Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už studijas sumokėtus pinigus atgaus beveik 10 proc. geriausiųjų

Šį rudenį pradėjo veikti visi studijų mechanizmai, garantuojantys nemokamą mokslą gerai besimokantiems studentams, pradėjusiems studijas 2009 m. priėmus Mokslo ir studijų įstatymą. Pagal vieną iš šių mechanizmų geriausiems už mokslą mokantiems bakalauro ir vientisųjų studijų studentams valstybė kompensuoja studijų kainą.
Pinigai
Pinigai / 15 min. nuotr.

Patikslinus duomenis, kompensacijas už du pirmuosius studijų metus galės gauti 1787 universitetų ir kolegijų trečiakursiai. Studijų kainos kompensavimui šiemet skiriama 11,748 mln. litų.

„Džiaugiamės, kad patikslinus duomenis kompensacijas už studijas gaus beveik maksimalus galimas skaičius studentų – Mokslo ir studijų įstatymas numato, kad jų gali būti iki 10 proc., – sako švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. – Greta dviejų tipų rotacijos kompensacija už sumokėtą studijų kainą yra efektyviausias mechanizmas, užtikrinantis gerai besimokantiems teisę į nemokamas studijas.“
 
Kompensavimą administruoja Valstybinis studijų fondas. Geriausiuosius studentus atrinko aukštosios mokyklos savo nustatyta tvarka. Apie siūlomas kompensacijas Fondas atrinktus kandidatus informuoja asmeniškai elektroniniu paštu. Gavę pranešimą apie skiriamą kompensaciją studentai Fondui privalo pateikti nustatytos formos prašymą dėl išmokėjimo. Numatoma, kad kompensacijos į kandidatų nurodytas individualias sąskaitas bus pervestos iki metų pabaigos.

Galimybė geriausiems už mokslą mokantiems studentams atgauti už studijas sumokėtus pinigus sudaroma pirmą kartą. Ją atvėrė prieš trejus metus pradėta vykdyti mokslo ir studijų reforma.

Kiek už mokslą mokančių studentų kasmet gaus kompensaciją, priklauso nuo studijų krepšelių skaičiaus, studentų rotacijos ir valstybės finansinių galimybių. Kaip numato Mokslo ir studijų įstatymas, kompensacijų skaičius gali siekti iki 10 proc. atitinkamais metais valstybės finansuojamų studijų vietų. Įvertinęs turimas lėšas, Valstybinis studijų fondas kasmet nustato kompensacijų skaičių kiekvienai aukštajai mokyklai pagal studijų kryptis.

Studentai, kurių studijos atitinka norminę studijų kainą ar kainuoja mažiau, atgauna visą sumokėtą sumą. Už studijas mokėjusieji daugiau – atgauna dalį, lygią norminei studijų kainai.

Geriausieji už mokslą mokantys studentai gali gauti kompensacijas ne vien už du pirmuosius metus, bet ir už visas studijas. Studijų rezultatai skaičiuojami ir kompensavimas vykdomas du kartus – po pirmųjų dvejų studijų metų (ištęstinių studijų atveju – baigus pusę studijų programos) ir po likusio studijų laikotarpio. Pinigai grąžinami studentams, į aukštąsias mokyklas priimtiems 2009 m. įsigaliojus Mokslo ir studijų įstatymui.

Studijų kainos kompensavimas yra vienas iš keturių mechanizmų, realizuojančių LR Konstitucijos nuostatą garantuoti nemokamas studijas gerai besimokantiems. Pirmasis – tai studijų krepšeliai, kuriuos gauna geriausi stojantieji. Kaip rodo pastarųjų metų priėmimo praktika, valstybės finansavimą studijoms kasmet gauna apie pusė stojančiųjų. Kiti du mechanizmai – tai rotacija po dviejų studijų metų, kai palyginus studijų rezultatus, studentas iš mokamos gali pereiti į valstybės finansuojamą vietą; taip pat valstybės nefinansuojamiems studentams suteikta galimybė užimti valstybės finansuojamą vietą tais atvejais, kai stojant nemokamą vietą gavęs studentas iš jos iškrenta.

Valstybinis studijų fondas kviečia pranešimą apie kompensaciją elektroniniu paštu gavusius studentus užpildyti elektroninius prašymus kompensacijoms išmokėti. Fondas ragina studentus patikrinti ir automatiškai į el. pašto šlamšto aplanką ateinančius laiškus. Norintieji pasitikrinti dėl kompensacijos gali tai padaryti Fondo interneto svetainėje www.vsf.lt .

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius