Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentai kritikuoja mokslą ir studijas reglamentuojantį įstatymą

Reaguodama į pasirodžiusį Mokslo ir studijų įstatymo projektą, Vilniaus universiteto Studentų atstovybė (VU SA) reiškia savo susirūpinimą šio projekto išbaigtumu bei matomų problemų sprendimų trūkumu. Naujausiame įstatymo projekte nenumatyta galimybė studijų lankstumo didinimui, aukštosios mokyklos neįpareigojamos teikti socialinę ir akademinę pagalbą, per menkas dėmesys skiriamas doktorantūros studijoms.
Vilniaus universitetas nuo gegužės 15 d. kviečia į „Vaikų universitetą“, kur paskaitos bus dėstomos 8-12 m. mokiniams.
Mokslas. / L.Viksnės/BFL nuotr.

„Gerai, jog įstatymo projekto ministerija numatė, kad studentai turi gauti karjeros konsultacijas, bet šiandien to negana. Aukštosios mokyklos privalo daugiau dėmesio skirti akademinei ir socialinei studentų paramai, siekiant sukurti palankiausias sąlygas studentams įgyti kokybišką išsilavinimą“, – teigia Vilniaus universiteto Studentų atstovybės prezidentas Andrius Uždanavičius.

Socialinė dimensija aukštajame moksle – viena aktualiausių temų visoje Europoje, kuriai būtina skirti didesnį dėmesį ir Lietuvoje. Gerieji užsienio valstybių pavyzdžiai rodo, jog socialinės dimensijos plėtra galima tik valstybei veikiant kartu su mokslo ir studijų institucijomis, todėl VU SA siūlo įstatyme numatyti, jog aukštoji mokykla privalo teikti socialinė ir akademinę paramą studentams.

Industrinės doktorantūros įteisinimas leistų ne tik studentams gauti stipendiją ir jų kompetencijas atitinkančias pajamas, tačiau studentai galėtų suderinti disertacijos rengimą su praktine veikla įmonėje    

Studentų atstovai atkreipia dėmesį, jog esant nepatogiai ištęstinių studijų tvarkai ir mažam vyresnių ar dirbančių studentų skaičiui, jų organizavimas turėtų būti paremtas aukštosios mokyklos ir studento susitarimu reglamentuojant tik maksimalią leistiną studijų trukmę, kuri galėtų būti dukart ilgesnė nei nuolatinių studijų. Menką studijų lankstumą galėtų padidinti ir tikslesnis studijų stabdymo galimybės reglamentavimas.

Siekiant didinti Lietuvos mokslinį konkurencingumą ir gerinti sąlygas jauniesiems mokslininkams projekte numačius galimybę doktorantūrą kartu su aukštosiomis mokyklomis vykdyti ir įmonėms, įstatyme turi būti įtvirtintas ir industrinės doktorantūros egzistavimas. Industrinės doktorantūros įteisinimas leistų ne tik studentams gauti stipendiją ir jų kompetencijas atitinkančias pajamas, tačiau studentai galėtų suderinti disertacijos rengimą su praktine veikla įmonėje, aprobuotoje Švietimo ir mokslo ministerijos.

Daugėjant plagijavimo, darbų pirkimo ir nusirašinėjimo atvejų, VU SA ragina ministeriją skirti didesnį dėmesį akademinės etikos problematikai ir remiantis geriausių pasaulio universitetų pavyzdžiais numatyti, kad kiekviena aukštoji mokykla privalo parengti akademinės etikos skatinimo strategiją.

„Visų problemų vien teisiniu reglamentavimu neišspręsime, ypač, kai mūsų bendrojo vidaus produkto dalis, skiriama aukštajam mokslui vis dar yra gerokai mažesnė nei daugelio Europos sąjungos valstybių“, – primena VU SA prezidentas. Studentų atstovai ragina nepamiršti aukštojo mokslo finansavimo klausimų ir kviečia visas parlamentines partijas tartis dėl nuoseklaus ir ilgalaikio lėšų, skiriamų švietimui, didinimo plano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius