Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stipendijos turi didėti jau nuo 2015-ųjų, kada nors pasieks 500 litų

Daugelis Lietuvos studentų gyvena iš tėvų kišenės arba uždarbiauja patys, nes jų gaunamos stipendijos yra toli gražu nepakankamos, kad būtų galima išgyventi. Tačiau po penkerių metų situacija gali truputį pagerėti. Lietuvos studentų sąjunga susitikime su Vyriausybės bei Švietimo ir mokslo ministerijos atstovais susitarė, kad nuo 2015 m. stipendijos pamažu bus pradėtos didinti ir kada nors sieks 500 litų.
Studetai
Studetai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos studentų finansinė padėtis yra viena prasčiausių ES, tai patvirtina tiek Europos šalių studentų socialinės ir ekonominės padėties tyrimas „Eurostudent“, tiek Lietuvoje atliekamos studentų apklausos.

Stipendija - 27 litai

Anot Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidento Pauliaus Baltoko, Lietuvoje socialinė studentų padėtis yra itin prasta, mažesnes vidutines pajamas gauna tik Maltos studentai. Susidariusi situacija kelia nerimą tiek studentams, tiek valdžios atstovams, kadangi Lietuvos studentų išlaidos vienos didžiausių.

„Turime aukštųjų mokyklų, kuriose stipendija yra vos 27 litai, tokia situacija nėra toleruotina. Susitikimo metu pasiūlėme valdžios atstovams jau nuo 2015 m. ieškoti priemonių šiai problemai spręsti. Manome, kad penkių metų perspektyvoje vidutinis stipendijos dydis turėtų būti pusė minimalios algos“, – sako P. Baltokas.

P. Baltoko teigimu, LSS sieks, kad penkerių metų laikotarpyje būtų sukurtos galimybės 10 proc. valstybės finansuojamų arba 5 proc. visų studentų gauti mėnesinę stipendiją, kurios dydis būtų 500 litų arba pusė minimalios algos.

Priversti uždarbiauti

Švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus pritarė studentų nuogastavimams, jo teigimu ministerija dės pastangas biudžete rasti 2 papildomus milijonus studentų skatinimui  ir nuo 2015 m. pradėti laipsniškai didinti studentų skatinamąsias stipendijas.

Vyriausybės bei Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai pritarė LSS siūlymui ieškoti galimybių penkis metus, pradedant 2015 m., prie Norminėje studijų kainoje numatytos srities skirtos studentams skatinti pridėti po 0,25 BSI, o penktais metais pridėti 0,35 BSI.

Anot studentų atstovų, valstybės parama sudaro tik 7 proc. visų vidutinių studentų pajamų, parama iš šeimos – 47 proc., darbo užmokestis – 35 proc. Tai reiškia, jog studentai yra priklausomi nuo šeimos suteikiamos paramos, o dažnas studentas dirba su jo studijomis nesusijusį-nekvalifikuotą darbą tam, kad galėtų padengti išlaidas savo būtiniausiems poreikiams tokiems kaip būsto nuoma, maistas ir pan. Darbas studijų metu riboja studento galimybes skirti savo energiją ir laiką gerų akademinių rezultatų siekimui.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius