-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tiriama, ar VGTU rektorius R.Ginevičius gali konsultuoti savo vadovaujamą universitetą

Europos socialinio fondo agentūra kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) ir Viešųjų pirkimų tarnybą, prašydama išaiškinti, ar Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) rektorius Romualdas Ginevičius gali universiteto paskelbtame ES finansuojamame projekte konsultuoti savo vadovaujamą įstaigą.
Romualdas Ginevičius
Romualdas Ginevičius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kaip BNS sakė Europos socialinio fondo agentūros direktorius Povilas Česonis, agentūrai pasirodė nesuprantama, kad ir užsakovas, ir vykdytojai yra praktiškai to paties universiteto žmonės.

„Prašėme, kad Viešųjų pirkimų tarnyba mus pakonsultuotų, ar čia nėra pažeidimo iš viešųjų pirkimų procedūrų pusės. Dėl tarnybinės etikos mes taip pat nesame ta institucija, kuri gali įžvelgti kokį nors etikos pažeidimą, todėl kreipėmės ir į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją. Iš vienos pusės, pareiškėjas yra universitetas, rektorius ir visa komanda, iš kitos pusės, projekto vykdytojai  – vėl tie patys žmonės. Tai mums pasirodė truputį nesuprantama“, – dėstė P.Česonis.

Aš nesuprantu: kai mes norime daryti ką nors gero, iš karto įžiūrimi kažkokie baisūs dalykai. Tiesiog neįmanoma dirbti, – aiškino rektorius.Jis atkreipė dėmesį, kad dalykiškai žiūrint universiteto atstovai yra kompetentingi vykdyti projektą, kuriam, beje, gauta vienintelė paraiška, ji ir nugalėjo viešojo pirkimo konkurse.

„Komanda yra kompetentinga šitą projektą atlikti, tai yra geriausiai žinanti, iš dalykinės pusės tai yra savaip logiškas sprendimas, bet čia kalbama ne apie dalykinę pusę“, – teigė P.Česonis.

R.Ginevičius savo ruožtu aiškino, kad universitetą pats planuoja konsultuoti nemokamai.

„Čia kažkoks absurdo teatras. Aš savo metinėje ataskaitoje pasakiau, kad reikia iš esmės pertvarkyti struktūrą, mes sudarėme pirkimo komisiją ir, kadangi mano ataskaitoje buvo tai parašyta, paprašė manęs pabūti konsultantu. Be pinigų, be nieko. Aš nesuprantu: kai mes norime daryti ką nors gero, iš karto įžiūrimi kažkokie baisūs dalykai. Tiesiog neįmanoma dirbti“, – aiškino rektorius.

Jis klausė, „kas geriau už rektorių žino, kaip reikia strategiškai pertvarkyti universitetą“. Viešąjį pirkimą laimėjusi universiteto darbuotojų grupė esą geriausiai išmano aukštosios mokyklos reikalus.

„Mūsų logika tokia buvo: mums reikia strategiškai pertvarkyti visą universiteto struktūrą, tad jei laimės neaiškūs žmonės, kurie absoliučiai neturi jokio supratimo, ką jie gali mums patarti? Kas geriau žino už mus? Mes čia dirbame, mes geriausiai jaučiame. Mes laimėję esame tokius 9 projektus, kur dalyvauja mūsų žmonės, bet kažkodėl šitas užkliuvo“, – stebėjosi rektorius.

Jis pasakojo, kad projekto vykdytojai tikisi atsispirti nuo jo praėjusių metų ataskaitoje iškeltos idėjos mažinti programų priklausomybę nuo administracinio susiskaidymo.

„Universiteto darbuotojai atliks užduotį, kurią reikia pagal projektą padaryti. Bus atlikta visapusė analizė, bus atlikta Lietuvos universitetų analizė, ieškant kokį modelį priimti. Idėja, kuri užfiksuota mano ataskaitoje, yra tokia, kad reikia atsisakyti kietų „sienų“ tarp atskirų fakultetų, katedrų, dėmesio centre turi būti studijų programa, ir visos katedros, nepriklausomai nuo administracinio priklausymo vienam ar kita fakultetui, turi aptarnauti studijų programas“, – dėstė R.Ginevičius.

Jo vertinimu, dabartinėje sistemoje „visi kovoja tik dėl krūvio ir studijų programų kokybė nustumiama į antrą planą“.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos atstovas Tomas Čaplinskas BNS sakė, kad šią savaitę gautas prašymas greičiausiai bus nagrinėjamas rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius