-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stojo mūru už Vilniaus Gedimino progimnazijos pedagogę: „Atsisakau tikėti, kad ji smurtavo prieš vaiką“

Tėvai, leidžiantys savo atžalas į Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos priešmokyklinukų grupę, 15min redakciją užvertė laiškais. Jie reiškia palaikymą mokytojai Vidai Lukaševičienei, sulaukusiai kaltinimų smurtu ir emocine prievarta. Išvadas dėl jos elgesio mokykloje sudaryta komisija pateiks antradienį.
Vaikas
Vaikas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Skundo dėl V.Lukaševičienės elgesio progimnazijos vadovybė sulaukė spalio 11-ąją. Reaguodamas į jį, progimnazijos direktorius Rimantas Remeika mokytoją nušalino nuo pareigų.

„Gautas mamos skundas dėl galimai jos vaiko, uždaryto tualete. Mokytoja užrėmus duris neišleido, o vaikas klykė, verkė, ir [mama] pati tai pamatė, atsitiktinai atėjusi į mokyklą“, – 15min komentavo jis, pridurdamas, kad situaciją aiškinasi policija bei mokykloje sudaryta komisija.

V.Lukaševičienė nušalinimą nuo pareigų vadino neteisėtu, R.Remeiką kaltino šališkumu, o taip pat neigė smurtavusi prieš mokinį. Priešingai – esą prilaikė tualeto duris tam, kad vaikas nesusižeistų.

„Aš tikrai to vaiko tualete neuždariau, čia net nebuvo bausmė“, – sakė ji ir svarstė, kad apkaltinus fiziniu smurtu, turi būti tai pagrindžiantys medicininiai išrašai.

Sekmadienį 15min publikavus šią istoriją, į V.Lukaševičienės gynybą stojo būrelis tėvų.

Teigia, kad mokytoja reikli tėvams

„Mano dukros (labai jautrios, bailios, nemiegodavusios pietų miego iš baimės) mokytoja Vida tapo pernai. Publikacijoje labai menkai tepaminėta, kokia gera – labai gera – mokytoja ji yra. Mokytoja iš didžiosios M. Jos klasėje VISI vaikai – gabūs ir negabūs – paruošiami mokyklai, išmoksta skaityti, rašyti, dainuoti ir deklamuoti. Jai visi vaikai vienodi“, – laiške rašė Vanda.

V.Lukaševičienė, anot jos, auklėtinius bent kartą per savaitę – kartais ir dažniau – vesdavosi į ekskursijas.

Mano dukra po naujų metų net išdrįso pradėti miegoti pietų ir jai tai labai patiko.

„Vaikai dainavo ir šoko, buvo pastatytas superinis miuziklas „Grybų karas“. Mano dukra po naujų metų net išdrįso pradėti miegoti pietų ir jai tai labai patiko“, – toliau rašė mama.

Ji teigė atsisakanti tikėti, kad V.Lukaševičienė smurtavo: „Mūsų grupėje tikrai buvo problematiškų, padūkusių vaikų-muštukų, verksniukų ir pan., ir į jų visų širdis mokytoja prisibeldė patirtimi ir kantrybe.“

„Taip, mokytoja reikli: visų pirma sau, vaikams ir tėvams. Reiklumas tėvams turbūt ir tampa skundo pagrindu, – darė prielaidą Vanda. – Ji nepadlaižiauja ir nesistengia įtikti. Sako viską taip, kaip yra. Ir aš svajoju, kad Vida būtų mano mažosios dukros priešmokyklinė mokytoja.“

Giria už puikų paruošimą

Vanda pasakojo siekusi, kad V.Lukaševičienė jos dukrą mokytų ir pradinėse klasėse, bet tam esą sutrukdė direktorius.

„Labai akylai seksime naujienas ir, jei reikės, palaikysime mokytoją, nes tokių pedagogų iš pašaukimo yra vienetai“, – savo laišką užbaigė ji.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Klasė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Klasė

Olegas, kurio atžala taip pat praėjusiais metais lankė V.Lukaševičienės vadovaujamą priešmokyklinukų grupę, teigė apie šią mokytoją negalintis pasakyti nė vieno blogo žodžio.

„Tik geri atsiliepimai ir prisiminimai. Jinai puikiai paruošė mūsų vaiką į pirmą klasę. Kas savaitę jie vyko į ekskursijas. Iš savo vaiko negirdėjom blogų žodžių apie mokytoją. Mes netgi labai norėjome, kad mokytoja Vida ir toliau mokytų mūsų vaiką pirmoje klasėje“, – rašė jis.

Artūro dukra V.Lukaševičienės klasę irgi lankė 2018-aisiais bei, anot jo, padarė didžiulę pažangą.

„Dukra dabartinėje mokykloje giriama už puikų pasiruošimą. Mokytoja profesionaliai paruošė, priderindama užduotis pagal kiekvieno vaiko gebėjimus, o jos dėka suorganizuotų išvykų indėlis vaikų socialiniams gebėjimų lavinimui turėjo didžiulę įtaka brandai ir savarankiškumui“, – rašė jis.

Tiesa, ne visi tėvai buvo patenkinti V.Lukaševičienės elgesiu: anot vieno jų, vaikas nuolat skųsdavosi pedagogės riksmu, kitas tikino, kad „mokytoja netoleruoja verkimo“.

Prašė nešališko tyrimo

Vienas iš tėvų, kurio atžala priešmokyklinukų grupę progimnazijoje lanko šiuo metu, su 15min pasidalino įvairioms institucijoms adresuotais raštais – 12 tėvų kreipėsi į mokyklos direktorių su prašymu leisti V.Lukaševičienei grįžti ir tęsti darbą.

Taip pat 8 tėvai pasirašė dokumentą, skirtą Švietimo ministerijai, sostinės savivaldybei ir progimnazijos vadovui. Jame prašoma tyrimą dėl pedagogės elgesio atlikti nešališkai, įtraukiant nepriklausomus ekspertus, nepavaldžius R.Remeikai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantas Remeika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantas Remeika

Pastarasis 15min teigė, kad komisiją, kuri tiria skundą, sudaro tik mokyklos atstovai.

„Mes [apie komisiją] pranešėm ir savivaldybei, bet ji neskyrė žmogaus. Tik paprašė, kad informuotumėm apie tyrimo eigą“, – sakė direktorius.

Komisija išvadą dėl V.Lukaševičienės elgesio, anot jo, turėtų pateikti antradienį, o galutinis sprendimas dėl pedagogės likimo esą paaiškės tada, kai ji sugrįš iš atostogų.

„Ji atostogauja visą šią savaitę. Kai grįš iš atostogų, priimsim sprendimą“, – žadėjo R.Remeika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius