-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Universitetuose – naujų studentų antplūdis

Ilgos eilės, o jas įveikus – malonus jausmas, kad esi studentas – tokiomis nuotaikomis šiomis dienomis šurmuliavo Kaune įsikūrusios aukštosios mokyklos.
Antradienį VDU per pirmąjį priėmimo etapą įstoję abiturientai stovėjo eilėse. Įveikę jas ir pasirašę sutartis su universitetu galėjo atsikvėpti ir pasijusti studentais.
Antradienį VDU per pirmąjį priėmimo etapą įstoję abiturientai stovėjo eilėse. Įveikę jas ir pasirašę sutartis su universitetu galėjo atsikvėpti ir pasijusti studentais. / Aliaus Koroliovo nuotr.

Savaitės pradžioje į Kauną suplūdo šimtai abiturientų, įstojusių į pasirinktus universitetus ir kolegijas po pirmojo priėmimo į aukštąsias mokyklas etapo. Nors pasirašyti sutartis su universitetais, kuriuose galės mokytis į valstybės finansuojamas arba mokamas studijų programas įstoję abiturientai galėjo jau šeštadienį, dauguma tai padarė tik pirmadienį. Todėl tądien Kaune esančios aukštosios mokyklos buvo sausakimšos, eilių netrūko ir vakar.

Daugiau aiškumo – trečiadienį

Kaip „15min“ sakė Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) prezidentas Pranas Žiliukas, per pirmąjį priėmimo etapą nemokamai studijuoti į universitetus priimta 9589, o į kolegijas – 8580 asmenų. „Kolegijose dar liko apie 400 laisvų nemokamų vietų“, – sakė P.Žiliukas. Pasak jo, įstojusių į mokamas vietas tikslus skaičius paaiškės tik trečiadienį vakare.

Pasak pašnekovo, daugiausia naujų studentų turės Vilniaus universitetai: Vilniaus universitete (VU) nemokamai galės studijuoti 2900, Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) – 1486. Ne daug atsilieka ir Kauno technologijos universitetas (KTU) – jame nemokamai galės studijuoti 1322 pirmakursiai, Vytauto Didžiojo universitete (VDU) – 726.

„Dažniausiai pirmu numeriu buvo rašomas VU, o toliau eina VGTU, KTU, VDU ir Mykolo Romerio universitetas. Populiariausios specialybės nesikeitė: tai – ekonomika, teisė. Taip pat populiarios kūrybinės industrijos, psichologija“, – dėstė P.Žiliukas.

Apeliacijomis neužvertė

Stojimo rezultatais nepatenkinti abiturientai gali LAMA BPO teikti apeliacijas, tačiau jų kol kas nėra daug. P.Žiliuko teigimu, pavyzdžiui, Kaune gauta apie 20 apeliacijų. Panašus skaičius ir Vilniuje. „Daugiausia apeliacijų dėl mokamų vietų. Esantys konkursinių eilių pabaigose dar nori būti priimti. Bet mokyklos šiuo atveju nevaržomos ir pačios sprendžia, kiek priimti. Manau, kad daugumos pageidavimai bus tenkinami“, – sakė P.Žiliukas.

„15min“ primena, kad niekur neįstojusieji per pagrindinio priėmimo pirmąjį etapą, laimę gali bandyti antrame etape. Dalyvauti antrame etape galėjo ir tie, kurie per pirmąjį įstojo į nelabai patinkančią specialybę. Be to, rugpjūčio pradžioje, suskaičiavus likusias laisvas vietas, bus skelbiamas papildomas priėmimas į aukštąsias mokyklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius