Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukčiavimas: prekiaujantys įranga egzaminams nesnaudžia, universitetai pripažįsta esantys bejėgiai

Prekeiviai siūlantys įvairią nusirašinėjimo įrangą nesnaudžia: internete jau galima rasti naujovę – „Bluetooth“ laikrodį. Pastarasis esą padės be streso įveikti bet kokį atsiskaitymą. Kol internete plinta skelbimai, raginantys studentus susivilioti įranga padėsiančia nusirašyti, universitetai prisipažįsta neturintys techninių galimybių kovoti su šiuo sukčiavimo būdu.
Studentės
Studentės / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

15min.lt jau rašė apie tai, kad internete galima rasti gudrių prekiautojų siūlomą „mini belaidę ausinę, kuri padeda išlaikyti net ir sudėtingiausius egzaminus“.

Siūlomos įrangos egzaminams gretas papildė naujovė – „Bluetooth“ laikrodis. Pasak prekeivių, jis suteikia galimybę pasirinkti ar skambutį atmesti, ar pritildyti, ar atsiliepti per ausinę.

„(Šis – 15min.lt) laikrodis tampa įprastu aksesuaru atsiskaitymo metu, todėl susekti įrangos neįmanoma. Paprasta naudotis, nėra visiškai jokių laidų, nereikia rūpintis baterijomis ir pan. Tai puikus pasirinkimas norintiems atsiskaitymus išlaikyti dar paprasčiau. Nuo šiol jokio diskomforto rašant atsiskaitymus“, – taip skambiai studentai viliojami susigundyti sukčiavimo įranga.

Diskutuojame su studentais, žinome, kad problema egzistuoja, bet vienareikšmiškai pasakyti, kad techniškai esame pasirengę šią problemą pašalinti iš universitetų, negalime. Teigė R.Žaliūnas.

Komplektas, į kurį įeina minėtas laikrodis bei ausinės atsieitų 490 Lt.

Su „Bluetooth“ laikrodį siūlančios svetainės savininku 15min.lt susisiekti nepavyko.

R.Žaliūnas: techniškai pašalinti problemą nesam pasirengę 

Lietuvos universitetų rektorių (LURK) konferencijos prezidentas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) rektorius profesorius Remigijus Žaliūnas 15min.lt teigė manantis, kad nėra tokį elgesį toleruojančio universiteto ar kolegijos vadovo.

„Kiekvienas iš jų turi numatęs veiksmų planą, kaip galėtų pašalinti galimybes studentui pasinaudoti nesąžiningais būdais laikant egzaminus ar kitus įvertinimo darbus“, – sakė R.Žaliūnas.

Anot jo, aukštosios mokyklos su sukčiavimu kovoja ne organizuotai, o atskirai – mat skiriasi egzaminų ir vertinimo specifika. Pavyzdžiui, LSMU tikrinamos ne tik teorinės žinios, bet ir praktiniai įgūdžiai.

„Diskutuojame su studentais, žinome, kad problema egzistuoja, bet vienareikšmiškai pasakyti, kad techniškai esame pasirengę šią problemą pašalinti iš universitetų, negalime“, – teigė R.Žaliūnas.

Pasak pašnekovo, nesąžiningi LSMU studentai metams braukiami iš sąrašų, o dar kartą panorusiems sukčiauti jaunuoliams su universitetu tenka atsisveikinti visam laikui.

Atsakomybė nenumatyta

Anot Policijos departamento atstovo Ramūno Matonio, už tokios įrangos pardavinėjimą jokios atsakomybės numatyta nėra.

„Kitas klausimas, kaip ir kur jos būtų naudojamos. Tokie atvejai jau būtų vertinami atsižvelgiant į konkrečias aplinkybes“, – 15min.lt sakė R.Matonis.

Anot jo, jei, pavyzdžiui, studentas būtų pagautas nusirašinėjantis per egzaminą, atsižvelgiant į aplinkybes ir įrodymus, būtų galima įžvelgti sukčiavimo požymių.

LSS prezidentas: tokie pasiūlymai patvirtina cinišką požiūrį į garbingą studijavimą

„Akademinis nesąžiningumas yra problema, kurią spręsti bendrai turi visi aukštojo mokslo sistemos dalyviai. Viena vertus, tai – akademinės kultūros bėda, apie kurią reikia viešai kalbėti, į diskusijas įtraukti kuo daugiau studentų, dėstytojų ir aukštųjų mokyklų administracijų atstovų. Tačiau ne mažiau svarbu yra ir imtis konkrečių priemonių, kad sukčiavimui nebūtų suteikta terpė. Kai kuriose aukštosiose mokyklose įdiegti technologiniai sprendimai, tačiau sukčiavimo technika vis tobulėja. Kol yra paklausa, neišvengiamai atsiranda ir pasiūla. Tokie ir panašūs internete randami pasiūlymai tik patvirtina cinišką požiūrį sąžiningumą, į garbingą ir sąmoningą studijavimą“, – 15min.lt teigė Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis.

Anot jo, blogiausia, kad sukčiavimas aukštosiose mokyklose skatina diplomo nuvertėjimą, kenkia studijų kokybei.

„Su juo būtina kovoti, nes savaime padėtis nepagerės“, – pridūrė jis.

Viena iš LSS veiklos sričių yra akademinio sąžiningumo tyrimai. Šių metų pradžioje atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad nesąžiningumas atsiskaitymų metu yra labiausiai paplitusi akademinio nesąžiningumo forma Lietuvos aukštosiose mokyklose.

Pusė apklaustų studentų teigia, kad aukštojoje mokykloje, kurioje studijuoja yra labai arba greičiau paplitęs papildomų priemonių („šperų“, konspektų ir pan.) naudojimas atsiskaitymų metu, nežymiai mažiau (44 proc.) studentų galvoja, kad paplitęs nusirašinėjimas. Apie trečdalis apklaustųjų mano, kad jų fakultetuose paplitęs užduočių ir (ar) atsakymų gavimas prieš atsiskaitymą raštu ( užduotys sužinomas iš egzaminą jau laikiusių studentų ar kitokiais būdais).

Paklausus studentų, ar jie sukčiautų, jei turėtų tam palankią galimybę, net keturi iš penkių studentų teigia, kad nusirašytų, ar greičiau nusirašytų nuo kito studento.

Tyrimas bus reguliariai kartojamas ir plečiamas. Pirmiausiai planuojama įtraukti magistrantūros bei menų studijų studentus, kurie iki šiol nebuvo apklausiami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius