Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stojamieji į vaidybą ir režisūrą – kaip karo lauko ligoninėje

Per du šimtus koridoriuje susispietusių jaunų žmonių, beorė stojamojo egzamino laikymo patalpa, keturi kvadratiniai metrai šokio pasirodymui ir daugiau nei 8 valandos įtempto stojančiųjų vertinimo komisijos darbo be pertraukos.
Studentai kveičiami aktyviai dalyvauti renginiuose. Dauguma jų nekainuos nieko.
Studentai / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Studentai

Su tokia realybe susidūrė Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas, pasinaudojęs pirmą kartą studentų atstovams suteikta galimybe stebėti stojamuosius egzaminus į menų srities studijas, teigiama pranešime spaudai.

Birželio 18–19 dienomis Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) LSS prezidentas D.Dikšaitis stebėjo, kaip vyksta stojamieji egzaminai į vaidybos ir teatro režisūros studijas. Stojamųjų egzaminų organizavimas ir sąlygos stojantiesiems pribloškė studentų atstovą. Tomis dienomis vyko I turo stojančiųjų atranka.

„Vaizdas tik atėjus į stojamojo egzamino laikymo vietą buvo kaip karo lauko ligoninėje: dešimtys antro aukšto koridoriuje susispietusių studentų, kas sugulę ant žemės, kas mindžikuojantys pasieniais, kas ant palangių sutūpę. Visi laukė, kada bus jų eilė laikyti egzaminą. Jokių laiko grafikų, kada kieno eilė pasirodyti, nebuvo. Sunku patikėti, kad dalis nuo ryto laukusiųjų savo eilės turėjo ištverti tokį laukimą iki pat vakaro. Tai akivaizdus jaunų žmonių orumo ir informuotumo pažeidimas“, – teigia LSS prezidentas D.Dikšaitis.

Anot LSS vadovo, pažeidimų organizuojant stojamąjį egzaminą būta ir daugiau. Vienas jų – nepakankamas laikas komisijai įvertinti visus stojančuosius, kurių buvo apie 270. „Nors komisija birželio 18 d. be pietų pertraukos dirbo daugiau nei 8 valandas, beveik pusė stojančiųjų liko neįvertinti ir komisijai neliko nieko kito kaip stojamojo egzamino pirmąjį turą perkelti į kitą dieną. Tokiu būdu buvo pažeistas stojamųjų egzaminų laikymo tvarkaraštis, kartu ir stojančiųjų išankstiniai lūkesčiai dėl pasirengimo egzaminui“, – pastebi LSS vadovas D.Dikšaitis.

Studentų atstovas akcentuoja ir netinkamas stojamojo egzamino laikymo sąlygas. „Stojantieji komisijai turėjo pademonstruoti 5 dalių programą: dainą, poeziją, prozą, judesio etiudą ir pasakėčią. Scenoje, kurioje vyko stojančiųjų pasirodymas, žmogui realiai tebuvo skirti 4 kvadratiniai metrai. Tokiame plote tinkamai atlikti judesio pasirodymą yra itin sudėtinga. Juolab kad komisija dėl laiko stokos buvo priversta į egzamino patalpą kviesti iškart 10 stojančiųjų.

Jie savo užduotis atliko matant kitiems stojantiesiems. Tokiu būdu buvo pažeistas egzamino laikymo autonomiškumo principas. Stojamojo egzamino patalpa nebuvo apsaugota nuo pašalinių trukdžių, pvz., gatvės triukšmo, kas atliekant stojimo programos užduotis yra itin reikšminga stojantiesiems. Tokiu būdu pažeistas tinkamų sąlygų egzaminui sudarymo principas“, – konstatuoja D.Dikšaitis.

Pasak D.Dikšaičio, rengiant stojamojo egzamino pirmąjį turą LMTA buvo pažeistas ir stojančiojo tapatybės patvirtinimo principas, mat niekas netikrino atėjusių laikyti egzaminą asmenų tapatybės dokumentų. Tokiu būdu stojamąjį egzaminą laikyti galėjo bet kuris panoręs asmuo, kad ir ne savo vardu.

Apie aptiktus stojamųjų egzaminų organizavimo pažeidimus LSS prezidentas šiandien informuos LR švietimo ir mokslo ministrą Gintarą Steponavičių, Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) prezidentą Praną Žiliuką bei LMTA rektorių Eduardą Gabnį. Savo raporte LSS vadovas ragins atsižvelgti į aptiktus pažeidimus ir nedelsiant imtis veiksmų, kad stojančiųjų teisės į tinkamai organizuojamus stojamuosius egzaminus būtų užtikrintos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius