Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kito universiteto absolventas: kodėl turiu mažesnius šansus įstoti į magistrantūrą, nei baigę VU bakalauro studijas?

Į 15min.lt „Studentų zoną“ kreipėsi bakalauro studijas kitame universitete baigęs studentas Saulius, norintis pasirinkti sociologijos studijas Vilniaus universitete (VU). Tačiau, pasak vaikino, VU filosofijos fakultetas (FsF), skelbdamas konkursą į magistro studijas, pasirinko balų skaičiavimo sistemą, naudingą baigusiems VU bakalauro studijas. Tuo tarpu VU FsF studijų prodekanės Nijolės Radavičienės teigimu, universiteto interesas – atrinkti pačius geriausius, labiausiai magistrantūros studijoms pasirengusius studentus.
Vilniaus universitetas
Vilniaus universitetas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Stojantys iš VU gauna maksimaliai po penkis papildomus balus, o iš kitų universitetų – maksimaliai po tris papildomus balus. Taip išeina, kad studentas, turintis 10 balų vidurkį, yra prilyginamas VU studentui, kurio vidurkis siekia aštuonis. Esant tokiai atrankai kito universiteto studentui neįmanoma pretenduoti į nemokamas magistrantūros studijas“, – laiške „Studentų zonai“ rašo studentas Saulius, norintis pretenduoti į VU sociologijos magistro studijas.

Pasak jo, visi dalykai, už kuriuos skiriami papildomi balai, stojant į VU sociologijos magistro studijas, yra parinkti iš VU bakalauro studijų srities. „Todėl kitų universitetų sociologams nėrą šansų surinkti maksimalaus papildomo balo ir pretenduoti į nemokamas magistrantūros studijas. VU studentas, turintis mažesnį vidurkį, vis tiek aplenks kito universiteto absolventą“, – teigia Saulius.

VU FsF studijų prodekanė: norime atrinkti geriausius 

Situaciją komentuodama VU FsF studijų prodekanė Nijolė Radavičienė teigė, kad VU interesas sutampa su valstybiniu – į valstybės finansuojamas vietas atrinkti pačius geriausius, labiausiai magistrantūros studijoms pasirengusius studentus.

„Vienas iš pasirengimo kriterijų – dalykai, išklausyti bakalauro pakopoje. Sociologijos bei sociologijos ir kriminologijos programoms būtina, kad pretendentas į magistrantūrą būtų studijavęs kiekybinius ir kokybinius sociologijos metodus bei būtų susipažinęs su klasikinėmis ir šiuolaikinėmis sociologijos teorijomis“, – paaiškina N.Radavičienė.

Pasak VU FsF studijų prodekanės, yra nusistovėjusi tvarka, kad magistrantas, nepastudijavęs šių dalykų, kitaip tariant, atėjęs iš kitų studijų srities arba iš sociologijos, tačiau minėtus dalykus studijavęs ženkliai mažesne kreditų apimtimi, nei to reikalauja VU magistrantūros programa, privalo „užkaišyti“ spragas, besimokydamas magistrantūroje.

„Tokiu atveju, reikia šalia magistrantūros užsirašyti į papildomas studijas, per kurias dėstomi pamatiniai dalykai. Tai nėra lengva, tad studentas, vykdantis iš karto du šiuos uždavinius, atsiduria sunkesnėse studijų požiūriu sąlygose, nei tas, kuris gali atsidėti vien magistrantūros dalykams“, – teigia N.Radavičienė.

Ji tikina, kad visiems stojantiesiems, kurie minėtus dalykus yra studijavę ir paskyrę tam pakankamai jėgų bei laiko, matuojamo nacionaliniais kreditais, už kiekvieną, taip pat ir už socialinių mokslų bakalauro laipsnį, skiriama po vieną tašką, nepriklausomai nuo to, kokį universitetą stojantysis baigė ar kokį socialinį mokslą studijavo.

„Stojančiajam galbūt saugesnis variantas būtų paskirti metus papildomoms studijoms – klausytojo teisėmis išstudijuoti minėtus pamatinius dalykus, o tada stoti į magistrantūrą su penkiais papildomais balais. Tokias studijas pasirinkti galima nebūtinai VU, o bet kuriame universitete, kuriame šių dalykų studijoms skiriama pakankamai daug laiko, kreditų“, – išeitį pasiūlo N.Radavičienė.

Dėkojame studentui Sauliui už pasiūlytą temą. Savo temą studentų rubrikai gali pasiūlyti ir tu, rašydamas „Studentų zonai“ e.paštu studentai@15min.lt!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius