Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sportuoti studentams yra kur, reikia tik paieškoti

Jei nori sportuoti, bet neturi atliekamos šimtinės sporto klubo abonementui, tai dar nereiškia, jog esi pasmerktas daryti atsilenkimus bendrabutyje. Aukštosios mokyklos studentams taip pat gali pasiūlyti fizinio lavinimo galimybę. Tik ar tu jos nori ir ar apie ją žinai?
Sportas
Sportas / Studentuera.lt nuotr.

Kur?

Daugelis Lietuvos aukštųjų mokyklų turi savo sporto kompleksus ar bent jau sporto sales. Pavyzdžiui, Vilniaus universiteto Sveikatos ir sporto centras (VU SSC) turi 3 bazes, kuriose galima treniruotis tiek norintiems sportuoti savarankiškai, tiek komandoms. Įrengtos sporto, treniruoklių, aerobikos salės, yra stadionas. Mykolo Romerio universitetas (MRU) taip pat turi savo sporto centrą, pritaikytą tiek užsiimantiems atletine gimnastika, tiek įvairiais sportiniais žaidimais ar šokiais. O, pavyzdžiui, Vilniaus pedagoginis universitetas (VPU) gali pasidžiaugti dar ir dviem paplūdimio tinklinio aikštelėmis.

Kainos nesikandžioja

VU SSC salių nuomos kainos studentams svyruoja nuo 5–15 Lt valandai. Mažesnės kainos būna pirmoje dienos pusėje, bet tai menka paguoda, nes tuo metu dažniausiai vyksta paskaitos. Tiesa, kaina šokteli nuo 100–150 Lt valandai, jei norima išsinuomuoti salę varžyboms. Šiame centre taip pat gali lankytis ir studentai iš kitų aukštųjų mokyklų, tačiau jie patenka į kitą kategoriją, todėl jiems salės nuomos kaina svyruoja nuo 40–140 Lt per valandą. Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) treniruoklių salė taip pat yra mokama, nemokamai sportuoti gali tik universiteto rinktinės. MRU bei VPU studentai savo universitetų sporto centruose gali sportuoti nemokamai.

Už ką (ne)mokama?

Ne visi studentų lūkesčiai yra pateisinami. „Nesilankau VU SSC, nes treniruoklių salėje nėra treniruoklių. Gal dabar situacija kiek ir pasikeitė, bet atėjęs pavasarį pamačiau štangas, suplyšusią suolų dangą, surūdijusius svarmenis. Taip ir dingo noras ten dar kada užeiti“, – sakė Laurynas Pletkus, VU Politikos mokslų antro kurso studentas.

Tiesa, treniruokliai nėra patys naujausi, bet jie yra ir funkcionuoja puikiai. Abejoju, jog rūdys ant svarmenų gali pakenkti atliekamų pratimų kokybei. Mano R.Antanavičius, VU SSC vadybininkas.

„Bet kurį laiką sportavau MRU treniruoklių salėje. Ji gerai sutvarkyta, atnaujinta, yra viskas, ko reikia, išskyrus bėgimo takelius. Ten būna daug žmonių, niekas net nepastebėdavo, kad aš iš kito universiteto. Kartais net ir treneriams salę sutvarkyti padėdavau“, – prisimena Laurynas. Tačiau, anot VU SSC vadybininko Ričardo Antanavičiaus, VU SSC treniruoklių salė yra tinkama naudotis. „Tiesa, treniruokliai nėra patys naujausi, bet jie yra ir funkcionuoja puikiai. Abejoju, jog rūdys ant svarmenų gali pakenkti atliekamų pratimų kokybei“, – teigia R. Antanavičius.

Nevienodos galimybės

VU ne visiems studentams yra suteikiamos vienodos sąlygos sportuoti. Anot R.Antanavičiaus, palankiausias laikas yra suteikiamas universiteto rinktinei. Antrą prioritetų grupę sudaro studentai, pasirinkę fizinį lavinimą kaip laisvąjį dalyką, o VU studentai, norintys sportuoti savarankiškai, lieka trečioje vietoje – jiems siūloma lankytis savaitgaliais. Ketvirtą vietą užima universiteto darbuotojai, fakultetų rinktinėms tenka tik penkta vieta. Šeštą vietą sudaro privatūs klientai, pvz., studentai iš kitų universitetų.

Informacijos sklaida – problematiška

„Kas ieško, tas randa“, – byloja lietuvių liaudies išmintis. Tačiau ne visi pirmakursiai ar vyresni studentai yra pakankamai iniciatyvūs patys ieškoti informacijos. O ir ne visi ieškantys ją sugeba rasti. „Mano draugas krepšinininkas šiemet įstojo į VU Komunikacijos fakultetą. Jis buvo labai motyvuotas sportuoti ir per seniūnus, per studentų atstovybę stengėsi susirasti žmogų, atsakingą už komandos formavimą, žinių apie ankstesnius fakulteto sportinius pasiekimus, bet nerado“, – teigė Vilius Milašius, Politikos mokslų antro kurso studentas. VU studentų atstovybės Komunikacijos fakulteto pirmininkas Aurimas Bružas mano, jog šiuo atveju galėjo būti nesusikalbėta ir teigia, jog informacijos teikimu yra rūpinamasi. „Pas mus atstovybėje yra sporto reikalų koordinatorius, kuris pats aktyviai sportuoja ir bendrauja su SSC dėstytoja, kuruojančia mūsų fakulteto sportininkus. Jis pranešimus siunčia į VU el. paštą. Noriu pabrėžti, kad tai pakankamai efektyvus informacijos platinimo būdas fakultete. O artimiausiu metu planuojama išnaudoti ir kitus informacijos sklaidos kanalus, tokius kaip atstovybės tinklapis ar „Facebook“, – tikina VU Komunikacijos fakulteto studentų atstovybės pirmininkas.

„Mūsų universitete studentai informaciją apie sportinius užsiėmimus dažniausiai sužino vieni iš kitų“, – sako Domantas Suveizdis, antrakursis MRU Finansų ekonomikos studentas. Panaši situacija ir VGTU. „Būna iškabinti skelbimai, kad renkamos komandos. Aišku, pranešimų galėtų būti žymiai daugiau“, – teigia Naglis Višinskis, antrakursis Transporto inžinerijos studentas.

Skaityk „Studentų erą“!

logotipas/„Studentų era“
logotipas/„Studentų era“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius