-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 02 23 /13:56

Streikuojančių mokyklų skaičius mažėja

Antradienį pedagogai planuoja tęsti neterminuotą streiką, kurį pradėjo pirmadienį ir kuriuo siekia didesnių algų bei kitų pertvarkų. Antradienį streikuojančių mokyklų kiek mažiau nei pirmąją streiko dieną.
Streikas mokykloje
Streikas mokykloje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iš savivaldybių gautais duomenimis, vasario 23 d. streiką tęsia pedagogai 200 švietimo įstaigų, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija. Pirmąją streiko dieną, vasario 22 d., streikavo 233 švietimo įstaigos.

Streiką paskelbusiose mokyklose streikuoja ne visi pedagogai. Sprendimus dėl ugdymo proceso pakeitimo, mokinių saugumo užtikrinimo konkrečioje mokykloje priima mokyklos vadovas, atsižvelgęs į streikuojančių darbuotojų skaičių ir susitarimus su streiko komitetu. Kaip bus laikinai pakeistas ugdymo procesas, apie tai jis turi informuoti savivaldybę ar kitus mokyklos savininkus.

Prasidėjo pirmadienį

Pirmadienį į streiką buvo įsitraukusios daugiau kaip 230 bendrojo ugdymo, ikimokyklinio ir neformaliojo ugdymo įstaigų. Iš viso šalyje yra daugiau kaip 2 300 tokių įstaigų, tad streikas apėmė maždaug dešimtadalį jų.

Mokytojai reikalauja, kad nuo rugsėjo būtų pradėta įgyvendinti algų kėlimo programa, be to, siekia, kad būtų atsisakyta per krizę įvestų vadinamųjų atlyginimų žirklių, kurios esą leidžia švietimo darbuotojams už tą patį darbą nustatyti nevienodą atlygį.

Ministerijos skelbiamais Statistikos departamento duomenimis, vidutinis Lietuvos mokytojo atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia 823,4 euro per mėnesį.

Būtent dėl pastarojo reikalavimo stringa pedagogų ir Vyriausybės atstovų derybos. Jam įgyvendinti reikia apie 18 mln. eurų, kurių Švietimo ir mokslo ministerija sistemos viduje sako nerasianti, savo ruožtu Finansų ministerija ir premjeras nepritaria valstybės biudžeto peržiūrėjimui.

Profsąjungoms pirmadienį nesusitarus su Vyriausybės atstovais dėl streiko nutraukimo, dalis pedagogų žada tęsti streiką bent iki trečiadienio, kol vyks naujas derybų raundas. Dalis pedagogų pasiryžę streikuoti ir kelias savaites, iki Seimo sesijos.

Atlyginimai mokytojams šiek tiek didinti nuo 2016 metų sausio.

Ministerijos skelbiamais Statistikos departamento duomenimis, vidutinis Lietuvos mokytojo atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia 823,4 euro per mėnesį. Tačiau trečdalis mokytojų dirba nepilnu krūviu, apie dešimtadalis visų pedagogų turi mažiau kaip devynias pamokas per savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius