Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentai: kaip „skaityti“ studijų programas?

Prestižas, studijų lengvumas, visuomenės ir artimųjų spaudimas – anot Lietuvos studentų sąjungos atstovų, šie veiksniai turi daugiausia įtakos renkantis studijų kryptis.
Dainius Dikšaitis
Dainius Dikšaitis / LSS nuotr.

Šiemet vienos populiariausių kelis metus iš eilės išlieka socialinių mokslų atstovės – teisės ir vadybos studijų programos. Tačiau ar universalių populiariųjų mokslų pasirinkimas išties yra pats geriausias variantas ir į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis studijas, kad nesuklystumėte?

„Pasirenkant studijų kryptį abiturientai, dar tiksliai nežinantys, kuo norėtų užsiimti ateityje, dažnai pasiduoda visuomenės, aplinkinių, artimųjų spaudimui. Tada jaunuoliai pasirenka tas studijų kryptis, kurios yra populiariausios ar vadinamos „prestižinėmis“. Šias studijų programas baigę absolventai poreikio darbo rinkoje dažnai neturi. Deja, į „prestižinių“ krypčių sąrašą kol kas neįeina technologijų mokslai“, – sako Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Dainius Dikšaitis.

Jaunuoliams, kurie renkasi studijų kryptis esamomis sąlygomis, Studentų sąjunga pirmiausiai pataria vadovautis savo galva, pomėgiais ir, žinoma, savarankiškai domėtis visomis studijų krypčių galimybėmis. Būsimiems studentams pateikiami patarimai, į ką iš tikrųjų reikėtų atkreipti dėmesį, renkantis būsimų studijų kryptį:

• Atsižvelkite į dabartinę rinkos situaciją, specialistų poreikį. Daugiausia darbo biržos klientų su aukštuoju išsilavinimu sudaro šias studijų kryptis pasirinkę specialistai: verslo vadyba, teisė, apskaitos, ekonomikos, verslo ir viešojo administravimo specialybės. Tuo tarpu perspektyviausiomis laikomos technologijų specialybės: IT specialistai, įvairių sričių inžinieriai, biotechnologijų specialistai, kurių poreikis jaučiamas darbo rinkoje.

• Nebijokite specializuotis. Studijuoti lengvai suvokiamus universalius mokslus – paprasta, tačiau darbdaviams gerokai patrauklesni darbuotojai, kurie studijų metu įgijo specializaciją. Kompanijos suinteresuotos įdarbinti konkrečios srities giliomis žiniomis disponuojančius jaunuolius, o ne paviršutiniškai viską išmanančius absolventus.

• Išstudijuokite visą studijų programą. Studentų sąjungą yra pasiekę abiturientų nusiskundimai dėl studijų programų aprašų neatitikimo su tikrove. Nepasikliaukite vien skambiu studijų programos pavadinimu, atidžiai išstudijuoktie visą programą, dalykų aprašymus, konsultuokitės su priimančios aukštosios mokyklos dėstytojais, administracija, iš anksto pasidomėkite, kada galite apsilankyti dominančioje aukštojoje mokykloje atvirų durų dienomis.

Nepasiduokite minios jausmui. Kaip ir paskutinius keletą metų populiariausių specialybių penketuke išlieka teisė ir vadyba. Deja, poreikis šiems specialistams itin ribotas. Ieškokite sau naudingos ir įdomios studijų krypties ir nepasikliaukite daugumos nuomone.

• Neignoruokite ateities. Studijos trunka 4–6 metus, todėl rinktis studijų programas reikia ne pagal tai, kas populiaru ir reikalinga šiuo metu, bet galvoti apie ateityje perspektyvias specialybes, atkreipti dėmesį į verslo plėtros tendencijas. Specialistų poreikis Europoje daro įtaką atlyginimams ir Lietuvoje, todėl renkantis specialybę verta panagrinėti pasaulines ekspertų prognozes. Šiuo metu daugiausia investuojama į technologinių ir fizinių mokslų sektorių, tad tikėtina, jog šios specialybės atstovai bus paklausūs ir po 5 ar 10 metų.

• Pasitarkite su jus dominančią studijų programą baigusiu asmeniu. Skambūs studijų pavadinimai neretai iškreipia vaizdą ir neatspindi realios situacijos. Susisiekite su jus dominančios studijų programos ir aukštosios mokyklos absolventu ar dabartiniu studentu, užduokite rūpimus klausimus tiesiogiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius