Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už kitą pasirašiusios abiturientės rezultatas įskaitytas, egzaminuotojams gresia nuobaudos

Nacionalinis egzaminų centras (NEC) įskaitė biržietės abiturientės Lauros Baltušytės istorijos egzamino rezultatą, nors anksčiau dėl apmaudžios klaidos – ne ten padėto parašo – rezultatas buvo priskirtas egzamine nedalyvavusiai moksleivei tokiu pat vardu ir pavarde. Egzamino vykdytojams dėl apmaudžios klaidos svarstoma skirti nuobaudas.
Egzamino rezultatus išvydusi abiturientė Laura Baltušytė patyrė šoką. Planų studijuoti turinti mergina juos perlaikyti būtų galėjusi tik po metų. Daug ašarų išliejusi moksleivė tą pačią dieną parašė egzaminų centrui raštą, kuriuo visą kaltę dėl atsiradusio pažeidimo prisiėmė sau.
Laura Baltušytė / „Šiaurės rytų“ nuotr.

NEC direktorius Saulius Zybartas pirmadienį naujienų portalą 15min.lt informavo, jog abiturientės prašymas dėl rezultato perkėlimo buvo gautas jau liepos 8 dieną. Tą pačią dieną NEC buvo sudaryta komisija situacijai išnagrinėti. Ji išnagrinėjo iš Biržų rajono savivaldybės, Biržų „Aušros“ vidurinės, Biržų politechnikos mokyklų ir egzamino centro gautus dokumentus ir moksleivių paaiškinimus.

„Komisija nustatė, kad dvi bendravardės ir bendrapavardės iš skirtingų mokyklų istorijos valstybinio brandos egzamino Biržų Kaštonų pagrindinės mokyklos centre visiškai atsitiktinai pakliuvo į tą pačią grupę. Viena iš jų atsisėdo į kitos kandidatės vietą ir parašu tai patvirtino protokole. Kadangi antroji kandidatė į egzaminą iš viso neatvyko, ši klaida vykdytojų nebuvo pastebėta“, – rašoma S.Zybarto atsakyme.

Anot jo, nuspręsta egzaminą laikiusiai „Aušros“ vidurinės mokyklos abiturientei rezultatą įskaityti. Atitinkami pakeitimai istorijos valstybinio egzamino rezultatų protokole buvo atlikti jau liepos 10 dieną, šeštadienį.

„Mergaitė nenukentėjo, rezultatai buvo įskaityti ir atitinkami pakeitimai rezultatų protokoluose ir duomenų perdavimo sistemoje atlikti liepos 10 dieną“, – teigė S.Zybartas.

Atsakomybė – egzamino vykdytojui

Šeštadienį Biržų krašto laikraštyje „Šiaurės rytai“ pasirodžiusiame straipsnyje rašoma, jog abiturientei buvo nurodyta rašyti prašymą, kuriame ji prisiima atsakomybę už įvykusį incidentą. Prašyme ji pripažįsta, jog pasirašė neteisingoje vietoje ir dėl to nutiko šis incidentas.

Mergaitė nenukentėjo, rezultatai buvo įskaityti ir atitinkami pakeitimai rezultatų protokoluose ir duomenų perdavimo sistemoje atlikti liepos 10 dieną, – teigė S.Zybartas.„Pripažįstu, esu kalta. Bet kaltė abipusė. Juk ir vykdytoja turėjo patikrinti, ar aš ta pati Laura Baltušytė. Juk egzaminus laikiau pirmą kartą gyvenime. Buvau susijaudinusi ir tik kartojausi dalykines žinias“, – sakė abiturientė.

Egzaminų tvarką reglamentuojančiame Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos apraše atsakomybė už asmens dokumentų tikrinimą bei vietos nurodymą priskiriama egzamino vykdytojui.

„Patikrinęs kandidatų tapatybę pagal asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (...), pavardes pagal vykdymo protokolą, ne vėliau kaip prieš 15 min. iki brandos egzamino pradžios įleidžia kandidatus į patalpą ir nurodo vietą pagal sąrašą. (...) Prireikus patikslina klaidingai įrašytus kandidatų vardus ir pavardes (...)“, – taip skamba vienas egzamino vykdytojo pareigas apibrėžiančių punktų.

Dėl nuobaudos svarstys

NEC direktorius negalėjo pasakyti, ar egzamino vykdytojui gresia nuobaudos. „NEC nėra įgaliotas skirti nuobaudų, kadangi nėra egzamino vykdytojų darbdavys. NEC atlikto tyrimo rezultatai išsiųsti savivaldybės administracijai, kuri ir turėtų priimti sprendimus dėl vykdytojų darbo“, – teigė S.Zybartas.

Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorė Palmyra Prašmantienė teigia, jog egzamino vykdytojų atsakomybės klausimas yra svarstomas. „Man atrodo, kad pirmiausia turi pasakyti savo išvadas egzaminų centras ir mes po to tikrai, įsiklausę jų, imsimės visų priemonių, kad taip ateityje nebūtų niekada“, – pirmadienį naujienų portalui 15min.lt sakė P.Prašmantienė.

Ji kol kas negalėjo pasakyti, kokia nuobauda gresia aplaidžiai pareigas vykdžiusiam egzamino vykdytojui, kadangi kol kas nėra aišku, kieno būtent tai buvo klaida.

„Mano pačios nuomone, tai pirmiausia yra klaida to, kuris moksleivę priėmė ir informavo, kad neįskaitytas jos egzaminas. Aš visada įsivaizduoju, kad bet kokie švietimo darbuotojai – net jei tai būtų mokyklos sekretorė – turėjo susiprasti ir jai nekomentuoti, kas čia yra nutikę, o tiesiog pasakyti, kad viską išsiaiškinsime, čia yra neaiškumų ir tiek. Nereikėjo abiturientės jaudinti, aiškinti nuo „a“ iki „z“, kas čia yra nutikę. Po to, galbūt, galima buvo paaiškinti“, – svarstė pašnekovė.

Minėtame straipsnyje teigiama, esą abiturientė motyvuotą prašymą rašė ne savo noru. Esą savivaldybės Švietimo skyriaus darbuotojos jai davė jau kažkieno parašytą tekstą, kurį jai buvo liepta perrašyti savo ranka ir pasirašyti.

„Aš negaliu pasakyti, ar tai buvo tikrai reikalavimas. Dabar reiktų, kad raštiški paaiškinimai būtų. Kiek kalbėjau su Švietimo skyriaus darbuotojais, kurie neva reikalavo paaiškinimo, tai (jie teigia, kad) nereikalavo. Tiesiog aptarė susidariusią situaciją ir, kad kuo greičiau būtų viskas išsiaiškinta ir kad kuo greičiau būtų įskaitytas egzaminas, pasirinkta pati pirma tokia priemonė, prieinamiausia“, – aiškino P.Prašmantienė.

Primename, jog Biržų „Aušros“ vidurinės mokyklos abiturientė L.Baltušytė praėjusią savaitę norėjusi sužinoti istorijos egzamino rezultatus buvo informuota, kad, pagal turimus duomenis, ji neatvyko į egzaminą. Kadangi ji egzamine dalyvavo, puolė aiškintis, kur įsivėlė klaida.

Paaiškėjo, kad iš vienuolikos birželio 4 dieną Kaštonų pagrindinėje mokykloje istorijos egzaminą turėjusių laikyti abiturientų dvi merginos buvo tokiu pat vardu ir pavarde – Laura Baltušytė. Skyrėsi tik jų mokyklos ir gimimo metai. Kita moksleivė į egzaminą neatvyko, o „Aušros“ abiturientė pasirašė ties jos pavarde. Mergina atsisėdo į kitai abiturientei skirtą suolą ir išlaikė egzaminą už ją. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius