-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentų sąjunga: PSD fondą studentų reikmėms privalu reformuoti

„Lietuviška Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) sistema nepagrįstai eliminuoja tuos studentus, kuriems valstybės garantuojama sveikatos apsauga gali būti itin reikalinga“, – teigia Studentų atstovai.
Dainius Dikšaitis
Dainius Dikšaitis. / S.Juočepytės nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerijos Vyriausybei pakartotinai teikiamame Sveikatos draudimo įstatymo pakeitimo projekte Lietuvos studentų sąjunga pasigenda esminių pokyčių ir projektui nepritaria. Studentų atstovai projekto autoriams pažėrė šūsnį pastabų ir pateikė siūlymus jam tobulinti. Siūlymai, anot Sąjungos, valstybės lėšų leistų sutaupyti, net draudžiant visus studentus, nepaisant studijų formos ir amžiaus.

„Vyriausybei pakartotinai teikiamo projekto esminė problema ta, kad jis pagrįstas ydinga PSD fondo planavimo ir jo lėšų panaudojimo studentų reikmėms tvarka. Ji ne tik kelia rimtų abejonių skaidrumu, bet ir, kas svarbiausia, verčia valstybę drausti iš esmės šio draudimo nereikalingus studentus. Dėl tokio aklo lėšų planavimo ir skirstymo nukenčia tie, kuriems draudimas gali būti gyvybiškai svarbus, tačiau jie tiesiog nedraudžiami“, – situaciją komentuoja Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis.

Pasak Studentų sąjungos prezidento, projektu iš valstybės lėšomis PSD draudžiamųjų rato eliminuojami ištęstinių studijų studentai, nors tikslių duomenų apie papildomų lėšų poreikį jiems drausti nėra.

„Finansų ministerija dar praeitų metų birželį pastebėjo, kad PSD įmokas už ištęstinių studijų studentus apmokant valstybei 2011 metams papildomai reikėtų apie 24 mln. litų. Švietimo ir mokslo ministerijos tų pačių metų gruodį atlikta analizė parodė, jog realus lėšų poreikis tebūtų apie 9,2 mln.litų. Dviejų ministerijų prieštaringa informacija verčia abejoti viso projekto finansiniu pagrįstumu“, – pastebi Studentų sąjungos prezidentas.

Anot D.Dikšaičio, valstybės lėšos studentų PSD įmokoms apmokėti pirmiausia turėtų būti planuojamos ir skirstomos remiantis pagrįsta statistinių duomenų analize, kuri rodytų, kiek studentų dirba ir kiek – ne, kaip kinta bendras studentų skaičius šalyje. Taip pat turėtų būti atsižvelgiama į studentų sergamumo rodiklius. Suinteresuotoms žinyboms, studentų atstovams turėtų būti lengvai prieinama Ligonių kasų informacija apie PSD Fondo biudžeto planavimą, jo realų panaudojimą studentų reikmėms, sutaupytų lėšų (t.y. realiai studentams neišmokėtų lėšų) perskirstymą.

D.Dikšaičio teigimu, Sveikatos ministerijos pastangos ieškoti kompromiso studentų PSD istorijoje – sveikintina Deja, siūlomas projektas nesuderinamas su sisteminės aukštojo mokslo pertvarkos tikslais, fundamentaliais mokymosi visą gyvenimą principais. Studentų atstovams abejonių kelia projekto atitiktis Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius