaldybės turėtų būti aktyvesnės, ir mokinių tėvai labiau pasidomėti, kokios neformaliojo vaikų švietimo programos siūlomos, kaip vaiką užregistruoti į tą programą. Juk yra įdomių programų, ypač nedideliuose miestuose, kur pakanka skiriamų 15 eurų, tėvams net netektų primokėti, o vaikas lankytų jam įdomų ir prasmingą užsiėmimą po pamokų“, – pranešime sako A.Pitrėnienė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Audronė Pitrėnienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Audronė Pitrėnienė

Vis dėlto įvedus neformaliojo ugdymo krepšelį, jį gaunančių būrelių vykdytojams neatsirado prievolės atitinkama suma sumažinti mėnesinį mokestį vaiko tėvams – tai gali būti daroma geranoriškai.

Šių metų biudžete neformaliojo švietimo krepšeliui skirta 9,7 mln. eurų, tačiau visų neformaliojo švietimo krepšeliui skirtų lėšų nepanaudojo beveik pusė (26 iš 60) savivaldybių.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, iš viso neformaliojo vaikų švietimo krepšeliu pasinaudojo 58,5 tūkst. vaikų. Daugiausia, t. y. daugiau nei trečdalis vaikų, iš dalies krepšelio lėšomis finansuojamoje popamokinėje veikloje dalyvavo Šilutės, Zarasų, Neringos, Lazdijų rajonų ir Šiaulių miesto savivaldybėse, mažiau nei dešimtadalis – Kalvarijos, Kazlų Rūdos, Kauno, Vilniaus, Šalčininkų rajonų ir Palangos miesto savivaldybėse.

Pernai įvedus krepšelį, įregistruota beveik 1000 naujų neformaliojo vaikų švietimo teikėjų, akredituota per 2,2 tūkst. jų vykdomų neformaliojo švietimo programų. Daugiausia registruota sporto, šokio, muzikos ir pilietiškumo užsiėmimų, pasigendama būrelių, skirtų informacinėms technologijoms, techninei kūrybai, gamtai ir ekologijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius