Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už vėlavimą baudžiami moksleiviai piktinasi: primena sovietmetį ar „lagerį“

Vėlavimas į pamokas yra gana rimta problema mokyklose. Anot pedagogų, vėluojantieji trukdo kitiems mokiniams, o ir mokytojai priversti bent trumpam nutraukti pamoką. Tačiau patys moksleiviai tvirtina dažniausiai vėluojantys dėl objektyvių priežasčių, todėl mokyklose taikomos nuobaudos juos piktina ir, kaip patys sako, „primena sovietmetį“.
Vilniaus Gabijos gimnazija
Vilniaus Gabijos gimnazija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Po to, kai 15min aprašė situaciją Vilniaus Šv. Kristoforo gimnazijoje, kur į lietuvių kalbos pamoką pavėlavęs mokinys liko už durų, nes mokytojas užrakino klasę iš vidaus, redakciją pasiekė dar keli moksleivių skundai.

Geriau neina į pamokas

Paskutinėje tos pačios gimnazijos klasėje besimokanti mergina, prašiusi neminėti jos vardo ir pavardės, teigė, kad tai tikrai nebuvęs vienkartinis atvejis, kaip teigė direktorė Aldona Grušnienė.

„Moksleivis, vėluojantis į tam tikrų dalykų pamokas, verčiau renkasi nedalyvauti pamokoje, nes atvykęs į kabinetą gaus rašyti pasiaiškinimą pamokos metu, vietoj to, kad bandytų perprasti naują temą. Ši sąlyga galioja ir piktybiškai, ir pirmą kartą per kelis metus pavėlavusiam mokiniui. Be pasiaiškinimo mokinys, be abejonės, bus pažemintas bendraklasių akivaizdoje, nes kai kurioms mokytojoms malonu traumuoti vaikus“, – nemalonių žodžių savo mokyklai negailėjo abiturientė.

Ji taip pat paminėjo, kad rakinamos būna ir gimnazijos durys, o tuo esą varžoma vyresnių klasių moksleivių laisvė. Tačiau blogiausia, anot jos, kad apie problemas mokiniai gimnazijoje neturi teisės kalbėti, nes nebus išklausyti ir dar liks kalti ar sulauks bausmės.

„Tad kiek tėvai gali klausyti vaikų skundų dėl tokių mokymosi sąlygų ir kaip būsimi gimnazistai gali turėti noro pasirašyti ketverių metų sutartį su įstaiga, neretai įvardijama „lageriu“?“ – piktinosi moksleivė.

7 raštelių taisyklė

Surinkęs 7 tokius raštelius mokinys yra siunčiamas pas socialinę pedagogę ir ten turi aiškintis jai, – sakė abiturientė.

Gabijos gimnazijoje nuobaudos kitokios. Pasak šioje mokykloje besimokančios vilnietės, nenorėjusios viešai atskleisti savo vardo ir pavardės, su vėlavimu į pamokas čia kovojama griežtai: „Pas mus tvarka yra tokia, kad pavėlavęs į pamoką mokinys gauna raštelį, kuriame turi pasiteisinti, kodėl vėluoja. Surinkęs 7 tokius raštelius mokinys yra siunčiamas pas socialinę pedagogę ir ten turi aiškintis jai, o kartais yra įtraukiami ir tėvai. Yra mokinių, vėluojančių nuolat, ir sutinku, kad reikia imtis priemonių prieš tokius, tačiau tikrai nemanau, kad jos būtinos normaliam mokiniui, kuris jei ir vėluoja tai dėl visiškai pateisinamų priežasčių kaip spūstys ar kitos rimtos priežastys“.

Moksleivės teigimu, tokius raštelius gali gauti ir pavėlavęs vos 30 sekundžių, o pamoka nėra pirma, kai tiesiog nespėji pavalgyti valgykloje. „Kai kurie šiuolaikiniai mokymo metodai mokyklose, kaip matote, primena sovietmetį“, – išvadą padarė abiturientė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Gabijos gimnazija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Gabijos gimnazija

Šios gimnazijos direktorė Vilija Klimavičienė, kalbėdama su 15min, teigė, kad bausmės tikrai nėra tokios griežtos ir vienareikšmiškai skiriamos, kaip pasakojo moksleivė. Esą atsižvelgiama į kiekvieną konkrečią situaciją, o dėl objektyvių priežasčių pavėlavusieji tikrai nemalonumų išvengia.

Problema mažėja

Bet jeigu nepraleidžia mašina per perėją ir pavėluoja dėl to, priežastis jau juokinga. O būna ir tokių, – sakė V.Klimavičienė.

„Mokytojas fiksuoja, kad mokinys pavėlavo. Tada socialinė pedagogė aiškinasi priežastis, nes jų gali būti įvairių, objektyvių taip pat – tarkim, apsilankymas pas gydytoją. Bet jeigu nepraleidžia mašina per perėją ir pavėluoja dėl to, priežastis jau juokinga. O būna ir tokių. Jeigu pasiaiškinimai yra nepagrįsti, tai nuobauda yra taikoma už penkis kartus. Penkis kartus pavėluoti, sutikite, neturėtų žmogus. Būna ir daugiau, bet priežastys rimtos, kurios visada analizuojamos, tikrai nėra taip, kad vaikas iš karto baudžiamas“, – sakė direktorė.

Vis dėlto direktorė pripažįsta – problemų dėl vėlavimo tikrai yra: „Mes kovojame su tuo ir po truputėlį ši problema mažėja. Bet jeigu nieko nedarytume, tai tikrai būtų didelė problema. Pirmiausia, mokinys neturi trukdyti kitam. Sutikite – kai ateina mokinys vėluodamas, tai sutrikdo ugdymo procesą visiems kitiems. O taikomos priemonės, matome, padeda, ir vėluojančių yra vis mažiau. Mokiniai supranta atsakomybę.“

Viena iš priežasčių, kodėl kai kurie vaikai vėluoja į pamokas, yra rūkymas. Tą pripažįsta ir Gabijos gimnazijos direktorė. Tačiau mokyklos durys dėl šios priežasties čia nerakinamos.

123rf.com nuotr./Mokykloje
123rf.com nuotr./Mokykloje

Dėl rūkymo kitoje Vilniaus mokykloje – Senvagės gimnazijoje, galioja griežtesnė tvarka. Kad moksleiviai per pertraukas nelakstytų parūkyti, durys užrakinamos ir mokiniai gali išeiti tik pasibaigus pamokoms. Tokia situacija sulaukė mokinių kritikos, o vienas iš jų net surašė peticiją.

Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento laikinasis direktorius Algminas Pakalniškis mokyklų vidaus tvarkos vertinti neskuba, jo teigimu, sprendimus dėl mokyklos darbo organizavimo ir vidaus taisyklių priimti turi mokyklos taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius