Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentų roko operoje apdainuotos akis badančios šalies universitetų ydos

Penktadienio vakarą sostinės studentai praleido siautulingai. Ne ne, tai nebuvo eilinis jaunimo vakarėlis naktiniame klube ar viename iš sostinės barų. Šįkart jie visi kaip vienas žygiavo į Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto (MIF) studentų sukurtą roko operą, organizuojamą jau 13-ą kartą.
„404: Rojus nerastas“
„404: Rojus nerastas“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Velniškos roko operos metinės nulėmė ir jos temą – „404: Rojus nerastas“. Kone šimtas fakulteto studentų beveik visus metus dirbo tam, kad likusieji, susirinkę sostinės Ūkio banko teatro arenoje, pajaustų pragarišką karštį.

„Pamirškite „Moksliukų keršto“ suformuotą stereotipą apie susigūžusius drovius matematikus, kurie viešumoje nemikčiodami negali išspausti nė sakinio. Dabar jie veržiasi į sceną tam, kad šoktų, dainuotų ir vaidintų“, – taip į renginį kvietė organizatoriai.

Ir iš tiesų, net kelis šimtus roko operos įvertinti atvykusius studentus stebino ne tik pačių kolegų sukurtas renginio scenarijus, atlikta muzika bei dainos, pačių parašyti dainų tekstai ir sukurtos scenos dekoracijos, bet ir savomis rankomis siūti sceniniai kostiumai bei pribloškiantys šokiai. Juk visa tai atliko ne kokie VDA menininkai ar LMTA muzikantai, bet matematikai ir informatikai!

Nagrinėjo opias problemas

„404: Rojus nerastas“ pasakojo žiūrovams apie tai, kas pažįstama kiekvienam studentui: pasitelkę roko operos formatą studentai nagrinėjo nusirašinėjimo universitetuose, studentavimo, bet ne studijavimo, pernelyg ilgai užsitęsusių akademinių atostogų bei studentiško dykaduoniavimo problematiką, beribį studentų norą emigruoti ir mokytis užsienio universitetuose.

Pagrindinė roko operos veikėja Dantė – pasimetusi studentė, nusivylusi studijomis Lietuvoje ir svajojanti mesti universitetą. Būtent jos istorija ir pasakota renginio žiūrovams: apimta nevilties dėl galybės universiteto trūkumų ir sugundyta paties Liuciferio, mergina ryžtasi mesti studijas.

Vis dėlto kurį laiką prasikankinusi ji ilgainiui suvokė, kad be mokslo – kaip be rankų, tad roko opera baigiasi laimingai: Dantė ryžosi į skutelius sudraskyti prašymą nutraukti studijas ir sugrįžo tęsti ką pradėjusi.

Dantei scenoje talkino ir kiti šarmingi operos personažai – dėstytojai, velnio parankiniai bei pats Liuciferis. Visi jie mėgino atskleisti ir net pašiepti pačias slapčiausias kiekvieno studento baimes, dažno studento nusivylimą lietuviška studijų kokybe, nepasitenkinimą švietimo sistema.

Ko gero, nė vienas renginio svečias, vis dar varstantis universiteto duris, nepaneigtų, jog šios roko operos veikėjų gretose rastų bent vieną panašų į save. Itin studentams aktuali operos tema, stebėtinai kokybiškas studentų pasiruošimas ir puikus atlikimas nepaliko abejingų – „404: Rojus nerastas“ aktoriai nuo scenos nulipo lydimi gausių ovacijų, prieš tai nesyk pakartoję finalinį kūrinį.

Tačiau pasibaigus studentų pasirodymui tikrasis vakarėlis sostinės Ūkio banko teatro arenoje tik prasidėjo – savo muziką publikai dovanojo ir audringai pašėlti kvietė grupės „Sweetsalt“, „BIX“, „Mr. S.“ ir kiti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius